El Departament de Salut de la Generalitat proposa que a partir de dilluns vinent, 8 de juny, la regió sanitària unificada de Barcelona i les regions metropolitanes sud i nord entrin a la fase 2 de desconfinament. Aquesta proposta implicaria que Bellaterra ja podria gaudir de les possibilitats de la nova fase, tot i que l’última paraula recaurà en el govern espanyol, com ha passat en els dos anteriors canvis en la desescalada.

La fase 2 preveu, entre altres, l’obertura dels centres escolars per determinades activitats. També implicarà la reobertura parcial dels centres comercials i l’obertura en un 40% dels locals interiors de bars i restaurants.

Una altra novetat és que s’eliminen les franges horàries per fer esport, passejar o sortir amb nens, tot i que aquestes no s’apliquen al poble. La mobilitat estarà limitada a la regió sanitària, que en el cas de Bellaterra inclou ara també Barcelona i les comarques metropolitanes.


Així serà la fase 2

Àmbit social i familiar

Les reunions familiars i d’amics poden ser de fins a 15 persones. En les vetlles, s’augmenta l’assistència permesa fins a les 25 persones en espais a l’aire lliure o de 15 en una sala tancada. Per als enterraments i cremacions, el límit és de 25 persones entre familiars i afins.

Es poden començar a celebrar casaments. El màxim d’assistents permesos és de 100 a l’aire lliure i de 50 si és en un lloc tancat. En cap cas es podrà superar el 50% d’aforament, sigui el tipus d’instal·lació que sigui.

Hostaleria i restauració

bars i restaurants es pot ja consumir al seu interior, sempre que no es superi el 40% de l’aforament i es compleixin les mesures sanitàries. No es podrà consumir a les barres, els clients han de consumir asseguts a les taules, separades per dos metres de distància, preferentment amb cita prèvia. Discoteques i bars d’oci nocturn no poden obrir encara.

Comerç

Centres i parcs comercials poden reobrir al públic a partir de la fase 2, sempre que es prohibeixi la permanència en zones comunes (màxim 30% d’ocupació) o en àrees recreatives, limitant també l’aforament dels establiments al 40%. Si no es pot mantenir la distància de dos metres, només es permetrà un client per establiment.

També s’amplia el nombre de paradetes que poden operar en mercats a l’aire lliure a un terç de la situació habitual, limitant l’afluència de clients per garantir la distància social.

Cultura

Els locals destinats a actes i espectacles culturals poden reobrir a la fase 2 amb diferents limitacions. Així, a espais tancats com cinemes i teatres els espectadors hauran de tenir seient preassignat fins a un terç de l’aforament habitual, sense superar les 50 persones. En activitats a l’aire lliure, el públic haurà d’estar també assegut i tampoc podrà superar-se el terç de l’aforament ni  reunir més de 400 persones. A sales d’exposicions, museus o monuments s’han d’aplicar les mateixes pautes.

A les biblioteques, més enllà del servei de préstec, es pot ja facilitar l’accés a activitats de consulta, sempre que la sala no superi un terç de l’aforament. També es permet l’ús dels ordinadors i els mitjans informàtics, que hauran de ser netejats constantment.

El Club Bellaterra podrà tornar a obrir les seves instal·lacions cobertes en la fase 2 | Arxiu

Esport

Les persones de fins a 70 anys podran realitzar activitat física no professional en qualsevol franja horària, a excepció de la compresa entre les 10 i les 12 hores i entre les 19 hores i les 20 hores, que queden reservades per a la gent més gran de 70 anys.

Es poden obrir de nou les instal·lacions esportives cobertes, com les piscines d’ús esportiu (amb presència d’un entrenador només si és necessari i sense contacte físic) i les recreatives (30% de gent). Caldrà tenir cita prèvia i establir uns torns horaris per evitar aglomeracions i així complir amb les mesures d’higiene i de protecció.

Platges

Dins la regió sanitària, es pot anar a la platja en grups de fins a 15 persones com a màxim. S’hi permet l’oci, el bany i prendre el sol, guardant una distància de 2 metres entre tovalloles, excepte en el cas dels qui viuen junts. Les hamaques i altres objectes similars d’ús compartit s’hauran de desinfectar abans de cada nou usuari.

Els ajuntaments poden limitar l’accés a la platja i el temps de permanència , així com establir altres limitacions per garantir que l’aforament permès no se supera i es poden mantenir distàncies.