Carlos Cordón, nou alcalde de Cerdanyola, al seu despatx
Carlos Cordón, nou alcalde de Cerdanyola, al seu despatx | Mònica García

L'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, va ser un dels primers casos coneguts de Covid-19 a la ciutat. Cordón ha pogut seguir treballant des de casa malgrat la malaltia. Durant les darreres setmanes, el govern del PSC ha anunciat mesures econòmiques i fiscals per fer front a l'actual crisi del coronavirus, però encara els queden més decisions per prendre.

 

 

Abans de començar l'entrevista, l'alcalde cerdanyolenc envia un missatge de condol “a totes les famílies que han perdut un ésser estimats aquests dies” i envia el seu escalf a aquells “que ho estan passant malament per patir ells la malaltia o perquè la pateix un amic o familiar”. A més, dedica unes paraules a agraïr la feina dels professionals que treballen per resoldre la crisi sanitària, i per agraïr la tasca dels mitjans de comunicació locals informant la ciutadania amb “informació veraç” i en una època de creixement de les fake news.

 

 

Com està després d'haver passat el coronavirus?

Estic bé. Em va afectar al principi, la setmana del 9 de març. Vaig tenir tres o quatre dies complicats amb febre i malestar general, però per sort, he pogut seguir treballant des de casa. Ara segueixo confinat amb la família i ja fa molts dies que estic bé i que em trobo perfectament.

 

 

En l'àmbit personal, la seva filla va ser la primera en néixer d'una mare amb Covid-19 al Parc Taulí. Com ho van viure?

No puc negar que va ser una experiència molt complicada. Sobretot a nivell emocional perquè la meva dona estava a punt de parir sense poder sortir i amb la inquietud de no saber si podria estar acompanyada durant part. Un dia abans del part, li van fer la prova de la Covid-19, com estan fent a totes les dones embarassades a punt de parir, i va donar positiu. A nivell emocional, ho van intentar gestionar el millor possible, sobretot donant-li suport a ella perquè és qui més patia. Per sort, tot va anar molt bé i la meva filla també va donar negatiu. No ens cansarem mai d'agrair la feina i l'atenció del personal del Parc Taulí. Malgrat aquestes primeres dues setmanes que no han pogut tenir tot el contacte que voldrien, ara estem tots junts. La part bona del confinament és que podem estar els quatre junts, treballant des de casa i vivint aquesta nova experiència amb una persona més a la família.

 

 

Aquest dilluns ha començat el repartiment de mascaretes a les farmàcies. En el cas de les farmàcies locals, les mascaretes han arribat amb normalitat?

Aquest cap de setmana hem tingut informació oficial a través d'una nota de premsa del Col·legi de Farmacèutics en la qual se'ns explicava que, tal com havia dit la Generalitat, es començarien a distribuir les mascaretes a tota la població de Catalunya a través de les farmàcies, indicant que: cadascuna tindria unes 450; seria necessària la targeta sanitària; la primera mascareta seria gratuïta i a partir de la segona, aquesta es vendria a 65 cèntims en funció de l'estoc. El què ens ha arribat aquest matí (dilluns 20 d'abril) és que el sistema informàtic pel qual es regeixen les receptes electròniques ha caigut i hi ha una mica de rebombori a tot Catalunya, no només a Cerdanyola. Espero que aquesta incidència es resolgui tan aviat com es pugui. Hem demanat que només vagi la ciutadania que necessita la mascareta per ser una persona vulnerable o perquè la seva feina li requereix i no li han pogut donar. La resta de la gent ha de mantenir les recomanacions com fins ara. Com a mínima, esperem que a aquelles persones que hi vagin se'ls pugui atendre bé i que aquest sistema funcioni, si no serà un desastre.

 

 

Fins que no es pugui fer la prova a tothom, no sabrem l'abast global que està tenint la malaltia a tota la població

 

 

Les dades de la Generalitat indiquen més de 450 casos detectats. Aquestes dades reflecteixen realment l'afectació de la Covid-19 a Cerdanyola?

