Abril de desconfinament a Bellaterra

Una nena espera per entrar a la llibreria Paper's a Bellaterra | Toni Alfaro

 

 

Bellaterra, a mig camí entre la fase 0 i la fase 1. A falta de saber quines seran les mesures aprovades per la setmana que ve, la Generalitat de Catalunya ha proposat que les regions sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central siguin les properes en avançar a la fase 1 del procés de desconfinament, el pròxim dilluns 18. També ha declarat que busca un “tractament específic” per a les regions de Barcelona metropolitanes.

 

 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que l'àrea metropolitana de Barcelona, on pertany Bellaterra, esta en risc baix i que en les pròximes hores s’estudiarà una proposta parcial “que no serà completa de passar a la fase 1”, però sí que podrà incloure mesures flexibles dins la fase 0.

 

 

Amb tot, la desescalada és encara incerta, ja que encara no és clar com es distribuiran aquestes mesures flexibles i l'executiu espanyol encara hauria d'avalar la proposta de la Generalitat. 

 

 

Mapa de la desescalada per regions sanitàries, aquest dilluns 11 de maig

Mapa de la desescalada per regions sanitàries, aquest dilluns 11 de maig | Salut

 

 

La consellera ha reiterat que la proposta de fer un desconfinament gradual està basada en l’evidència disponible i ajustada en base a un seguit de factors principals. Entre ells es troben la capacitat assistencial de cada regió, els factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-, la mobilitat i la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos, des d’aquesta setmana molt més impulsada amb la disposició de proves PCR a l’atenció primària.

 

 

Pel que fa a les altres 3 regions –la de Barcelona ciutat, la metropolitana nord (a on es troba Bellaterra) i la metropolitana sud–, Vergés ha assegurat que es continua treballant per analitzar com evolucionarà en aquest procés. En aquest sentit, la consellera de Salut no ha descartat que es pugui presentar al govern espanyol una proposta concreta i adient per a aquestes tres regions, que potser no suggeriria un canvi de fase complet però sí parcial. Per a Vergés, totes tres tenen realitats territorials comunes però també diferents, fet pel qual s’estudiarien propostes “adaptades al màxim al territori”.