Treballadors del Taulí mostren pancartes demanant millores laborals

Treballadors del Taulí mostren pancartes demanant millores laborals | Toni Alfaro

 

 

Diferents treballadors i treballadores de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, hospital de referència per Bellaterra, han engegat diferents actes en favor de millors condicions després de la tasca feta durant la gestió de la crisi sanitària del COVID-19. Ho han fet de manera separada, en dos concentracions durant els últims dies, per denunciar també les condicions laborals que arrosseguen més enllà de la gestió del l’atenció a malalts de coronavirus.

 

 

La PATT demana una sanitat única a Catalunya

D’una banda, i coincidint amb la jornada del Dia Internacional dels Treballadors, el passat divendres 1 de maig la Plataforma Assambleària de Treballadors i Treballadores del Taulí (PATT) va fer una roda de premsa davant l’edifici principal de la corporació, a Sabadell. La seva portaveu, Txus Merino, va destacar que havien elaborat un manifest a partir de les reunions amb diferents agents del món sanitari, “com el moviment del Clínic, gent de transports sanitaris, sindicats com la COS, la IAC i partits polítics com la CUP“.

 

 

Merino va destacar que tots aquests agents reclamaven reunir-se amb la consellera de SalutAlba Vergés, per a establir una taula de negociació col·lectiva per aconseguir millores en la situació dels treballadors sanitaris a Catalunya. Entre altres demandes, com la falta d’EPIS i proves seriològiques als professionals, es demana revertir les retallades ja fetes al 2010 i encara no recuperades: “ens van treure el 5% del sou per ser hospital públic i les DPOs perquè no formaven part del salari”, assegurava Merino.

 

 

Txus Merino, portaveu de la PATT, atèn els mitjans aquest divendres

Txus Merino, portaveu de la PATT, atèn els mitjans aquest divendres | Toni Alfaro

 

 

Especialment, però, des de la PATT tenen l’objectiu de reorganitzar el sistema sanitari català perquè hi “hi hagi una única sanitat”, que no es divideixi entre pública, privada i concertada. “El que volem és ajuntar-ho tot i que hi hagi una sanitat pública que es negociï directament amb la conselleria”, aclaria Merino, tot afegint que el model actual és poc sostenible per l’erari públic: “l’únic que fem d’aquesta manera és perdre molts diners amb temes privats”, deia.

 

 

A la concentració hi va assistir la diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, Maria Sirvent, per donar suport a les reclamacions de la PATT. També es va explicar que s’ha creat el hashtag #sanitat100%publica per fer més difusió sobre la proposta.

 

 

Manifest de la PATT (1)
Manifest de la PATT

Manifest de la PATT | PATT

 

 

Pel que fa a la situació dels treballadors del Taulí, en concret, Merino va explicar que a partir d’aquest dissabte 2 de maig es finalitzaven les jornades de 12 hores pels sanitaris. Tanmateix, aquells treballadors que es dediquen a consultes no ho podran fer encara, ja que “no s’obriran consultes”. “Això vol dir que infermeres i metges que habitualment estan a consultes continuen hospitalització”, indicava. Sobre el nombre d’ingressats per COVID-19, va assegurar que havien baixat força i ara es troben al voltant del centenar.

 

 

Nova concentració aquest dilluns

Aquest dilluns 4 al matí, d’altra banda, alguns treballadors i treballadores del Taulí es van manifestar al carrer, davant el centre, just en finalitzar el torn de nit. Els sanitaris demanaven també millores que s’alineaven, en gran mesura amb les que ja demanaven des de l’acte de la PATT.

 

 

Concentració dels treballadors de l'Hospital Parc Taulí aquest dilluns

Concentració dels treballadors de l'Hospital Parc Taulí aquest dilluns | Toni Alfaro

 

 

En concret, van repartit un nou manifest en el que indiquen que “estem enfrontant-nos a aquesta malaltia que ens ha sorprès amb un sistema sanitari afeblit per anys de retallades”. Al text també es diu que el Parc Taulí ha estat “històricament infrafinançat i infradotat de recursos materials i humans”, i que això implica més esforç per part dels professionals.

 

 

Alineant-se amb l’acte de divendres, aquest segon manifest explica que “únicament des de la sanitat pública es pot garantir una accessibilitat i una equitat en la prestació de serveis sanitaris que no deixi a ningú fora del sistema“. A més, es reclama “una direcció que motivi, que retorni la il·lusió de treballar a una empresa que tingui clar el rumb a seguir”.

 

 

Entre les seves reclamacions es troba un estudi seriològic de la COVID-19 per tota la plantilla, un finançament just, el pagament de les DPO, revertir les retallades del 5% dels conceptes de nòmina, una major equitat entre les direccions dels diferents àmbits sanitaris al Taulí i una resolució definitiva de la gestió de les urgències, que “estan saturades tot l’any”.