Quant al debat que hi ha aquests dies sobre les dades, nosaltres mantenim el màxim respecte pels organismes competents que faciliten aquestes dades. Com a Ajuntament no les tenim i tampoc se'ns faciliten dades sobre les persones que hem perdut a la ciutat a causa de la malaltia. Per tant, hem de confiar en les dades que ens faciliten l'Estat i la Generalitat. Sobre les proves PCR fetes, indiquen que a Cerdanyola tenim 453 positius i 526 negatius. Fins que no es pugui fer la prova a tothom, no sabrem l'abast global que està tenint la malaltia a tota la població. Estic convençut que hi ha moltíssima més gent que ha passat o té la malaltia. Molta d'aquesta gent potser no ha tingut cap símptoma, altres només han tingut pèrdua d'olfacte i molts altres, malauradament, han tingut símptomes molt més complicats. Sense parlar dels nens, que ens diuen que són portadors del virus. El més ideal seria que els organismes competents poguessin fer tests molt més majoritaris. Hi ha un problema d'abastament d'aquest tipus de proves i estic d'acord que s'han de centrar en personal de risc, residències, gent gran, sanitaris i professionals que estan molt exposats diàriament. Tota aquella gent que no té símptomes i no està exposada, ha de seguir amb el confinament i amb totes les recomanacions. Tota aquella gent que té símptomes i està preocupada ha de seguir les recomanacions que els hi diuen al 061. A partir d'aquí els faran un seguiment.

 

 

En quina situació es troben les residències de gent gran de Cerdanyola?

Des de l'Ajuntament tenim contacte diari i directe amb les residències. Hem decidit que tot el material que rebem ha d'anar a les residències, tot i que no és una competència de l'Ajuntament. Creiem que sent l'administració més propera, hem d'ajudar en tot el que puguem, tant al personal municipal que està cada dia exposat al carrer, com a les residències de la nostra gent gran. Cada dia estem en contacte amb ells, gairebé cada dia intentem mobilitzar material perquè els hi arribi i hem fet tot el possible perquè desinfectin. Ara per ara, gairebé a totes les residències s'ha fet una segona desinfecció del centre. És evident que hem passat per situacions molt complicades, moltes famílies ho saben. Això ens ha de fer pensar en el futur de la gestió d'aquestes residències, on hi ha coses que s'han de millorar. Aquesta reflexió la generalitzo a tot el sistema sanitari. Cal reflexionar sobre tot el què hem de millorar, tot el que hem defensat sempre alguns partits, i tot el suport que s'ha de donar a certs àmbits del nostre estat de benestar perquè si això torna a passar, no ens afecti tan greument com ens estan afectant aquests dies.

 

 

A Cerdanyola, a algunes persones encara no se'ls ha fet la prova, però estem en ple procés de realització de proves a tots els residents

 

 

Ja han fet les proves a tots els residents d'aquests centres de gent gran?

La realització de les proves s'està prioritzant entre la gent gran de les residències. A Cerdanyola, a algunes persones encara no se'ls ha fet la prova, però estem en ple procés de realització de proves a tots els residents. Molts ja tenen resultats, entre els quals hi ha positius i negatius, i ja estan sol·licitades les proves per fer-les a les poques persones a qui no s'ha fet.

 

 

Tenen dades oficials de l'afectació a les residències?

Les dades oficials només les pot donar la Generalitat com a organisme competent de les residències, i nosaltres no les tenim. Tenim el què ens arriba cada dia de les residències, però donat que no són dades oficials de l'organisme competent, considerem poc seriós fer públiques aquestes dades. A més, són dades que surten del recompte diari i van variant. L'òrgan competent per fer públiques aquestes dades és la Generalitat i a nosaltres no ens pertoca com a Ajuntament. En qualsevol cas, nosaltres volem mantenir el contacte directe amb les residències i amb les famílies dels residents perquè tinguin tota la informació sobre què està passant aquests dies.

 

 

Hem vist actuar l'UME a residències i la brigada municipal també efectua neteges a diferents punts de la ciutat. En quines zones s'està prioritzant la neteja?

