El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el decret de mesures per a la “nova normalitat”. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que s’ha pactat l’obligatorietat de dur mascareta –tant en espais públics com privats- si no es pot mantenir la distància de seguretat i preveu multes de fins a 100 euros per als que ho incompleixin.

La normativa, que estarà en vigor fins que es “derroti el virus”, contempla també controls als aeroports i fer PCR a tots els sospitosos, així com reduir les distàncies de seguretat interpersonal de 2 metres a 1,5 metres. 

També fixa que la Covid-19 es considerarà una malaltia de declaració obligatòria urgent. Això implicarà que s’hauran de facilitar a les autoritats de salut pública competents totes dades necessàries per al seguiment i vigilància del virus.

Una obligació que afectarà tant a les administracions públiques com als centres públics i privats que en depenguin, especialment els serveis i establiments sanitaris i sociosanitaris.

La mesura també serà vigent tots els mitjans de transport. En el cas dels vehicles privats, serà obligatòria quan els ocupants no visquin al mateix domicili. A més contempla controls sanitaris als aeroports i ports. També fixa la obligació que els operadors del transport terrestre que tinguin seients preassignats mantinguin la informació de contacte del viatgers per si fós necessari i es detectessin casos positius entre els passatgers.

Els serveis de salut de les comunitats autònomes hauran de continuar garantint, especialment a la primària, que a “tots” els casos sospitosos de coronavirus se’ls faci una prova PCR o un test de diagnòstic tan aviat com sigui possible.