S’aixeca l’estat d’alarma després de 98 dies i es reobren fronteres amb Europa

by | juny 22, 2020 | Societat, Viatges

Dos agents de la Policia Nacional fent un control a un turisme que vol creuar la frontera | ACN

Els bellaterrencs i bellaterrenques ja poden sortir de l’estat espanyol i de Catalunya. La mitjanit del dissabte 20 al diumenge 21 s’ha aixecat formalment l’estat d’alarma després de tres mesos i una setmana. Així, des d’aquest diumenge ja es va acabar la mesura d’excepcionalitat i es dona pas a la ‘nova normalitat’ arreu d’Espanya.  A Catalunya, aquest canvi es tradueix en la “fase de represa” de la Generalitat.

Tot i que la mobilitat total dins de Catalunya ja es va recuperar fa tres dies amb el decret del Govern que posa fi a la fase 3 de la desescalada i que va deixar “sense efectes” les mesures de l’estat d’alarma, no és fins aquest diumenge que està permesa la mobilitat entre comunitats.

També s’aixeca el control fronterer a la Jonquera i es recupera la mobilitat amb la Unió Europea, amb la possibilitat, també, d’anar a Andorra, i la reactivació de vols. La connexió amb Portugal, però, haurà d’esperar fins a l’1 de juliol.

El govern espanyol va prorrogar l’estat d’alarma sis cops 

Des del 14 de març s’ha prorrogat sis vegades l’estat d’alarma per períodes de 15 dies, amb dificultats per trobar suports al Congrés, l’oposició de la Generalitat a l’ús d’aquest instrument i en un ambient polític tens. A mesura que ha avançat la pandèmia, el decret ha passat del comandament únic de l’Estat a la cogovernança amb les comunitats.

L’executiu espanyol ha utilitzat l’estat d’alarma per confinar i també com a instrument per acompanyar el procés de desconfinament asimètric per territoris i en tres fases, que es va anunciar a finals d’abril i ha acabat sent més ràpid del que es va dir inicialment. El govern de Pedro Sánchez ha defensat que ha estat un instrument “eficaç”, al qual es van vincular gran part de les ajudes econòmiques i ha argumentat que era necessari per limitar la mobilitat entre autonomies, tot i la desescalada.

Obertura de fronteres

Amb el camí cap a la ‘nova normalitat’ s’acaben les restriccions a les fronteres terrestres, aèries, marítimes i per tren amb la Unió Europea, excepte amb Portugal, així com també l’aixecament de la quarantena obligatòria.

Una de les novetats ha estat en relació al Regne Unit, amb qui el govern espanyol volia mantenir la quarantena de 14 dies. Finalment, però, aquest diumenge l’executiu espanyol ha decidit eliminar la quarantena “per respecte” als britànics amb segona residència a l’Estat.

Pel que fa a les connexions aèries, no quedaran totalment restablertes immediatament, ja que la majoria d’aerolínies tenen previst recuperar progressivament les seves rutes a Europa i algunes encara no saben quan podran operar al 100%.


FOTO PORTADA: Dos agents de la Policia Nacional fent un control a un turisme que vol creuar la frontera | ACN

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Un grup de joves recull les deixalles del Camí Verd

Un grup de joves recull les deixalles del Camí Verd

Bosses de plàstic, restes d’objectes, envasos, rajoles, llaunes o fins i tot trosssos de teulades són aglunes de les deixalles que embruten el Camí Verd i que aquest dissabte un grup de 7 joves de la zona es van encarregar de recollir de manera voluntària

Nova jornada de neteja al Camí Verd

Nova jornada de neteja al Camí Verd

Aquest diumenge 25 de juliol tindrà lloc al a Bellaterra la primera jornada de neteja del Camí Verd després de la pandèmia. Una trobada que ha organitzat un jove bellaterrenc, Albert Pantaleoni, que ha convocat als assistents a les 19 hores a la Plaça del Pi amb la intenció de recollir deixalles i netejar el camí

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: