Els regidors i regidores s'han trobat de forma telemàtica. | TOT Cerdanyola

 

El ple de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va aprovar, aquest dimecres 8 d'abril, les ordenances fiscals per a l'any 2020 en una sessió extraordinària que, per primera vegada, es va fer de forma telemàtica. El ple també va estar marcat per les mesures del govern municipal davant la crisi del coronavirus i per la modificació dels espais de l'Escola Bellaterra a la UAB.

 

Tots els partits amb representació al ple van enviar missatges de condol als familiars de les persones mortes a causa de la Covid-19 i ànims als malalts del nou coronavirus. Tots els grups també van mostrar el seu agraïment envers el personal sanitari, de neteja i dels serveis públics, així com els professionals dels serveis essencials que es mantenen oberts durant l'estat d'alarma.

  

  

El ple de la Covid-19

 

  

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va obrir el ple extraordinari donant compte a la resta de partits de les mesures que han pres durant les darreres setmanes davant la crisi sanitària del coronavirus i l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol. Cordón va enumerar les mesures i els partits de l'oposició van expressar les seves valoracions respecte a les mesures adoptades pel govern.

  

  

Des del PP, Manuel Buenaño va demanar que un cop passada la crisi sanitària s'haurien de prendre mesures de suport als col·lectius més afectats econòmicament com autònoms o petites empreses. A més, va plantejar al govern que es demanin a la Generalitat les dades oficials sobre l'afectació de la Covid-19 a les residències de la gent gran de Cerdanyola. L'alcalde Carlos Cordón va respondre que el govern havia demanat les dades però que encara no tenien dades oficials referents a les defuncions a causa del coronavirus.

  

  

Per la seva banda, Joan Sánchez (Junts per Cerdanyola), també va demanar que l'Ajuntament oferís suport als cerdanyolencs afectats econòmicament per la crisi sanitària. “Hem de fer el possible per evitar les desigualtats i que aquestes creixin”, va dir Sánchez. Des d'En Comú Podem, Pilar Adell va assenyalar que serà necessari modificar i revisar els pressupostos i les mesures fiscals per ajudar a la població.

  

  

Laura Benseny, de Guanyem Cerdanyola, va traslladar un seguit de preguntes al govern del PSC. Guanyem va preguntar, en referència a les actuacions de la UME a Cerdanyola, si el govern havia demanat abans que els Bombers fessin aquesta tasca de neteja. Entre altres aspectes, Benseny també va demanar informació sobre les mesures que ha pres el govern en l'àmbit social i, de forma concreta, sobre la donació de material per part de Desokupa “empresa prodesnonaments paramilitar”, va explica la regidora de Guanyem, i sobre l'augment dels preus dels serveis de la funerària Truyols.

  

  

En resposta, l'alcalde cerdanyolenc va respondre que va demanar el suport de la UME perquè es tracta “d'una feina que la brigada municipal no té la infraestructura per fer”. Sobre les donacions de material, va assenyalar que no poden rebutjar les ajudes de ningú i va assegurar que eren conscients de l'augment dels preus del servei funerari i que acabarien de respondre a la pregunta per escrit aportant dades.

  

  

Des de Ciutadans, Sonia Rodríguez va considerar que aquest ple extraordinari havia de dedicar-se exclusivament a la qüestió de la Covid-19. En aquesta línia, es va mostrar contrària a la inclusió de temes com l'aprovació de les ordenances fiscals perquè amb l'estat d'alarma s'ha produït una suspensió dels terminis administratius”.

 

Des d'ERC, Helena Solà va explicar que el seu grup municipal havia fet diverses propostes durant les darreres setmanes en el marc de l'estat d'alarma. Entre altres mesures, ERC va plantejar la creació d'una comissió de crisi i la utilització del superàvit del 2019 per la gestió de la crisi del coronavirus a la ciutat. “Arriba una crisi econòmica greu que ja està afectant les famílies”, va assegurar Solà. L'alcalde Carlos Cordón es va mostrar d'acord en l'ús del superàvit per a qüestions relacionades amb la crisi actual.

  

 

  

S'aproven les ordenances fiscals de 2020

 

  

El ple extraordinari també va aprovar, de forma definitiva, les ordenances fiscals de 2020. PSC, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola van votar a favor, ERC, Ciutadans i Guanyem van votar en contra i PP es va abstenir. Les ordenances es van aprovar desestimant les al·legacions presentades per Ciutadans i Guanyem.

  

  

El govern municipal es va comprometre a modificar les qüestions necessàries de les ordenances per gestionar la crisi econòmica causa pels efectes del coronavirus i l'aturada de molts sectors econòmics. “Hi ha incentius fiscals que es començarien a aplicar amb l'aprovació de les ordenances i que ja ajudarien en aquesta crisi”, va remarcar el portaveu del PSC, David González.

  

  

Les principals crítiques a les ordenances van arribar de part dels partits que van votar en contra: ERC, Ciutadans i Guanyem. Albert Turon (ERC) va repassar les propostes que van fer anteriorment al govern per afegir a les ordenances i que no es van tenir en compte, especialment fent referència a l'àmbit de la recollida de residus i l'habitatge. Des de Ciutadans, Gorka Samaniego va considerar que era necessari rebaixar la pressió fiscal a la ciutadania. Per últim, Ivan González (Guanyem) va reiterar que les ordenances presentades pel PSC “no són una proposta d'esquerres”. “Proposàvem abaixar els impostos al 90% de les famílies i pujar a les empreses que facturen més d'un milió d'euros l'any”, va explicar Ivan González.

  

 

 

 

La UAB recuperarà els espais cedits a l'Escoleta

 

En aquest ple també es va votar a favor del conveni pel qual la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) recuperarà la titularitat dels espais de la Facultat d'Educació que fins ara ha cedit a l'Escola Bellaterra. Es tracta del mòdul de direcció, biblioteca i gimnàs. El conveni pel qual l'escola cerdanyolenca feia ús d'aquests espais es va signar l'any 1998. PSC i En Comú Podem van votar a favor, ERC i Guanyem van votar en contra del punt i Ciutadans i PP s'hi van abstenir.

  

  

El regidor d'Educació, David González, va explicar que els espais de direcció i la biblioteca s'hauran de deixar lliure a partir de l'1 de juny de 2020, i el gimnàs al juny de 2023. González va explicar que el Departament d'Ensenyament s'ha compromès a fer actuacions de millora en l'edifici de l'escola i en la construcció d'un espai al pati per substituir el gimnàs de la UAB que fan servir ara.

  

  

Per últim, es va aprovar per unanimitat la declaració d'especial interès i utilitat municipal de la reparació dels cantells dels balcons d'un edifici de l'avinguda Roma, i de la rehabilitació d'un edifici situat al carrer Benlliure.