Rocío Granero i el seu fill envien un missatge a la població

Rocío Granero i el seu fill envien un missatge a la població | Cedida

 

 

La neteja i desinfecció dels espais públics s'ha convertit en una tasca essencial durant la crisi sanitària del coronavirus. A Cerdanyola del Vallès, professionals com la Rocío Granero no han deixat de treballar en les tasques de neteja de la ciutat durant l'estat d'alarma.

  

 

Canvis en la rutina de feina

Rocío Granero fa 14 anys que treballa al servei de neteja de Cerdanyola i mai s'havia imaginat que algun dia viuria una situació com aquesta. “Ha sigut dur perquè tens por de sortir a treballar i tornar a casa on, en el meu cas, està el meu fill”, explica Granero.

 

 

La cerdanyolenca explica com es va adaptar el servei de neteja de la ciutat, que està subcontractat per l'Ajuntament a una empresa: “El servei es va adaptar esglaonant les hores d'entrada a la feina, però després es va decidir reduir la plantilla al 50%”, explica. Aquestes setmanes, els treballadors de la brigada de neteja també han hagut d'afegir tasques a la seva feina habitual. A més de l'escombrat dels carrers, han hagut de desinfectar carrers i zones com els contenidors d'escombraries.

 

 

Durant aquests dies, Rocío Granero assegura que han detectat un augment de l'incivisme en qüestions com el llançament d'escombraries fora dels contenidors. “Cada dia recollia entre 60 i 70 bosses d'escombraries que la gent llençava a la paperera en comptes de fer-ho als contenidors”, explica, afegint que la gent no ha de tenir por d'apropar-se als contenidors perquè es desinfecten cada dia.

 

 

Impacte en la vida personal

Una de les parts més complicades de la feina del servei de neteja aquests dies ha estat el fet de no tenir espais on parar a esmorzar, anar al lavabo o refugiar-se de la pluja. “Hem esmorzat als bancs del carrer i alguns establiments tenien prohibit deixar-nos anar al lavabo. Tot i això, altres es van solidaritzar i ens van deixar entrar”, explica Granero. Els dies de pluja també han estat durs pel servei de neteja: “Havíem de parar a esmorzar sota un balcó”. Malgrat que l'empresa els oferia anar a la nau central, la situació es feia complicada pels treballadors perquè no podien trobar-se tots a la mateixa hora a la mateixa nau.

  

 

 

En la part més personal, la cerdanyolenca assegura que ha patit per protegir les persones amb qui conviu. “Quan arribo a casa deixo la roba de la feina al balcó i vaig directa a la dutxa. No m'apropo al meu fill fins que he fet tot això”, relata.

 

 

Durant aquestes setmanes, les xarxes socials s'han omplert de missatges d'agraïment a la feina dels serveis essencials, entre els quals està la neteja dels espais públics. Malgrat que Granero agraeix els reconeixements, considera que encara hi ha molta gent que no té en compte la seva feina. “Hem treballat intensament i s'ha fet una feina excel·lent”, destaca, i afegeix que tant de bo “es reconegui més aquesta feina i ens serveixi per ser més cívics”.