El Ministeri de Sanitat alerta d’un possible risc de rebrot de casos de la Covid-19 a la regió metropolitana nord, on està inclosa Bellaterra. Així ho constata en l’informe setmanal per analitzar l’evolució de la pandèmia i el pla de desescalada de cada regió. Tot i això, segons la Generalitat, la probabilitat de rebrot a la nostra àrea és de les més baixes del país.

Durant els últims 14 dies s’han diagnosticat 28,5 casos per cada 100.000 habitants a tota la regió de Barcelona, que inclou la capital catalana i les zones metropolitanes nord i sud. Sanitat no detecta una disminució de casos durant l’última setmana. Tot i que les xifres de nous contagis han disminuït de manera molt important, apunten al possible risc d’un nou rebrot, especialment a la regió metropolitana nord.

El motiu és que el 98% dels nous casos confirmats de l’àrea de Bellaterra no són contactes de casos coneguts. És a dir, no se sap quina ha estat la transmisió del virus. “Tot i que la incidència és més baixa que en altres zones de Barcelona, és notable l’alt percentatge de casos noa associats a casos coneguts, per la qual cosa podria també existir un risc de rebrot si no s’utilitzen a fons les capacitats de diagnòstic precoç i control de contactes”, argumenta l’informe de Sanitat.

Baixa la pressió sanitària

En els últims set dies, a les regions de Barcelona hi ha hagut 119 hospitalitzats i 6 nous ingressos a l’UCI, fet que posa de manifest que els indicadors de casos més greus són més favorables. “La pressió assistencial per la Covid és baixa en l’hospitalització general i l’UCI”, apunta l’informe. Així, actualment només el 7,5% dels llits per pacients aguts estan ocupats per persones amb la Covid-19, mentre que en el cas de l’UCI és del 17,2% dels llits.

Sanitat destaca que el sistema de detecció precoç és efectiu tot i que demana que es millori. També aplaudeix la capacitat de laboratoris per realitzar proves. Durant els últims set dies, s’han fet una mitjana diària de 5.160 proves PCR. Això suposa menys de la meitat de la capacitat total, el que donaria marge de resposta a possibles increments de transmissió del virus.

Residències d’avis

Un altre aspecte que preocupa al Ministeri de Sanitat és l’evolució de la pandèmia en les residències de gent gran de les regions de Barcelona. De les 678 residències, en 110 s’han confirmat casos de coronavirus durant els últims dies.

És per això que apunta que és “necessari mantenir la precaució en les residències de gent gran”, ja que hi ha risc de rebrots.

La valoració de la Generalitat

D’altra banda, la Generalitat determina el risc segons l’índex EPG, que analitza la probabilitat que es produeixi un rebrot de la Covid-19. Aquest índex va de 0 a 100 i s’entén que menys de 30 suposa un risc de rebrot baix; entre 30 i 70, moderat; i entre 70 i 100, moderat-alt; mentre que més de 100 es considera molt alt.

En el cas de la regió metropolitana nord, aquest índex se situa en el 3,1, el segon més baix després de les Terres de l’Ebre. Per exemple, a Barcelona ciutat és del 5,9 i a la regió metropolitana sud del 8,8.