
La primavera és un d'aquells temps en què resulta més complicat saber què podem fer a la cuina per gaudir veritablement del menjar. Si ja fa bon temps i calor, és possible que ens agradi més fer un àpat fresc i lleuger, mentre que si encara cuegen els últims freds o plou és més probable que ens vingui de gust un plat calent i contundent.
Avui us proposem un plat ideal per aquests últims casos; un plat que té fama de potent però que alhora és ben nutritiu i ideal per deixar de banda la carn sense trobar-la a faltar ni una mica: el marmitako. Aquest plat tradicional basc, essència mateixa de la gastronomia contundent d'aquesta regió, era una solució ideal pels pescadors que s'endinsaven al mar Cantàbric: ple de nutrients gràcies als pebrots, la ceba, els tomàquets i l'all, amb l'energia de les patates i les proteïnes de la tonyina.
Us animeu a fer aquest plat ben complet? Doncs som-hi!
Què necessitem per una ració per a 4 persones?
- 250 g de tonyina tallada a daus
- 4 patates
- 1 pebrot verd
- 1 ceba
- 1 all
- 4 tomàquets
- Sal i oli d’oliva verge extra
- 1 l de brou de peix
Mans a la cuina!
- Començarem pelant la ceba i picant-la ben petita i després passarem el pebrot per aigua i el tallarem a anelles ben finetes retirant-ne les llavors
- Ara pelarem l’all i el tallarem a quadrets ben menuts
- Després posem un raig d’oli d’oliva en una cassola i, quan comenci a agafar temperatura, hi afegim les verdures i deixem que coguin a foc mig durant uns minuts
- Quan la ceba comenci a estar toveta i transparent, hi afegim els quatre tomàquets ratllats i un polsim de sal
- Tapem i deixem que faci xup-xup uns minuts més, fins que el tomàquet estigui cuit
- Mentrestant, pelarem les patates i les tallarem en trossos grans
- Quan el tomàquet estigui cuit, afegirem a la cassola el brou de peix, procurant que sigui casolà i l'haguem deixat reposar, si és possible
- Un cop el brou arrenqui el bull, hi posarem les patates i deixarem coure uns 15 o 20 minuts
- Passat aquest temps, hi inclourem la tonyina prèviament salpebrada i la deixarem coure 2 minuts amb la cassola tapada
- Finalment, retirarem la cassola del foc, sacsejant-la una mica, i la deixarem tapada un parell de minuts més abans d’emplatar
Bon profit i a gaudir!