Les llars d’infants privades de Cerdanyola del Vallès, entre elles La Llar d’en Pitus de Bellaterra, van fer públic aquest dissabte 30 de maig un manifest en què rebutgen la seva tornada a l’activitat en les condicions de distanciament social dictaminades pel govern. Al text, els centres demanen al Departament d’Educació i la resta d’administracions que no es tiri endavant amb la reobertura “en una situació tan lamentable”, que en principi es preveu per l’arribada a la fase 2, plantejada pel pròxim dilluns 8 de juny.

El comunicat, signat per totes “les llars d’infants privades de Cerdanyola del Vallès, excepte una”, destaquen que no es pot deixar a la responsabilitat dels titulars de les escoles el fet d’obrir amb les limitacions de l’estat d’alarma. Les llars d’infants privades destaquen la falta de consideració de les administracions públiques pel que fa a aquests centres educatius, especialment al conseller d’Educació, Josep Bargalló, de qui diuen que “no s’amagui més darrere de la situació”

La carta explica que la gran majoria d’escoles bressol privades de la ciutat no obriran per respecte als col·lectius socials amb qui es relacionen, especialment les famílies, els professionals de l’educació i els infants. “Hem de lluitar i hem de dir NO a aquesta reobertura, inoportuna i sense garanties”, afegeixen, i preguen a l’administració catalana que “deixin passar el temps i actuïn amb sentit comú”.

I és que, segons va plantejar el mateix conseller a finals del mes de maig, les llars d’infants podran tornar a obrir amb un màxim de cinc alumnes per espai, sense servei de menjador i en cap cas amb nens menors d’un any. “Entre un i tres anys, les titularitats de les llars d’infants han d’analitzar les condicions dels espais, del professorat i decidir si poden oferir el servei. Si ho poden fer, ho poden obrir amb cinc infants per espai i sense menjador”, deia llavors Bargalló.

Per la seva part, les llars d’infants de la ciutat remarquen que una reobertura a on els nens i nenes no puguin relacionar-se ni ajudar-se en el seu creixement no té sentit. Per això, així com per adaptar-se a les realitats de les famílies amb les que treballen, demanen obrir al mes de setembre, i no pas amb l’arribada de la fase 2.

Podeu llegir tot el comunicat a continuació: