Plaça Abat Oliba de Cerdanyola | Mónica García

 

 

Aquest dimarts 12 de maig a les 17h s'ha constituït, de forma virtual de la 'Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola del Vallès' per superar la situació deixada per la COVID-19. En un comunicat, l'Ajuntament ha indicat que la sessió ha servit per establir les bases a partir de les quals es treballaran els futurs acords.

 

 

Segons indica el comunicat del consistori, en el document presentat per part del govern municipal com a marc per a l’inici de les converses, s’hi troba “un apartat de mesures que persegueixen garantir les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables, amb l’objectiu que ningú quedi desatès durant i després de la transició cap a la Nova Normalitat“. En segon lloc, assenyalen que el document inclou un apartat de propostes en l’àmbit de l’educació “que busquen garantir la igualtat d’oportunitats en la infància, mirant de pal·liar els inconvenients que aquesta crisi sanitària hagi pogut generar en els més petits”.

 

 

Per una altra banda, el document del govern del PSC s'hi inclouen “mesures en l’àmbit de l’habitatge i l’exclusió residencial, així com mesures en l’àmbit de la Gent Gran, de la dependència i de les persones amb discapacitat, que han estat alguns dels col·lectius més castigats davant la COVID-19. També mesures en matèria de violència masclista -recordem la difícil situació que han viscut moltes dones havent de compartir confinament amb el seu agressor-  i per últim, en l’àmbit de la solidaritat i la cooperació”. 

 

 

Mesures econòmiques i fiscals

A continuació, el document presentat pel govern inclou una bateria de mesures econòmiques i fiscals. També “d’ajuts a l’impuls econòmic i a la protecció de l’ocupació destinades a l’acompanyament d’autònoms, treballadores i treballadors afectats per un ERTO i petits i mitjans empresaris“. Seguint en l'àmbit laboral, el govern destaca mesures “per facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral”.

 

 

En el comunicat, el govern assenyala que es tracten de propostes “que han de fer possible una reactivació sòlida i solidària, que no deixi cap veí o veïna enrere“, i destaquen que el document està obert a les aportacions de totes les persones participants.

 

 

“Replantejar-nos la manera d'entendre la política en l'àmbit local”

En relació a la motivació d’aquest espai de diàleg l’Alcalde, Carlos Cordón, ha afirmat que “la situació excepcional que actualment estem vivint, a conseqüència de la pandèmia derivada de la COVID-19 i les greus conseqüències socials i econòmiques que se'n derivaran, ens obliga a replantejar-nos la manera d'entendre la política en l'àmbit local. És imprescindible una unió de voluntats sense precedents per enfortir les estructures municipals i per fer front a les necessitats de la ciutadania, a curt i mitjà termini deixant a un costat les possibles estratègies de partit.”

 

 

Cordón assegura que des de l'obligada prudència que imposen les incerteses al voltant de l'evolució de la crisi sanitària, ara s'inicia una fase de definició de l'estratègia de retirada de les restriccions del confinament i que en conseqüència cal afrontar mesures per impulsar la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola escoltant activament els agents socials i econòmics de la ciutat entenent que han d’esdevenir els veritables protagonistes d’aquest espai de participació.

 

 

“Aquesta Taula no és un òrgan de control al govern municipal, com sí ho són ja els òrgans col·legiats de l’Ajuntament que es reuneixen habitualment. Aquesta Taula pretén ser una manifestació plural del que és Cerdanyola, una ciutat transversal i diversa, fruit de l’esforç col·lectiu de molta gent”, afirma l'alcalde cerdanyolenc.

 

 

De la mesa hi participaran a prop de 20 col·lectius de la ciutat, així com representants del govern municipal i dels partits polítics en l'oposició. El consistori preveu un total de quatre sessions: la sessió de constitució i presentació de la Taula d’avui, una jornada de treball de la comissió econòmica prevista pel pròxim 14 de maig, la Jornada de treball de la comissió social que tindrà lloc el 19 de maig, i la presentació de les conclusions de la taula per al 26 de maig.