Des del 14 de març, 53.000 persones han donat sang a Catalunya, i prop de 3.800 plasma i plaquetes, per garantir els tractaments als malalts durant aquesta situació tan crítica relacionada amb el COVID-19. En conjunt, prop de 57.000 persones han fet una donació.

A la provincia de Barcelona, on es troba Bellaterra, les donacions de sang han ascendit a més de 40.000, i les de plasma i plaquetes a quasi 2.600.

La solidaritat i compromís de la ciutadania han permès que totes les persones ingressades poguessin rebre la sang necessària. Prop de 8.000 d’aquestes donacions han anat a parar a pacients que patien COVID-19. És el cas, per exemple, de Cynthia, una pacient de Tarragona de 30 anys que va necessitar sang durant el seu ingrés per coronavirus.

La donació s’ha adaptat en tot moment a les necessitats dels malalts. Així, durant el pic de la pandèmia tant la donació com la transfusió van baixar un 30%. Ara en canvi, la reactivació de l’activitat assistencial torna a fer imprescindible que cada dia entre 800 i 1.000 persones donin sang a Catalunya.

Les xarxes socials han recollit, sota l’etiqueta #etsIMPRESCINDIBLE, el valor que té donar sang durant aquests dies. La sang sempre és necessària i les darreres setmanes de confinament ha estat absolutament “imprescindible” que milers de persones hagin sortit de casa disposades a ajudar a qui ho necessités donant sang.

Dia Mundial del Donant de Sang, el 14 de juny

L’Organització Mundial de la Salut celebra el 14 de juny per sensibilitzar sobre la necessitat sang de forma regular. Per això, el lema de la campanya de l’edició d’enguany és “La sang segura salva vides”. L’objectiu de l’entitat és posar en valor la contribució que el donant pot realitzar per millorar la salut de les altres persones, com s’ha vist durant la pandèmia.

Al món cada dia es fan més de de 300.000 donacions de sang, de les quals prop d’un miler són a Catalunya i unes 5.000 a tot l’Estat. A Catalunya ja fa anys que som autosuficients en sang, amb 250.000 donacions l’any, si bé en determinades èpoques, com l’estiu, les donacions baixen considerablement pel canvi d’hàbits de la ciutadania.

Cal tenir en compte que una de cada cinc persones necessitarem sang o derivats de la sang al llarg de la vida, i per això cal conscienciar-nos de mantenir les donacions regularment.

Com és la donació durant el COVID-19

Les campanyes de donació de sang s’han adaptat per evitar qualsevol risc de propagació del virus. 

Les mesures de protecció s’han anat adaptant en funció de l’estat epidemiològic de Catalunya. Ara, s’estan aplicant mesures com el lliurament de mascaretes a totes les persones que van a donar sang, la neteja de mans amb gel hidroalcohòlic abans d’entrar a l’espai de donació o la desinfeccció de la llitera de donació entre donant i donat. A més, els professionals que atenen els donants es canvien els guants entre donació i donació i utilitzen mascaretes i vestits especials.