Per una banda, amb els equips de neteja municipals hem prioritzat aquelles parts de la ciutat on hi ha concurrència de gent com mercats municipals o carrers per on passa més gent. Aquesta és la prioritat que vam establir en funció als recursos que tenim, però la idea és poder arribar a tota la ciutat. Pel que fa a les residències, en un primer moment vam incidir en la neteja exterior d'alguna d'elles perquè no tenim la competència per poder entrar a l'interior. Des del primer dia vam demanar ajuda a la Generalitat, a través d'una empresa que han contractat per fer aquestes desinfeccions, a i l'Estat a través de l'UME. Darrerament hi ha hagut un acord entre la Generalitat i l'Estat per a aquestes tasques i ja s'ha fet desinfecció a totes les residències i moltes ja han tingut una segona desinfecció. El que seria ideal és que aquesta feina fos recurrent. Quan vaig fer la sol·licitud d'ajuda de l'UME a la delegada del govern, vaig demanar que, més enllà de les residències i dels llocs de concurrència, també es poguessin desinfectar zones com l'estació de ferrocarril, l'àrea de Serveis Socials i les fonts públiques, on fa molts anys que no es fa una actuació directa. Aquesta actuació encara no s'ha pogut fer i estem fent tot el que podem amb la infraestructura municipal. Hem de seguir insistint en què aquesta ajuda segueixi arribant, no només a les residències, sinó a la resta de llocs.

 

 

 

Carles Cordón, durant la campanya electoral del 2019 a Bellaterra | Laia TR

 

 

Un dels sectors més afectats és el comerç, especialment el petit comerç i els autònoms. Des de Cerdanyola Comerç i Serveis demanen la creació d'una taula de treball i més mesures perquè consideren que les que s'han pres fins ara no són suficients. Com responen a aquestes peticions?

Aquests dies estem rebent moltes peticions de molts sectors de la ciutat que estan patint aquesta crisi sanitària. Ningú ha de dubtar que estem mobilitzant tots els recursos possibles de l'Ajuntament per poder ajudar tota aquella gent que ho està passant malament. Moltes de les propostes que, en aquest cas, fan els comerciants, ja les hem posat sobre la taula i hem posat en marxa, per exemple, el no cobrament de les taxes de residus i terrasses. No només durant l'estat d'alarma, sinó durant tot l'any a través de línies d'ajudes extraordinàries. També hem d'ajudar a aquella gent que està passant per un ERTO i a qui aquesta crisi li està generant una pèrdua d'ingressos important en l'economia familiar. En aquest sentit, mobilitzarem tot el que està al nostre abast per fer front a tots aquests problemes. Crec que el pitjor encara està per arribar i l'Ajuntament haurà de respondre als nous problemes que sorgiran quan tot això passi. Quant a la taula de treball que proposa l'associació, ja estem treballant per fer-la possible perquè ens la creiem i és una demanda de diversos sectors de la ciutat i partits polítics. Ha de ser una taula pràctica, resolutiva i amb data de caducitat, que serà quan tot això passi. Ens ha de servir per donar una resposta unitària de tots els sectors implicats de la ciutat. Crec que en les pròximes setmanes aquesta taula serà una realitat.

 

 

Estem treballant en la creació de la taula de treball que demana l'associació de comerç

 

 

Un mes després de l'inici de l'Estat d'Alarma, com valora la implicació i actuació de la ciutadania?

A nivell general la valoro molt bé. A través de les xarxes socials, que és de les poques maneres que puc interlocutor cada dia amb la gent de Cerdanyola, els hi intento fer veure. Dono les gràcies a totes les famílies de Cerdanyola que en general estan mantenint una actitud de responsabilitat social com es demanava. Sobretot els infants, els avis i àvies i a la gent que en aquestes situacions ho passa pitjor, els hi agraeixo l'actitud que estan tenint. És cert que es detecten algunes situacions de gent que encara no és prou conscient d'això. Podem trobar gent aprofita per sortir a comprar cada dia mentre altres només surten un cop a la setmana. Sabem que és una minoria, però ens indica que des del govern, els tècnics i la Policia Local hem de seguir insistint perquè no es donin aquestes situacions. Només hem de sortir per allò que sigui essencial com abastir-nos d'aliments o per emergències, però fer-ho d'una manera raonable. No és necessari sortir cada dia. Hem de seguir recomanant a la gent que el millor que poden fer per cuidar-se i cuidar de tothom és quedar-se a casa i seguir les recomanacions dels organismes competents i als organismes sanitaris.

 

 

 

Durant aquestes setmanes han sorgit moltes iniciatives solidàries des d'entitats, empreses, particulars. Què en pensa?

Tant el govern, com els grups de l'oposició i diferents sectors de la societat no ens cansarem mai d'agrair totes aquestes iniciatives en favor de resoldre la crisi sanitària que vivim, com empreses i particulars que estan oferint material a l'Ajuntament. El què hem fet és distribuir aquest material seguint el mateix criteri que abans: Primer a les residències i a tot el personal municipal que està exposat. Durant un temps es va demanar material pels centres sanitaris i per l'hospital temporal de Sabadell que encara no s'ha posat en funcionament. Hem buscat totes les maneres possibles de garantir la seguretat dels materials i encabir les iniciatives.

 

 

L'àera social tè constància que estan augmentant les situacions de vulnerabilitat i, malauradament, seguiran creixent en les pròximes setmanes

 

 

Des de Creu Roja i Càritas asseguren que ha augmentat el nombre de famílies que necessita ajuda per poder garantir-se l'alimentació. Això vol dir que hi ha més persones en situació de pobresa. Què pot fer l'Ajuntament per ajudar-los i pal·liar aquesta situació?

Des de l'àrea social, on treballen 24 hores al dia atenent les situacions de vulnerabilitat social que s'estan produint a la ciutat, és evident que es té constància que aquestes situacions estan augmentant i seguiran augmentant, malauradament, en les pròximes setmanes. Vull agrair la feina excel·lent que estan fent des de Serveis Socials per poder donar resposta continua a totes les situacions de vulnerabilitat que ja tenien constatades i les noves. Agraeixo també la feina de la Creu Roja i Càritas. Creu Roja ens està ajudant en termes de voluntariat amb accions d'atenció a les persones o el repartiment de mascaretes a l'estació. També des de Càritas ens ajuden en el repartiment d'aliments de primera necessitat a les famílies que més ho necessiten, així com agraeixo als restaurants de la ciutat que han donat aliments a l'Ajuntament per poder-los distribuir entre les famílies que ho necessiten.Ho agraïm tenint en compte que hem de seguir. Des de l'Ajuntament hem de poder donar resposta sempre a totes les situacions de vulnerabilitat social. I demano que es posi en contacte amb nosaltres tota aquella persona que cregui que hi ha alguna persona o família que per la raó que sigui no ha pogut contactar amb l'Ajuntament. Des del minut u estem establint contacte per conèixer la situació i poder donar resposta al respecte. Jo em passo el dia parlant amb la gent sobre els problemes i les possibles solucions, i agraeixo a tothom que ens pugui fer arribar problemes de tota mena davant d'aquesta crisi.

 

  

Com ha d'encarar la ciutadania les pròximes setmanes en què es comencen a rebaixar les restriccions de confinament?

Recomano fer-ho amb molta prudència i seguint, com fins ara, totes les restriccions, recomanacions i informació que ens arriba pels canals oficials. Ho hem de seguir fent amb tota la responsabilitat amb què l'hem seguit tot aquest temps. Els experts comencen a recomanar que moltes empreses tornin a treballar, però més enllà d'això hem de tenir en compte els problemes socials que pot generar el fet d'estar tant de temps tancats a casa, sobretot pels infants, la gent gran o les persones a qui aquest confinament els hi està generant problemes que també poden venir més tard. L'únic que puc fer és acceptar les decisions que es prenen com la possibilitat que els nens puguin sortir. Cal seguir les recomanacions i saber que no és una obligació. És a dir, aquelles famílies que consideren que ja estan bé i no han de sortir, ho poden fer. Aquelles famílies que creguin que necessiten sortir també tenen l'oportunitat per tal de no generar encara més problemes que poden venir més tard. Sobretot, seguim les recomanacions dels òrgans que tenen les competències, en aquest cas és l'Estat. Hem de tenir en compte que si hi ha una iniciativa de desescalada del confinament que surt malament, s'haurà de tornar enrere. És evident que a poc a poc haurem de tornar a una normalitat que mai serà com la d'abans. Hem d'anar recuperant certa normalitat en termes socials i econòmics perquè si no les conseqüències poden ser encara pitjors de les que estem patint per aquesta crisi sanitària. Tota aquesta tornada a una certa normalitat ha de ser segura i s'ha de fer seguint les limitacions que ens diguin els organismes competents. L'Ajuntament estarà el primer per poder ajudar en aquesta tornada a la normalitat.