Aquest dilluns 22 de juny, comencen les activitats virtuals per commemorar el Dia Internacional per a l’Alliberament LGTBIQ+, que se celebra oficialment el 28 de juny. A Cerdanyola del Vallès les propostes de l’Ajuntament de la ciutat per commemorar aquesta diada estan pensades per a diferents grups d’edats amb l’objectiu de defensar els drets del col·lectiu LGTBIQ+ i la diversitat sexual, de gènere i família i la lluita contra les LGTBIQ+fòbies.

Reivindicació transversal

La crisi sanitària del coronavirus ha impedit que les activitats es puguin fer de forma presencial i amb grups grans de gent. Malgrat tot, la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+, ha posat en marxa un programa d’activitats virtuals que comencen avui, 22 de juny. “No volem deixar de banda aquesta reivindicació”, destaca la regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, qui ha reiterat el compromís del govern del PSC amb el feminisme i la perspectiva LGTBIQ+ de les polítiques públiques.

En la realització del programa d’activitats hi participen altres serveis de la ciutat com el Casal de Joves, la Biblioteca Central, el Museu d’Art de Cerdanyola i el Servei de Comunicació del consistori. “Les activitats s’han fet amb perspectives de transversalitat i transaccionalitat”, ha explicat Urbano, qui ha assenyalat que les activitats tenen en compte diferents grups d’edat com la infància i la població adulta. En aquest sentit, la regidora ha ressaltat la idea d’educar en la igualtat des de ben petits i, en la mateixa línia, la tècnica de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+, Clara Dachs, ha destacat que s’ha intentat “atendre a diferents fases del cicle vital”.

7 dies d’activitats

A les 18 h, l’exposició Construccions Identitàries encetarà aquesta diada. És un projecte fotogràfic que explica els discursos de les construccions de gènere de qui necessita sortir de la dicotomia dona-home i l’evolució dels cossos de les persones trans*. L’Exposició estarà penjada durant totes les jornades i es farà una presentació en línia a càrrec de l’autora del projecte, Mar C. Llop, fotògrafa freelance i activista de l’associació de persones trans* Generem.

La segona activitat, dirigida a les famílies i especialment a infants és el curtmetratge Cua de Sirena, un document que trenca amb el binarisme de gènere. L’activitat consta de la presentació del document i estratègies per a dinamitzar-lo durant el visionament, a càrrec d’Alba Barbé i Serra, directora del curtmetratge produït per Actuavallès.

La tercera activitat programada és un Quiz LGTBIQ+, dirigit especialment a la població més jove. Consta d’un joc, en línia, per posar a prova sobre coneixements vinculats amb les diversitats sexuals i de gènere. Hi podrà participar tothom qui vulgui durant tot el cap de setmana.

Des del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC), coincidint amb les activitats del programa, es lidera una iniciativa de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, on s’il·lustraran les sigles LGTBIQ+ a través de diverses obres del museu.

Per part de la Biblioteca Central de Cerdanyola, s’ha preparat un recull de recursos disponibles, sobre diversitats sexuals i de gènere, en línia, a través de l’Ebiblio, que estaran a disposició de tothom durant totes les jornades.

A més, durant aquests set dies l’Ajuntament compartirà conceptes claus, a mode de glossari, per tal de sensibilitzar vers les diversitats sexuals i de gènere. Finalment, també durant totes les activitats, es podrà descarregar un document amb mandales i l’arc iris lgtbiq+ per tal que nenes i nens puguin pintar-ho i penjar-ho a les xarxes socials amb l’etiqueta #28JCerdanyola.

El feminisme i la violència masclista durant el confinament

Com la resta de serveis de l’Ajuntament, la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ també va haver d’adaptar la seva feina a la situació de confinament. Reorganitzant els serveis del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i el Servei d’Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere (SAI), l’equip tècnic ha continuat fent tasques d’atenció i conscienciació.

“Hem fet imatges gràfiques per recordar la ciutadania que malgrat la situació d’excepcionalitat, seguíem acompanyant a qui li fes falta”, ha explicat Clara Dachs. A més de realitzar les activitats del Dia Internacional per a l’Alliberament LGTBIQ+ el servei també ha mantingut l’activitat dels Dijous Feminista de forma virtual.

Quant a l’impacte del confinament en la violència masclista, Dachs es mostra prudent i explica que no poden assegurar que hi hagi hagut un augment de la violència masclista. Així, destaca que no han detectat un augment del nombre de trucades al telèfon del servei -que atén tota mena de consultes, no només de violència masclista- però assenyala que es va viure una disminució durant els dies de confinament més estricte. “Ara hem d’estar alerta perquè, ara que la gent comença a sortir, el servei ha de fer un bon acompanyament tenint en compte l’enfrontament permanent amb el maltractador que han pogut viure dones durant el confinament”, afirma Dachs.