El ple extraordinari de l’Ajuntament de Cerdanyola del 4 de juny ha aprovat una declaració institucional, amb el vistiplau de tots els grups municipals, de suport als treballadors i treballadores en vaga de les fàbriques de Nissan a Catalunya. A més, el ple també va aprovar una declaració institucional de la Junta de Portaveus que expressa el condol per totes les víctimes de la Covid-19 i el suport a les persones que han emmalaltit. 

El ple va començar amb un minut de silenci en record a les víctimes de la Covid-19. Tots els grups municipals van expressar el seu condol durant les seves intervencions. 

Covid-19, tema central

La gestió local de la crisi del coronavirus segueix sent el tema central de les sessions plenaries. L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va informar al plenari de les mesures adoptades pel govern per a la prevenció i la contenció de la propagació del coronavirus.

En aquest punt, Cordón va confirmar que la residència El Cim Bellaterra ha estat denunciada als jutjats per suposada falsedat documental i omissió de socors. Sobre aquesta qüestió, el regidor del PP, Manuel Buenaño, ha preguntat a l’alcalde si l’Ajuntament es presentaria com a acusació popular contra la residència. En resposta, Cordón ha dit que fins al moment “sembla que no hi ha un procediment obert” contra la residència i ha assegurat que avaluaran la informació de què disposen per actuar en conseqüència.

Per una altra banda, l’alcalde ha explicat que el consistori no disposa de dades oficials de la mortalitat de la Covid-19 a Cerdanyola i ha valorat positivament rels acords assolits a través de la Taula per la reconstrucció que ha comportat l’aprovació de 109 mesures.

Els partits de l’oposició han coincidit en celebrar el resultat de la taula de treball i, de forma general, han demanat que s’agilitzi l’aplicació de les mesures aprovades. “Cal definir més clarament quins diners es destinaran per a cada qüestió”, ha dit la regidora d’En Comú Podem, Cecilia Collado. Des d’ERC, la regidora Helena Solà ha demanat que, a més de crear un cronograma de l’aplicació de les mesures, s’habiliti una eina avaluativa i es faci un seguiment d’aquestes accions.

Durant el torn d’intervenció dels grups municipals, Guanyem Cerdanyola ha criticat que el govern aprovés per Junta de Govern i sense passar pel ple la nova licitació de les escoles bressol municipals. “Des de Guanyem ho considerem una acció fosca”, ha assenyalat la regidora Laura BensenyGorka Samaniego, regidor de Ciutadans, també s’ha sumat a la crítica afegint que l’acció del govern no representa voluntat de consens. En resposta, l’alcalde ha explicat que el regidor d’Educació va informar, al mes de març, als partits de la voluntat del govern d’aprovar aquesta licitació i ha assegurat que volen fer servir el marge de temps que duri la licitació “per parlar de quin model d’escoles bressol” es vol aplicar a la ciutat.

A més, s’ha aprovat una declaració institucional de la Junta de Portaveus -i, per tant, de tots els partits representants al ple- que expressa el condol per totes les víctimes de la Covid-19 i el suport a les persones que han emmalaltit. 

La declaració institucional també agraeix “a tot el personal sanitari el seu esforç admirable per donar resposta mèdica a la pandèmia, així com per l’extrema sensibilitat en l’acompanyament de les persones malaltes. Alhora, fa extensiu l’agraïment a tots els treballadors i treballadores dedicats a les cures, als serveis essencials, a la neteja, als transports, a la logística i a la cadena alimentària, a la seguretat i a la protecció civil, que han garantit el funcionament de la nostra ciutat i l’acompanyament als més vulnerables en unes condicions especialment difícils”. El text afegeix un agraïment als treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Cerdanyola per la seva tasca durant la pandèmia.

