La celebració de Sant Joan aquest 2020 estarà, tot i la desescalada, per les mesures de prevenció del coronavirus. L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha anunciat que enguany no es farà el sopar popular de revetlla al Parc Xarau i Protecció Civil ha fet un seguit de recomanacions per garantir la seguretat durant la vetllada. 

Sense revetlla popular ni fogueres i en grups reduïts

Enguany, Cerdanyola no podrà gaudir de la tradicional revetlla i sopar popular al Parc Xarau, així com tampoc es podran realitzar fogueres de cap tipus a l’espai públic. Com a alternativa, l’Ajuntament plantejarà activitats virtuals i recomana celebrar Sant Joan en grups reduïts i als domicilis particulars i “fer-ho seguint les mesures de seguretat i higiene en especial la distància física, l’ús de mascareta i el rentat de mans per evitar els contagis”.

A més, a Cerdanyola no s’autoritzarà la instal·lació de punts temporals de venda de petards. En el cas de voler comprar-ne s’aconsella fer-ho en punts autoritzats i demanant cita prèvia.

El govern municipal fa una crida a la ciutadania “per celebrar un Sant Joan amb responsabilitat i seguretat posant en valor l’esforç dels serveis sanitaris, d’emergència i de seguretat i de la ciutadania durant les fases més agudes de la pandèmia”.  L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destaca que “evitar els accidents i els incendis és el millor homenatge que podem fer als serveis sanitaris i d’emergència que fa molts dies que treballen intensament; la nit de Sant Joan no podem col·lapsar-los, perquè als centres hospitalaris encara hi ha gent lluitant i fent molt esforços per fer front a la COVID-19. Aquest any més que mai hem de fer una festa segura”.

Mesures de seguretat per la Covid-19

Durant aquests dies, Protecció Civil ha recordat que la revetlla de Sant Joan no podrà ser com la d’anys anteriors, ja que les celebracions no podran ser tant massives degut a la crisi sanitària de la Covid-19. En aquest sentit, també recomanen evitar les festes amb aglomeracions de gent i aconsellen celebrar una festa de Sant Joan en grups reduïts (el nombre màxim de persones dependrà de la fase de la desescalada en la qual estigui el municipi).

En aquestes reunions de familiars i amics, Protecció Civil recomana mantenir les mesures de protecció i higiene per prevenir contagis, com l’ús de mascareta, la distància física entre les persones, no compartir menjar o estris a l’hora dels àpats i el rentat de mans amb aigua i sabó. En aquest àmbit, insisteixen en anar molt en compte quan es faci ús de la pirotècnia, ja que el gel hidroalcohòlic és inflamable i incompatible amb la manipulació de petards. Enlloc de fer ús del gel hidroalcohòlic, el rentat de mans es pot fer amb aigua i sabó

Consells de seguretat per fer ús dels petards

A més de no fer ús del gel hidroalcohòlic, Protecció Civil fa un seguit de recomanacions alhora de manipular els petards

En primer lloc, cal llegir les instruccions de cada article i no guardar els petards a les butxaques. En el moment d’encendre els petards, cal tenir en compte que és perillós subjectar-lo amb les mans o a prop de la cara i el cos. S’aconsella utilitzar mitjans segurs per encendre el material pirotècnic com metxes i similars.

Quant al lloc més adient per encendre la pirotècnia amb seguretat, Protecció Civil demana que no es llancin coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses, dins les cases o en llocs on hi hagi la roba estesa i els tendals. A més, demanen no llençar-los des de balconades ni finestres.