bellaterra
Sortida amb mascaretes a Bellaterra | Toni Alfaro

 

Després de dies de debat sobre com abordar l'arrencada del desconfinament, el govern espanyol ha decidit fixar franges horàries per ordenar la primera fase de sortida al carrer. I ho ha fet dividint la jornada per col·lectius i activitats a partir del 2 de maig, aquest dissabte, que és quan entren en vigor les mesures.

 

En un primer moment les mesures estaven fixades segons municipis. Qüestió a banda són les EMD i altres nuclis poblacionals que funcionen de forma autònoma. Segons s'especifica en el BOE d'avui mateix al matí, divendres 1 de maig: “Les franges horàries previstes no són aplicables en aquells municipis i ens d'àmbit territorial inferior al municipi que administrin nuclis de població separats amb una població igual o inferior a 5.000 habitants, en els quals la pràctica de les activitats permeses per aquesta ordre es podrà dur a terme entre les 6:00 hores i les 23:00 hores”.

 

Per tant, s'ha d'entendre que les EMD, entre elles la de Bellaterra, no haura d'aplicar franges horàries, tot i que sí respectar la distància de seguretat en les sortides dels veïns. A partir del 2 de maig els bellaterrencs podran sortir a fer esport i a passejar de 6 a 11 de la nit i sense limitació de franges horàries.

 

Finalment, tot i la flexibilitat, des de l'EMD demanen responsabilitat per tal d'evitar més contagis de la COVID-19. La UAB queda exclosa de l'àmbit territorial de Bellaterra

  

  

 

 

 

A continuació us resolem altres qüestions relacionades amb l'esport a Bellaterra

  

  

A quina hora puc sortir a fer esport? Si vius a Bellaterra entre les 6 i les 11 de la nit, només un cop al dia i mantenint la distància de seguretat amb els altres veïns.

 

– On puc anar? Segons ha especificat l'EMD en un comunicat, es podrà accedir a les zones boscoses com la Via Verda i els Pous, però sense sortir de Bellaterra.

  

Quan i com puc sortir a passejar? Només es podrà fer esport de forma indivisual, excepte aquelles persones que necessitin sortir acompanyades.

  

  

Puc desplaçar-me amb vehicle motoritzat per fer esport? No. Tampoc es pot fer esport en recintes tancats.

  

– Quina és la distància mínima de seguretat? 2 metres i l'EMD recomana que sigui de 4 metres quan estem fent esport  

  

 

 

D'altres qüestions:

 

 

Quina franja hi ha per als majors de 70 anys i dependents? De 10 a 12 del matí, just després de l'horari reservat per a majors de 14 anys que surtin a passejar o bé a fer esport, i de 19 a 20 del vespre. La prioritat, segons Illa, ha estat que els majors de 70 anys i les persones dependents -que poden sortir acompanyades d'una persona, que pot ser un cuidador o cuidadora- no coincidisquen amb la resta de ciutadans. Només es pot fer una vegada al dia.

  

Què passa ara amb els nens? Diumenge passat va ser el primer dia que els infants van poder sortir al carrer dins la franja de 9 a 21, acompanyats sempre d'un adult. Ara, esta franja queda restringida: els infants estan autoritzats a passejar de 12 a 19 durant una hora al dia.

  

– Hi haurà franges als pobles de menys de 5.000 habitants? No. En els municipis de menys de 5.000 habitants, més d'un 80% dels que hi ha a l'Estat, es podrà sortir al carrer sense atendre les restriccions horàries.

  

Si tinc símptomes, puc sortir al carrer? En cas que es tinguen símptomes de coronavirus o s'estiga en aïllament domiciliari, no es podrà passejar ni fer esport.