Antonio Castro al seu restaurant Los Abetos

Antonio Castro al seu restaurant Los Abetos | Mónica García

 

 

El sector de l'hostaleria és un dels més castigats d'ençà que va començar la crisi del coronavirus. També serà un dels que més tardin a recuperar-se i tornar a la normalitat.

 

 

Tots els locals de restauració de Bellaterra i Cerdanyola van abaixar les persianes el dia 14 de març, quan es va decretar l'estat d'alarma. Dos mesos després i a partir del dia 11 de maig, podran reobrir amb un 50% d'aforament en les terrasses, seguint les fases de la desescaladaAntonio Castro, president de la Junta del Gremi d'Hostaleria del Vallès Occidental i propietari del restaurant Los Abetos de la ciutat ens explica en quin moment es troba el sector.

 

 

En quins moments es troba ara la restauració de Cerdanyola?

Ens trobem en un moment complicat i d'una incertesa total. Les normatives de l'estat d'alarma, tal com estan en aquests moments, deixen moltes incògnites. La gran majoria dels restaurants i bars de la ciutat van sol·licitar un ERTO el qual, mentre duri l'estat d'alarma, serà efectiu. Però així com s'ha convertit el panorama amb la desescalada, els ERTO queden obsolets i això és un problema per al sector.

  

 

 

Com valoreu les mesures que afecten el sector en aquestes fases de la desescalada?

El 2 de maig van anunciar que ja es permetia el 50% d'aforament en la fase 1, en comptes del 30%. No hi havia cap possibilitat de sobreviure econòmicament obrint només amb un terç d'aforament de la terrassa si t'obliguen a recuperar el 100% de la plantilla. Tan sols cal imaginar que un local que tingués deu taules només en podria tenir tres i, per aquestes taules, hi hauria quatre o cinc treballadors…no surten els números. Si la part interior tampoc es pot obrir, com s'explica que un bar o restaurant pugui sobreviure amb tres taules? És inviable econòmicament. Tot i això, obrir amb el 50% amb el 100% de la plantilla tampoc és la solució, però canvia considerablement la situació. Si també podem començar a ampliar l'ocupació de la via pública per mantenir les distàncies sanitàries, podem començar a compensar les despeses.

 

 

I què proposeu des del gremi?

L'única solució que hi ha és que es pugui recuperar la plantilla en funció de l'aforament, per poder començar necessitem que puguem anar rescatant la plantilla dels ERTO a mesura que puguem anant ampliant la capacitat de públic. Si hi ha un 50% de públic, hi ha d'haver un 60% de plantilla com a molt. Però la situació és molt complicada, encara així una part important dels locals de Cerdanyola no podrà obrir.

 

 

Quines ajudes esteu reclamant a l'Administració?

Econòmicament ja sabem que no ens podran ajudar, serà molt difícil. El que sí que demanem és que les mesures que es prenguin vagin en funció de les necessitats del sector. S'han de mantenir els ERTO perquè els treballadors no perdin tant poder adquisitiu. El treballador ha de cobrar el 100% del seu sou mentre duri el confinament. D'una manera o altra, els estats han de posar diners a sobre la taula.Encara que per part de l'Administració local ja s'han pres unes mesures que, dins les possibilitats, ens han semblat que són bastant correctes. El fet que els locals que tinguin una terrassa no paguin res durant tot l'any mentre duri l'estat d'alerta és important. Així, pel que fa a les taxes estarem exempts durant aquest any. També estem treballant perquè els locals que no tinguin terrassa però que tinguin voreres amples, també puguin treure unes quantes taules al carrer, per recuperar una part d'aquest aforament que es perdrà dintre. En l'àmbit estatal, el panorama és molt negre, no treuen cap mesura que permeti veure que això tindrà una sortida fàcil.

 

 

Com preveieu l'escenari de cara a l'estiu?

En la nova normalitat continuarem sent un sector molt castigat per aquesta crisi. En tot l'estiu tindrem l'aforament màxim del 50% i fins a final d'estiu no podrem aconseguir el 100%, que tampoc tindrem en cap moment perquè s'hauran de mantenir les distàncies de seguretat. Per tant, el món de la restauració ja no salvarà aquest any.

 

 

Quins creu que seran els grans reptes a partir d'ara?

Sobretot, transmetre als clients una seguretat pel que fa als protocols d'higiene, que haurem de complir al 100%, i que es perdi la por. També volem demanar als ciutadans de Cerdanyola que es consumeixi en l'àmbit local, al poble, perquè és l'única manera de fer ciutat. Això, indirectament ens beneficiarà a tots i hi haurà llocs de treball que no es perdran. Hem de saber valorar, com a consumidors i treballadors, el producte local.