La crisi econòmica provocada pels efectes de la pandèmia de la Covid-19 és un fet que es fa evident en les noves dades de l’atur Cerdanyola del Vallès. Durant el mes de maig, 126 cerdanyolencs i cerdanyolenques van perdre els seus llocs de treball. Així, la xifra d’aturats a Cerdanyola puja fins als 3.200, sense tenir en compte els afectats per ERTO. 

Pujada atípica

Històricament, el mes de maig ha presentat baixades de l’atur i es registren pocs augments en els últims anys. De fet, tenint en compte les dades a Catalunya, aquesta ha estat l’augment més alt registrat un mes de maig des de 1996. A Catalunya, 15.339 persones han perdut la feina aquest mes de maig, una xifra que supera amb contundència l’augment del maig de 2008 en ple esclat de la crisi econòmica. 

Cerdanyola, aquest augment suposa tornar a nivells que no es registraven des de l’any 2016, quan es van superar els 3.200 aturats per última vegada. L’evolució de l’atur a Cerdanyola en l’últim any mostra com des de l’inici de la pandèmia s’ha passat d’un augment sostingut a una pujada disparada que ha provocat que des del febrer han perdut la feina 561 persones.

L’augment d’aquest mes de maig, però, no és tant gran com la registrada el passat mes d’abril, quan de sobte 302 persones van perdre la feina.

Gràfic sobre la pujada de l’atur 2019-2020 | TOT Cerdanyola

Records de crisis passades

Aquests repunts de l’atur recorden, inevitablement, a l’anterior crisi de la qual encara s’estava recuperant tot l’Estat. La xifra actual d’aturats a Cerdanyola queda lluny del pic de 5.000 aturats que es van registrar en els pitjors mesos de l’anterior crisi econòmica l’any 2013. Tot i això, la xifra d’aquest mes de maig és la més alta dels últims tres anys i és superior a la registrada el maig de 2008.

Evolució de l’atur durant els mesos de maig, de 2017 a 2020 | TOT Cerdanyola

Catalunya, l’atur durant el mes de maig ha augmentat en 15.339 persones. Això suposa un increment del 3,28% respecte a l’abril. En el conjunt del país hi ha 483.149 persones sense feina, un 30,2% més que fa un any, també per sota de l’increment santcugatenc.

Al conjunt de l’Estat, l’increment del maig va ser de 26.573 persones, un 0,69% més que a l’abril, fins als 3.857.776 aturats. En comparació fa un any, la pujada ha estat del 25,3%.