PLAÇA ABAT OLIBA | MONICA GARCIA

Salvador Illa, Ministre de Sanitat d’Espanya, ha anunciat, el dijous 30 d’abril, 2 noves mesures d’alleugeriment durant l’estat d’alarma per iniciar la desescalada del confinament per la COVID-19: la possibilitat de sortir per realitzar esport o passejar i la possibilitat de sortir per realitzar recollida agrícola no professional, a partir del dissabte 2 de maig.

Així doncs, tal com havia notificat Salvador Illa en la seva compareixença al matí, les sortides al carrer es faran en diferents franges horàries. Per una banda, els majors de 14 anys que surtin a fer activitat física o a passejar, d’altre aquelles persones dependents o majors de 70 anys i finalment, les sortides amb els infants. No obstant això, les franges horàries només seran obligatòries als municipis de més de 5.000 habitants.

“Tenim, d’una manera sostinguda, més persones recuperades que persones contagiades i ens trobem al capdavant dels països amb més persones recuperades. Gràcies als esforços dels ciutadans, Espanya serà un dels primers països a iniciar la desescalada. No obstant això, no hem de perdre de vista que els països amb més tràfic de persones hem desenvolupat més la pandèmia i per tant, no hem de perdre la por al virus”, assenyalava Salvador Illa en la seva roda de premsa.

Franges horàries

D’aquesta manera, entre les 6 hores i les 10 hores del matí o entre les 20 hores i les 23 hores, els cerdanyolencs podran sortir al carrer per fer esport o un passeig. Amb això, l’esport es podrà realitzar de manera individual, un cop al dia i dins del municipi, mentre que els passejos es podran realitzar amb una persona amb la qual es visqui, un cop al dia i a 1 quilòmetre del domicili, sempre mantenint les mesures d’higiene i la distància de seguretat.

La segona franja, serà per les persones dependents i les persones majors de 70 anys, pels quals quedaran establertes les franges entre les 10 hores i les 12 hores o entre les 19 hores i les 20, seguint les mateixes indicacions d’un cop al dia i a un quilòmetre de casa amb una persona convivent.

Finalment, els passejos amb els menors de 14 anys, el Ministre de Sanitat ha concretat que es redueix la seva franja per realitzar-los entre les 12 hores i les 19 hores, seguint la norma dels quatre 1: un cop al dia, a un quilòmetre de distància, durant una hora i acompanyat d’un únic adult.

D’altra banda, també a partir del dissabte 2 de maig, es podrà realitzar la recollida agrícola no professional de manera individual en el municipi o el municipi adjacent i, en cas que es tracti d’una recollida d’autoconsum o per atendre d’animals, es podrà realitzar més enllà.

Amb tot, Salvador Illa ha volgut reiterar que el pla del Govern d’Espanya s’ha basat en tres punts fonamentals: el control i la coordinació per tenir un pla comú, la prudència i la cautela, sempre en base de l’evolució de la pandèmia, i la unitat. “Hem entrat junts i sortirem junts. És necessari comprometre’ns amb un esforç comú i col·lectiu”, afegia Illa.