Abril de desconfinament a Bellaterra
Durant el confinament, l'aire de Bellaterra ha estat més net que de costum | Toni Alfaro

 

 

La reducció de la mobilitat durant el període de confinament de la pandèmia de la Covid-19 ha suposat un impacte positiu en la millora de la qualitat de l’aire a Bellaterra i tota la comarca. La caiguda dràstica de la mobilitat durant la primera fase del confinament ha portat a una reducció generalitzada del trànsit, principal font d’emissió de contaminants a l’atmosfera.

 

 

Els nivells diaris de diòxid de nitrogen al Vallès Occidental s’han reduït de mitjana a més de la meitat, en un 57%, entre el 14 de març i el 26 d’abril. Les dades de mobilitat analitzades també apunten que durant la primera fase de confinament entre el 85 i el 95% de la població va romandre a la seva àrea de residència.

 

 

L’Observatori comarcal del Consell Comarcal ha publicat un informe sobre l’impacte de la Covid-19 en la mobilitat durant l’estat d’alarma i la seva repercussió en la millora de la qualitat de l’aire. Les dades indiquen una reducció a totes les estacions dels nivells de NO2, en especial a partir del dia 16. L’informe de l’Observatori permet consultar les dades de diferents estacions.

 

 

Canvis en la mobilitat a escala local

L'Institut Nacional d’Estadística (INE) ha elaborat un estudi de la mobilitat durant l'estat de l'alarma a partir de l'anàlisi de les dades de posició de més del 80% dels mòbils presents a Espanya proporcionats per les tres principals operadores. L'INE estima el nombre de persones que surten de les seves llars durant l'horari laboral, així com les àrees de destinació dels desplaçaments, tot en relació amb els fluxos que es produeixen en un dia normal.

 

 

Els resultats mostren que entre el 85% i el 95% de la població de la comarca va romandre en la seva àrea de residencia durant la primera fase de confinament. És a dir, només va sortir de la seva àrea de residència entre el 5% i el 15% de la població. En un dia normal, aquesta proporció se situa al voltant del 45%.