El Vallès Occidental tanca el pòdium de les tres comarques més afectades pels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a finals del mes de maig a Catalunya. Així ho indica un informe fet públic aquest dilluns 25 de maig pel sindicat Comissions Obreres (CCOO) en el qual es fa una relació dels afectats pel tancament temporal d’empreses al territori a conseqüència de l’estat d’alarma i la crisi del coronavirus.

En total, a la comarca, 89.750 persones han sigut afectades per 10.235 expedients diferents. El Vallès Occidental va seguit del Baix Llobregat (94.331 afectats) i el Barcelonès, que encapçala el rànquing amb 239.005 treballadors i treballadores afectats

L’acollida de les empreses als expedients té una durada que finalitzarà, en qualsevol cas, quan acabi l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol el passat 13 de març i prolongat fins al moment, com a mínim, fins al 7 de juny.

Es considera que, a causa de l’estat d’alarma i el coronavirus, molts d’aquests ERTO són per causa de força major, tot i que altres se’n deriven de tasques productives, tècniques, econòmiques o organitzatives. Fins data del 21 de maig, indiquen des de l’entitat, s’han presentat 91.098 ERTO amb causa de força major, i 6.285 expedients per altres causes. En total 97.383 expedients de regulació temporal, amb fins a 717.431 persones afectades al conjunt de Catalunya.

Gràfic sobre l’afectació dels ERTO segons sectors econòmics | CCOO


Per sectors econòmics, les activitats més afectades són els serveis (505.472 persones afectades), el sector industrial (144.815 persones afectades), la construcció (45.695 persones afectades), i l’agricultura (3.984 persones afectades). L’afectació de treballadors i treballadores és especialment gran en algunes activitats que tenen gran pes en l’economia catalana, com les indústries manufactureres (131.735 persones afectades), l’hostaleria (134.282) o el comerç (129.080).