Una dona amb mascareta fent la compra

Una dona amb mascareta fent la compra | ACN

 

 

Un equip de matemàtics i estadístics de la UAB, de la Humboldt-Universität zu Berlin i de la UPC està  desenvolupant un model per estimar el nombre real de nous casos diaris de persones infectades per la COVID-19, davant la impossibilitat de tenir aquesta dada directament en tota la població donat que molts dels casos són lleus o asimptomàtics. Les primeres dades oficials per la ciutat ja es poden consultar aquí

 

 

“Els protocols que s’utilitzen per determinar els casos d’infecció a Espanya inclouen principalment persones amb símptomes severs, i les autoritats han anunciat un nou protocol amb proves ràpides per detectar el virus en població amb símptomes lleus que actualment no apareixen a les estadístiques. En tot cas, la mida de la població infectada sense símptomes serà encara més elevada que la registrada”, expliquen des de l'Ajuntament de Cerdanyola

 

 

Investigadors del Departament de Matemàtiques de la UAB van desenvolupar el 2016 un mètode per a l’anàlisi de dades subrepresentades en les estadístiques. El mètode permet fer una estimació acurada del nombre de casos que no es registren oficialment, amb diverses aplicacions en salut pública, com el seguiment del nombre de casos reals d’infeccions pel virus del papil·loma humà (VPH), de botulisme i també de casos reals de dones maltractades.

 

 

Ara, els investigadors de la UAB, amb la col·laboració del Departament de Ciències de la Computació de la UPC, de la Humboldt-Universität zu Berlin i del Centre de Recerca Matemàtica, estan aplicant aquest mètode per tal d’actualitzar diàriament la situació de COVID-19 i, en particular, quantificar els casos no reportats en el registre oficial de la malaltia a Espanya. Els resultats permeten donar una imatge més realista de la pandèmia a temps real, així com estimar amb més precisió dades fonamentals com les taxes de mortalitat reals o el nombre bàsic de reproducció, necessàries perquè els professionals i els polítics puguin prendre decisions. L’anàlisi està pensat per ser fàcilment reproduïble amb dades d’altres països.

 

 

Dels primers resultats de l'estimació, els investigadors extreuen que el pic de la pandèmia a Catalunya arribarà el 10 d'abril amb 764.633 contagiats. Aplicant el mateix mètode de simulació a Madrid, els investigadors indiquen que el pic arribarà el 14 d'abril amb 620.612 contagiats.

 

 

Aquí podeu veure els primers resultats