Sessió telemàtica del ple extraordinari del 7 de maig de 2020

Sessió telemàtica del ple extraordinari del 7 de maig de 2020 | Mónica García

 

 

La crisi sanitària, social i econòmica de la COVID-19 va centrar el ple extraordinari de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès celebrat aquest dijous 7 de maig de forma telemàtica. L'alcalde de Cerdanyola, va informar de les mesures preses per pal·liar la crisi a nivell local, es va aprovar una modificació de pressupost i es va aprovar la suspensió dels contractes de gestió de les escoles bressol Montflorit i Cordelles.

 

 

Cal destacar que a causa dels problemes tècnics de la retransmissió del ple telemàtic al web de l'Ajuntament de Cerdanyola, no es va poder tenir accés en directe a totes les intervencions dels regidors i regidores i, per tant, no s'han recollit en aquesta crònica. 

 

 

Tot a punt per la taula de treball socio-econòmica

L'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, va explicar davant el plenari virtual les darreres mesures aplicades des del govern municipal per gestionar la crisi del coronavirus. Entre altres qüestions que s'han conegut durant les últimes setmanes, Cordón va anunciar que les empreses constructores ja poden reprendre les obres al carrer. “Es reiniciaran les obres de la plaça Goya i Sevilla, i també a Cordelles i sota el pont de l'AP-7 direcció Badia”, va explicar. La resta d'obres, de moment, resten aturades. 

 

 

Per una altra banda, l'alcalde va indicar que a Cerdanyola hi ha 5.324 persones afectades per un ERTO a la seva empresa i va destacar que el govern té previst elaborar un document amb les afectacions que han patit les empreses de la ciutat.

 

 

Durant el torn d'intervencions dels partits de l'oposició, alguns partits van demanar més informació sobre la 'Taula de treball per la reconstrucció social i econòmica' que es posarà en marxa la pròxima setmana, tal com va anunciar l'alcalde Carlos Cordón a les xarxes socials. Durant el ple, l'alcalde va explicar que tenen previst començar les jornades de treball la pròxima setmana perquè l'espera de la taula no s'allargui fins al juny.

 

 

Ajuntament de Cerdanyola | Cerdanyola.cat

 

 

El regidor del PP, Manuel Buenaño, va demanar especificacions sobre els diners dels quals disposaria l'Ajuntament per fer front a les mesures que sorgiran de la taula. Des de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez va destacar que celebra la creació de la taula i, en una línia similar, Cecilia Collado d'En Comú Podem va valorar positivament que la taula inclogui agents socials i econòmics de la ciutat. 

 

 

Quant a la taula de treball, el regidor de Ciutadans, Gorka Samiengo, va demanar que la taula servís per aportar seguretat als ciutadans perquè sapiguen “que l'Ajuntament farà tot el possible per resoldre els problemes”. El regidor d'ERC, Albert Turon, va assegurar que el seu grup està content per la formació de la taula però que se senten “decepcionats” per la tardança en formar-la. A més, va demanar al govern que tinguessin l'oposició en compte com un aliat i no responguessin “a la defensiva”, i que es pensés en les mesures a llarg termini en termes, per exemple, de mobilitat

 

 

Per una altra banda, la regidora de Guanyem Cerdanyola, Laura Benseny, va reclamar al govern la manca de respostes davant les preguntes que la seva formació ha fet durant les darreres setmanes. A més, van retreure al govern que no incloguessin activitats esportives en la festa major virtual. Des de Guanyem consideren que el sector esportiu és imprescindible per sortir de la crisi a nivell social i econòmic. 

 

 

Durant el punt sobre el coronavirus, Carlos Cordón va informar que l'Ajuntament no té informació sobre una denúncia interposada als Jutjats de Cerdanyola contra una residència per desatenció. El regidor del PP, Manuel Buenaño va aportar més dades explicant que “el 20 d'abril es va presentar una denuncia davant els jutjats de Guàrdia de Cerdanyola”. Buenaño va assenyalar que es van obrir diligències prèvies i que s'estan seguint al jutjat número 4 de Cerdanyola. Segons va apuntar el regidor, la denúncia es va interposar per presumptes delictes de falsedat de document oficial i omissió del deure d'auxili contra una residència de la tercera edat. Buenaño va preguntar al govern si la residència contra la qual s'ha interposat la denúncia està a Cerdanyola, però l'alcalde va assegurar que no disposen d'aquesta informació.

 

 

Punts aprovats

Durant el ple extraordinari es va ratificar, per unanimitat, la resolució d'alcaldia referent a l’aprovació de mesures extraordinàries corresponents a la gratuïtat temporal del transport urbà del 2 al 9 d'abril.

 

 

A més, es va aprovar inicialment la modificació de crèdits del pressupost municipal per efectuar pagaments a proveïdors del consistori. El total de la modificació s'estableix en 414.665,20 euros. PSC, Ciutadans, En Comú Podemm Junts i PP van votar a favor, mentre que ERC i Guanyem s'hi van abstenir.

 

 

Finalment, es va aprovar amb les abstencions de Guanyem i Ciutadans, la suspensió del contracte de gestió del servei públic de les escoles bressol municipals Montflorit i Cordelles. Les dues escoles bressol estan gestionades per empreses diferents i es va aprovar una mateixa solució per ambdues: suspendre el contracte fins al 31 d'agost a causa de la impossibilitat d'oferir el servei.

 

 

Tots els grups municipals van enviar missatges de condol i de suport a les víctimes de la Covid-19 i els seus familiars i, abans d'iniciar-se el ple, es va fer un minut de silenci en record de les persones que no han superat la malaltia.