Ajuntament de Cerdanyola | Cedida

Per una altra banda, la Junta de Portaveus reconeix  “la col·laboració de la immensa majoria de la ciutadania amb les mesures de confinament decretades” i “el paper determinant dels governs locals en la resposta a aquesta crisi”, destacant que “els ajuntaments són l’administració més propera a la ciutadania, la primera porta de l’atenció pública i la primera trinxera davant de qualsevol situació de crisi com s’ha constatat durant aquestes setmanes crítiques”.

Suport als treballadors de Nissan

Per acord de la Junta de Portaveus, s’ha aprovat una declaració institucional sobre la decisió de l’empresa automobilística Nissan de tancar les seves fàbriques a Catalunya, una de les quals està ubicada a Montcada i Reixac i dona feina a veïns i veïnes de Cerdanyola. Així, la Junta de Portaveus planteja “reiterar el total suport als treballadors i les treballadores de Nissan que, des del 4 de maig del 2020, estan en vaga indefinida i porten anys lluitant en defensa dels llocs de treball”.

Per una altra banda, insten a totes les institucions al Govern de la Generalitat i al Govern d’Espanya a promoure totes les accions necessàries per interpel·lar la direcció de Nissan i exigir el ple compliment dels seus compromisos, així com expressen la seva preocupació davant l’afectació que els tancaments tindran sobre el conjunt de treballadors i sobre la resta de sectors que depenen de l’activitat de Nissan. 

Aprovació inicial d’una modificació en l’àmbit urbanístic

Durant el ple extraordinari també s’ha aprovat inicialment, amb les abstencions d’ERC i Guanyem, una modificació puntual del Pla General Metropolità a l’àmbit del Bosc Tancat i el Parc de la Riera de Canaletes. El govern proposa que s’aprovi i se sotmeti a informació pública una proposta del Servei d’Urbanisme local que planteja “un canvi entre les qualificacions d’un i altre àmbit, mantenint en tot moment la seva condició de sistema públic, per adequar la qualificació del sòl a l’ús que es considera més adient”. 

A grans trets, els objectius d’aquesta modificació són preservar els sòls del Parc de la Riera “per tal de mantenir la seva funció social com a parc urbà i consolidar-lo com un espai de transició cap el Parc Natural de Collserola“, així com “dinamitzar l’àmbit del Bosc Tancat admetent usos mixtes d’equipaments esportius a l’aire lliure i espais lliures de qualitat, que converteixin aquest sistema en un espai d’oci de qualitat capaç d’oferir un nou espai de lleure i esport “natura” a l’aire lliure a la ciutadania”. En la proposta del Servei d’Urbanisme també s’inclou, entre altres aspectes, “qualificar d’espais lliures l’entorn del Riu Sec per consolidar un passeig per a vianants al marge esquerre, que uneixi el Bosc Tancat amb l’espai urbà de caire residencial”.

El regidor d’ERC, Íñigo Enterria ha anunciat que el seu grup s’abstindria perquè, entre altres qüestions, troben incongruències entre les dades que planteja l’informe del govern amb la realitat de la zona del Bosc Tancat i el Parc de la Riera. A l’inici de la seva intervenció, Enterria ha volgut recordar les mobilitzacions contra el racisme arran de la mort del nord-americà George Floyd durant la seva detenció a Minneapolis: “Vull recordar George Floyd i la gent que pateix racisme i abús policial”.

En resposta a la qüestió urbanística, la regidora del PSC Eulalia Mimó ha explicat que el document del govern és “una proposta sobre com hauria d’estar endreçat aquest espai” i ha assegurat que és normal que alguns punts no coincideixin amb la realitat en tractar-se d’una proposta.

En un altre àmbit, el ple ha aprovat per unanimitat la declaració d’especial interès i utilitat municipal, les obres relatives a la rehabilitació de la reparació de filtracions de l’edifici de l’Institut Gorgs sol.licitades pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. A més, s’ha aprovat amb el suport de tots els grups la derogació de l’ordenança municipal sobre la incorporació de sistemes de captació d’energia solar en edificis i construccions a Cerdanyola per tal d’actualizar-se tenint en compte les normatives actuals.