Infants entrant a l'Escola Ramon Fuster de Bellaterra
Infants entrant a l'Escola Ramon Fuster de Bellaterra | Escola Ramon Fuster

 

 

Els centres educatius de Bellaterra tornaran a obrir les seves portes quan la regió sanitària entri a la fase 2. Així ho ha explicat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, que ha avançat que no faran activitats lectives. El curs 2019-2020 acabarà de forma telemàtica, però escoles i instituts podran funcionar per realitzar activitats de reforç i tutories personalitzades. La “prioritat” és que el curs vinent comenci de forma presencial al setembre amb mesures de seguretat i higiene excepcionals.

 

 

El curs actual acabarà el 19 de juny. “La voluntat és entendre el centre educatiu com un centre de formació, però també com un centre comunitari i d'atenció personalitzada a l'alumne”, ha detallat el conseller, que ha deixat clar que en tot cas la presència de l'alumne serà sempre voluntària. Durant tot l'estiu, també restaran oberts per acollir activitats municipals i de lleure.

 

 

“Els centres no obren per fer classes tradicionals”, ha insistit Bargalló. El professorat haurà de dur mascareta quan interactuï amb l'alumnat sense poder mantenir la distància de dos metres de seguretat amb els alumnes. Tot plegat s'ha definit en un pla aprovat pel Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya.

 

 

Llars d'infants

Les llars d'infants podran d'obrir sempre que puguin garantir que poden acollir un màxim de cinc infants per espai i sense el servei de menjador. I no ho podran fer en cap cas pels alumnes menors d'un any. L'obertura serà també a partir de la fase 2.

 

 

“Entre un i tres anys, les titularitats de les llars d'infants han d'analitzar les condicions dels espais, del professorat i decidir si poden oferir el servei. Si ho poden fer, ho poden obrir amb cinc infants per espai i sense menjador”, ha afegit.

 

 

Escoles d'infantil i primària

Les escoles públiques i concertades hauran d'obrir a partir de l'entrada en la fase 2, “però no per tots els alumnes ni per fer activitats lectives”. En els casos de 6è de Primària, es podran organitzar grups de màxim 13 alumnes per fer l'acompanyament del canvi d'etapa en activitats sempre voluntàries i que consideri el professorat.

 

 

Per la resta hauran d'oferir tutories personalitzades per alumnes en situació de vulnerabilitat, que el centre consideri que ho necessitin o que les famílies ho sol·licitin. Sempre de manera individual i amb cita prèvia. També es podrà organitzar alguna trobada de grups reduïts d'alumnes per efectuar alguna acció de caràcter formatiu o emocional si és necessari. L'equip del centre haurà de decidir què és el que s'ofereix i serà de caràcter voluntari pels alumnes i les famílies.

 

 

En l'etapa de 3 a 5 anys, els centres hauran d'oferir un espai d'acollida per alumnes els progenitors dels quals tenen necessitat de treballar fora de casa i no tenen cap altra opció de guarda.

 

 

Instituts, centres de formació, escoles d'adults…

A partir de la fase 2 hauran d'obrir per oferir tutories personalitzades per alumnes que ho necessitin. En el cas dels alumnes que acaben d'etapa o han d'obtenir el titol, el centre pot oferir activitats que els ajudin en grups de no més de 15 persones. És el cas de 4t d'ESO o 2n de Batxillerat. Tot i això, “mai seran activitats lectives” i serà sempre voluntari.

 

 

llar d'en pitus
L'escola bressol La Llar d'en Pitus des de la carretera BV-1414 | Toni Alfaro

 

 

Curs presencial al setembre

La voluntat del Departament d'Educació és que al setembre tots els alumnes tornin a les escoles per iniciar el curs de manera presencial. “Començarem un curs inèdit. Al setembre estarem en emergència educativa”, ha advertit Josep Bargalló.

 

 

Per fer-ho possible hauran de complir amb les exigències sanitàries i de salut públic. Entre altres, que no hi hagi més de quinze alumnes per aula. Hi haurà centres, ha admès, que no podran complir amb aquests paràmetres i, per tant, s'hauran d'adaptar espais públics pròxims per poder convertir-se en espais educatius. “Tots els alumnes han de poder anar al seu centre, però en alguns casos l'entendrem més enllà del que és ara. La nostra voluntat és atendre presencialment tot l'alumnat”, ha explicat.

 

 

Les mesures d'higiene també seran fonamentals i encara s'han de definiri: dos metres de distanciament, mascaretes quan sigui necessari, grups de risc no podran assistir-hi i higiene constant.

 

 

Nou professorat

De cara a l'obertura al juny, el Departament no considera necessari incorporar més professorat, ja que entén que no hi haurà classes presencials i no tornaran tots els alumnes a les aules. Tot i això, Bargalló ha assegurat que el professorat no pot fer una doble jornada i ha de combinar el que s'ofereix presencialment i telemàticament en la jornada habitual.

 

 

Pel setembre, i per poder complir amb les ràtios de quinze alumnes per aula, el Departament haurà d'estudiar els docents que s'hauran de contractar de més. “Les necessitats de noves contractacions les hem de centrar al setembre. La resposta ara seria agosarada i falsa, no sabem escola per escola quants alumnes hi haurà”, ha explicat Bargalló.

 

 

Un cop se sàpiga això, ha afegit, s'hauran d'estudiar les necessitats de nous espais i noves contractacions.