Crestes de tonyina i tomàquet com les de l’àvia

by | juny 10, 2020 | Pa Amb Oli

Crestes amb tonyina | virutasdelimon.com

Menjar és un plaer, però fer-ho cuinant com les nostres mares i àvies és tot un repte difícil d’aconseguir. Hi ha moltes opcions al receptari tradicional amb les que podem gaudir com mai, però si realment volem emular les solucions més icòniques de la cuina d’abans, un dels millors exemples són, sens dubte, les crestes amb tonyina i tomàquet.

Tot i que és un plat ben senzill, en aquesta ocasió, des del Pa amb Oli, hem decidit augmentar una mica la dificultat per a fer unes bones crestes des de zero, des de la farina fins al mos final. Una recepta que us deixarà un gust de melangia i intensitat a la boca com poques vegades tenim l’ocasió de tastar.

Us hi apunteu? Doncs som-hi!

Què necessitem per una ració de 12 crestes?

• 250 g de farina de rebosteria
• Una cullerada de postres de llevat en pols o Royal
• Un ou
• 100 g de mantega (recomanem deixar-la a temperatura ambient)
• 3 cullerades grans d’aigua
• Un polsim de sal
• 120 g de tonyina (una llauna individual en oli d’oliva, aproximadament)
• Un tomàquet madur gran
• Olives verdes sense pinyol
• Pebrot escalivat
• Un ou dur
• Un ou per pintar les crestes

Mans a la cuina!

• Primerament, començarem amb la massa de les crestes. En un bol gran, barregem bé la farina amb el llevat i la sal i hi afegim els altres ingredients: l’ou, la mantega tova i l’aigua
• Ho barregem tot ben barrejat, fins que no hi hagi grumolls, tapem el bol amb un film i el deixem reposar a la nevera durant 20 minuts
• Ara traiem la massa, la tornem a remenar un parell de cops i la tapem una altra vegada per deixar-la reposar 20 minuts més
• Un cop hagi passat aquest temps, sobre una superfície enfarinada, hi posem 12 porcions de la massa i en fem boletes petites
• Les estirem amb un corró o les cobrim amb el paper especial per a coure al forn i les aixafem, idealment amb la base d’un cassó, sense treballar-les massa perquè quedin elàstiques
• Ara ens posarem a treballar el farcit: posem un ou en un cassó amb aigua freda i hi afegim un rajolí de vinagre blanc perquè es pugui pelar millor. Quan comenci a bullir l’aigua, comptem 5 minuts i llavors el traiem i el refredem amb aigua freda a raig d’aixeta
• Després, ratllem el tomàquet i el sofregim a la paella amb un raig d’oli perquè perdi aigua i quedi més concentrat
• Tot seguit, rentem el pebrot vermell i el posem sencer a una safata amb paper vegetal, al forn, encès a dalt i a baix, a 180º C, fins que la pell estigui torrada i el pebrot perdi consistència i s’aixafi una mica
• Quan estigui, cuit i no cremi, li traiem les llavors, el pelem i el fem a tires
• En un plat hi posem la tonyina ben escorreguda, que no degoti oli
• Ara hi afegim les tires del pebrot tallades a trossets i en posem la quantitat que vulguem, al gust
• No ens oblidem d’afegir les olives sense pinyol trossejades, el tomàquet sofregit i l’ou dur esmicolat amb una forquilla
• Ho barregem tot i ho repartim entre les 12 unitats de massa que hem estirat
• Dobleguem les masses per la meitat perquè quedin com mitges llunes, encareu les vores de la pasta i per tal que no s’obrin, les trepitgem amb una forquilla. Això li donarà la forma arrissada característica que fa que semblin crestes
• Escalfem el forn a 180º C i mentrestant posarem les crestes en una safata de forn folrada amb paper vegetal, cobert amb una mica d’oli de gira-sol, i les pintem amb l’ou cru batut
• Finalment, les posem al forn fins que estiguin daurades, aproximadament uns 15 minuts


Bon profit!

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: