La gent gran ja no pot gaudir del plaer de caminar per Bellaterra, a causa del confinament

La gent gran ja no pot gaudir del plaer de caminar per Bellaterra, a causa del confinament | Toni Alfaro

 

 

La població d'edat avançada és molt nombrosa a Bellaterra. Segons un estudi encarregat per la Unió de Veïns el 2018, i elaborat a partir de dades del 2017, a Bellaterra hi ha 559 persones majors de 65 anys, el que suposa un 19,94 % del total dels 2803 habitants. Tot i que aquestes dades poden haver variat des de fa tres anys, el mateix estudi indica que en el cas de Bellaterra hi ha una tendència clara a l'envelliment, i per tant és possible que la quantitat de persones grans hagi augmentat. 

 

 

Això és especialment rellevant per l'actual situació de confinament pel coronavirus COVID-19 a Bellaterra, ja que el de persones majors de 65 és un dels clars grups de risc davant la malaltia. De fet, la major part de la gent gran de Bellaterra ja abans sortia poc de casa, però a causa de la seva vulnerabilitat ara es veuen obligats, en molts casos, al tancament total a les seves llars. Una situació que no sempre és fàcil, i que implica un aïllament encara major, i més dependència d'altres per les qüestions més bàsiques. 

 

 

“És duret perquè no pots sortir per a res”, explica la veïna Elisa, de 86 anys. Tot i que assegura que “normalment no sortia gaire de casa”, lamenta que “ara encara hem de fer més confinament“. En el seu cas, és el seu fill qui li porta la compra cada setmana, i passen bona part del temps llegint i veient pel·lícules amb el seu marit Santiago, amb un confinament total: “no entra ningú ni hi surt ningú a casa, per tant, si hi hagués el virus el tindríem des del principi”, explica. Tot i això, diu que “hi ha molta gent que es preocupa per nosaltres, i potser passen i ens deixen una barra de pà”, diu, i s'alegra perquè “la gent hi pensa en nosaltres, i trobem molt d'escalf del veïnat“.

 

 

La situació de cadascú depèn molt de circumstàncies personals. És habitual que molts es trobin convivint amb les seves famílies, cosa que fa més fàcil el dia a dia. És el cas del Feliu, de 92 anys. Ell conviu amb el seu fill Lluís i la seva família, i no depèn de ningú extern a la llar. Passa el temps “jugant al parxís i veient molta tele”, i tot i que no pot sortir a passejar com abans, el cert és que “no em preocupa massa”, diu rient, ja que explica que tenen un bon jardí a casa. 

 

 

Gegant Domènech de Bellaterra

Gegant Domènech de Bellaterra | Redacció

 

 

Altres, però, no tenen tanta sort. En el cas de l'Isabel, de 80 anys, s'ha hagut de quedar sola a casa, tot i que la seva família l'ajuda amb el que necessita. Per mantenir-se activa, passa el confinament passejant per la casa i el jardí, quan fa bon temps, i també “escoltant música, llegint i traient records de quan era més jove”. L'Isabel no pateix pel menjar, ja que fa anys que compra a un autoservei de Sant Cugat, que li porta a casa, però si que està una mica angoixada pel que està passant. Tot i això, el fet de tenir la família a prop fa que la vinguin a visitar, això sí, mantenint les distàncies. 

 

 

Josep Anton, de 75 anys, s'esforça per mantenir-se actiu. Diu que “faig exercici al gimnàs de casa quatre o cinc cops per setmana”, i passa bona part del temps netejant fins que “no hi veuràs un bri de pols”. També empra bona part del temps cuinant: “m'he comprat un Mycook, similar a una Thermomix de marca catalana, i cuino per dues famílies”, explica, alhora que diu que també arregla els jardins. Ell viu amb la seva dona, i un dels seus fills és a la casa del costat, i diu que ja s'ha acostumat a la rutina de mantenir-se tancat. 

 

 

D'altra banda, tenir animals de companyia ajuda en molts casos, especialment a mantenir-se acompanyat o acompanyada. A la Lidia, de 68 anys, l'ajuda molt. Ella explica que va començar el confinament abans d'hora, i “me'l vaig prendre molt seriosament”. Per a ella, el tancament és relativament senzill, ja que tot i que no porta a passejar la seva mascota, pot moure's per casa seva i el seu jardí, i tot i que ja està jubilada “faig una mica de feina online, ja que col·laboro amb una escola com a psicopedagoga a través d'internet”. D'altra banda, rep la compra a casa, tot i que lamenta que “s'ha de fer amb una setmana d'antelació”. 

 

 

Finalment, Joaquim de 90 anys ens explica que està prou tranquil, tot i que el confinament “no és una cosa massa alegre, perquè veus que és un problema que de moment no se solucionarà”. Ell també té la sort de viure amb una filla i el seu marit, que van a comprar per a tothom, i no té problemes d'avorriment: “jo abans sí que sortia una mica més, però aquí m'entretinc molt, i quan haig de caminar vaig 'fent el hàmster' al llarg de la casa”.

 

 

En molts trams, el Camí Antic de Sant Cugat manca de voreres

Algunes zones de Bellaterra, com el Camí Antic de Sant Cugat, tenen molts espais verds| Toni Alfaro

 

El “privilegi” del confinament a Bellaterra

Tot i el tancament obligat, la majoria dels veïns més veterans veuen amb optimisme la situació. “Ho porto amb esperança”, indica en Feliu: “a aquesta edat ja he passat una guerra i un càncer de pròstata, i ja no pateixo per aquestes coses”. L'Isabel també diu que “sóc optimista per naturalesa”, i per tant pensa que “jo crec que tenim por una part del temps, tot i que suposo que ens en sortirem, però ja no serem iguals”. 

 

 

Potser la clau està en l'espai. I és que, diu en Joaquim, “el confinament, a Bellaterra, és bastant d'opereta, perquè estar a una casa en què mires cap a fora i veus verd, no es pot comparar amb cap pis de Barcelona, per molt bé que estigui”. El mateix pensa la Lidia, que diu que “és més fàcil confinar-se a Bellaterra“. 

 

 

Tot i això, són conscients que no tota la gent gran ha tingut la sort de ser a un espai privilegiat com és Bellaterra, i lamenten que el coronavirus ja s'ha emportat, i s'emportarà, a molts ciutadans d'edat avançada. Una mirada optimista però agredolça que resumeix en Joaquim: “la ciència haurà acabat amb el coronavirus, però abans aquest haurà acabat amb molta gent”.