Cal revisar l'estat del nostre cotxe abans de tornar a la carretera

Cal revisar l'estat del nostre cotxe abans de tornar a la carretera | Servei Català de Trànsit

 

 

A mesura que avancen les diferents etapes de la desescalada es poden anar fent més desplaçaments. Després d’un període d’inactivitat durant el confinament, el vehicle ha d’estar a punt en aquesta tornada progressiva a la normalitat per evitar algun ensurt. És per això que des del Servei Català de Trànsit han volgut donar alguns consells per revisar-lo i no tenir problemes en els primers trajectes.

 

 

Tal com recomanen els experts en mecànica i manteniment de vehicles, per tornar a la circulació amb seguretat i sense contratemps ni avaries cal fer aquestes comprovacions: 

 

  • Revisió visual: Comenceu fent una ullada a l’exterior del vehicle i, sobretot, comproveu que no hi hagi pèrdues de cap líquid on estigui estacionat. En aquesta primera inspecció ocular, mireu també que no hi hagi cap element de la carrosseria trencat o fet malbé (retrovisors, intermitents…).
  • Nivells de líquids: Comproveu el nivell d’oli (sempre en fred), de líquid de frens i de refrigerant (el nivell ha de ser l’adequat per evitar sobreescalfaments del motor).
  • Bateria: La immobilització del vehicle passa factura a la bateria. Té una durada mitjana de quatre anys i si, amb aquest criteri, la bateria del vostre vehicle abans de la quarantena era “vella” o no estava carregada al 100%, podria ser que el vehicle no us arrenqués després d’aquesta parada prolongada.  
  • Enllumenat i senyalització: Comproveu que els llums de posició, curtes i llargues, indicadors de frenada i marxa enrere i els intermitents funcionen correctament.
  • Pneumàtics: Comproveu la pressió d’inflament i també la fondària mitjançant els indicadors de desgast (el dibuix ha de tenir una fondària mínima d’1,6 mm).
  • Frens: Pareu atenció a sorolls estranys o a l’enfonsament excessiu del pedal del fre. 
  • Eixugaparabrises i rentaparabrises L’estacionament prolongat del vehicle pot provocar que es malmeti la goma dels eixugaparabrises i podria ratllar el vidre. Abans de començar a conduir, comproveu l’estat de les escombretes i el nivell del líquid de neteja.

 

 

Tanmateix, si teniu previst que el vehicle continuï estacionat durant més temps, els experts recomanen arrencar el cotxe mínim un cop per setmana i deixar-lo engegat durant uns minuts. També és bo que el vehicle tingui el dipòsit ple de combustible en aquestes parades prolongades.

 

 

Cal netejar les parts del cotxe amb més contacte per evitar contagis pel COVID-19

Cal netejar les parts del cotxe amb més contacte per evitar contagis pel COVID-19 | Servei Català de Trànsit

 

 

Extremar també les mesures d’higiene

A l’hora de tornar a agafar el vehicle privat, cal fer-ho amb precaució i extremar les mesures per evitar nous contagis per la COVID-19. I és que el plàstic i l’acer, materials molt habituals en qualsevol cotxe, moto, etc., són superfícies en les quals el coronavirus pot sobreviure força temps, fins a 72 hores, segons apunten alguns experts.

 

 

En aquest sentit, des de Trànsit aconsellen que cada cop que fem servir el vehicle, el netegem i desinfectem passant un drap de cotó, tovalloletes d’un sol ús o paper de cuina amb aigua i sabó o bé amb solucions hidroalcohòliques de com a mínim el 70% de concentració d’alcohol per sobre dels elements que estan més en contacte amb les mans

 

 

A l’interior del vehicle, les parts més utilitzades i en les quals cal tenir una cura especial amb la higiene són: el volant –o manillar–, el retrovisor, el neteja-parabrises, el quadre de comandament, el fre de mà, el canvi de marxa, el cinturó de seguretat, etc. També és important netejar superfícies exteriors, com ara els marcs i les manetes de les portes i la maneta del maleter, així com la clau del vehicle.  A més, en el cas de cotxes i furgonetes, es recomana ventilar-los de tant en tant. 

 

 

Finalment, també cal ser curosos a l’hora d’anar a omplir el dipòsit a gasolineres i àrees de servei. Entre les mesures de seguretat cal fer servir guants d’un sol ús i pagar amb targeta per evitar contactes innecessaris.