Les escoles de Bellaterra ja tornen a obrir portes. Després de gairebé tres mesos tancades des que Educació en decretés el tancament el passat 12 de març, l’arribada de la fase 2 al poble ja ha implicat l’obertura dels centres educatius, encara que el curs finalitzi el pròxim divendres 19 de juny.


La tornada dels infants a les aules ha sigut extremadament reduïda, tant a Bellaterra com a la totalitat de Catalunya, ja que aquesta tornada s’entén com una manera de facilitar la conciliació familiar per aquells pares que treballen. No es tracta, per tant, d’un període lectiu on s’avalui els alumnes, sinó d’unes setmanes que serveixin per dir adéu al curs i recollir els materials que havien quedat des del març a les escoles.


A banda de l’etapa d‘infantil, a les que des dels centres s’ha ofert rebre els infants com una manera de facilitar aquesta conciliació pels pares i mares, la majoria de centres de Bellaterra rebran als alumnes de forma discontinua. I és que les retrobades es preparen a fi d’aplegar la mínima quantitat possible de persones als centres, buscant disminuïr les possibilitats de contagi per coronavirus.

Infants entrant a l’Escola Ramon Fuster | Cedida


Des de l’Escola Ramon Fuster, per exemple, han desenvolupat un complex pla de reobertura per aquests últims dies de curs, a fi d’organitzar els més de 1.000 alumnes del centre. Segons el seu director, Joaquim Vidal, “cadascun dels dies de la setmana vindrà un curs de primària o secundària, de forma esglaonada, per tenir un espai de retrobament, fer tutoria o fer treball emocional de les experiències viscudes durant el confinament“.

Explica també que els infants de sisè de primària i quart d’ESO hauran de venir una mica més, ja que són cursos que signifiquen el tancament d’una etapa, especialment a l’últim curs de secundària: “hi ha nens i nenes que hauran viscut 13 anys amb nosaltres”, afegeix. D’altra banda, els diversos cursos entraran per portes diferents, i s’escalaran les hores d’entrada, sense permetre que els pares entrin a l’interior.

La mateixa mesura es durà a terme a l’Escola Waldorf – Steiner El Til·ler, des d’on Gemma Elías, de l’equip directiu, explica que han seguit estrictament les directrius del Departament d’Educació. “Hem ofert a les famílies un servei d’acollida pels 70 alumnes d’infantil per un tema de conciliació”, assegura, tot i que només s’hi han sumat 5 infants. Tot i que hi haurà també una assistència esglaonada, destaca que “l’avaluació es farà fins al segon trimestre”, i les assistències dels alumnes seran només a mode de tancament.

Escola Bellaterra | RedaccióD’altra banda, hi haurà una quantitat molt reduida de docents a l’escola, i s’ha repartit l’horari del matí en dos torns, per evitar encara més les aglomeracions. Això, sumat a les mesures de distància de seguretat entre els infants, i els gels hidroalcohòlics de les entrades dels espais, serà suficient per evitar possibles contagis pel COVID-19. “A més, tindrem molt contacte amb les famílies per tot el que necessitin”, afegeix Elías.

Per la seva part, des de l’Escola Bellaterra també adoptaran sistemes similars per assegurar que no hi hagi contagis. A les mesures preses per la mateixa escola, com el rentat de mans o la distància de seguretat, “reforcem la neteja dels espais amb personal del mateix Ajuntament“, indica Anna Garcia, directora del centre. En el seu cas, l’afluència d’alumnes d’infantil per qüestions de conciliació familiar també ha sigut molt petita, amb només 3 infants al centre, pel moment. Pels de primària, han establert el seu propi sistema de grups reduïts que implicarà que, tot i els 50 alumnes de sisè, no hi hagi possibilitat de contagi en les tutories fins al final de curs.

Pel que fa als treballadors del centre, aquí també assistiran només els professors i personal essencials, mentre que la majoria dels docents es quedaran treballant des de casa. Des de l’Escoleta, alhora, diuen que volen posar especial atenció a la relació amb les famílies, i el dia 19 faran “videotrucades en grup per acomiadar el curs”. La tasca de mestres i equip directiu, però, acabarà més endavant, ja que “a partir del dia 22 estem pendents de que els mestres puguin venir per tancar el curs i preparar el 2020-2021“, afegeix Garcia.

Finalment, la Llar d’en Pitus, única escola bressol de Bellaterra, no ha obert les seves portes, segons ja va declarar que faria, juntament amb la majoria de llars d’infants de Cerdanyola.