El Ple municipal de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha aprovat destinar 2.255.639 euros a pal·liar els efectes de la Covid-19 a través d’una modificació de pressupost. Tots els partits polítics que conformen el ple han donat el vistiplau durant la sessió d’aquest 25 de juny. 

Adaptar el pressupost a la Covid-19

Disposar dels recursos necessaris per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19. Així ha definit el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, l’objectiu de la modificació del pressupost que s’ha aprovat aquest 25 de juny. Sánchez ha assegurat que es tracta dels “ajuts més importants que ha dut a terme aquest Ajuntament amb l’objectiu d’acompanyar qui més està patint aquesta crisi”.

L’oposició s’ha mostrat a favor de la proposta del govern però alguns partits han fet crítiques a alguns aspectes de la modificació i les ajudes que proposa el PSC. El regidor del PP, Manuel Buenaño, ha demanat explicacions sobre els 4 milions d’inversions en la crisi de la Covid-19 que es van anunciar a la Taula de Reconstrucció. El regidor Javier Sánchez explica que aquests 4 milions surten de la suma de: la modificació actual del pressupost per les ajudes directes; els diners que s’han deixat d’ingressar durant la pandèmia -com les taxes que s’han deixat de cobrar-; les quantitats del pressupost que s’han mobilitzat entre altres partides i que es dediquen a les mesures aprovades a la Taula de Reconstrucció; i les subvencions que l’Ajuntament rep d’altres administracions. 

Per la seva banda, Joan Sánchez (Junts per Cerdanyola), ha destacat que caldrà actuar si la inversió aprovada es queda curta davant les necessitats de la ciutadania. En la mateixa línia, Pilar Adell (En Comú Podem) ha destacat la responsabilitat “d’arribar a tothom” amb aquestes ajudes.

L’alcalde Carlos Cordón durant el ple telemàtic | CedidaDes de Guanyem Cerdanyola, Ivan González ha demanat més “concreció i ambició” al govern en la definició de les ajudes per la crisi de la Covid-19 i ha criticat que no incloguin un cronograma i una eina per controlar que s’apliquen les mesures aprovades. La regidora d’ERC, Helena Solà, ha coincidit en aquestes reclamacions destacant que el seu grup vota un “sí crític”. Solà també ha criticat que el govern limiti a 100 euros l’ajut per a persones afectades en l’àmbit laboral per la crisi.

Pau Ortolà, regidor de Ciutadans, també ha demanat que es pugui fer un seguiment de com s’apliquen les mesures i ha criticat que la proposta no recull tots els punts consensuats a la Taula de Reconstrucció. En resposta a les paraules de l’oposició, el regidor del govern, Javier Sánchez, ha afirmat que estan disposats a ampliar les ajudes si és necessari més endavant. A més, el regidor ha lamentat que l’Ajuntament no pugui fer tot allò que voldria a causa de les limitacions administratives.

Modificació pel pla d’inversions municipal

També en l’àmbit econòmic però fora de les inversions per la Covid-19, el ple també ha aprovat, de forma inicial, una modificació del pressupost vinculada al Pla d’Inversions per a l’any 2020 i el seu finançament en un valor de 2.573.633 euros. Aquesta modificació s’ha aprovat amb els vots a favor de PSC, ECP, Junts i PP, les abstencions d’ERC i Ciutadans, i el vot en contra de Guanyem.

Ivan González, regidor de Guanyem, ha assenyalat que malgrat que estan d’acord amb les inversions, consideren que el pressupost del qual en formen part és “regressiu” i no inclou qüestions que el seu partit considera necessàries. Per la seva banda, Pau Ortolà (Ciutadans) ha justificat l’abstenció del seu partit explicant que consideren “que hi ha inversions necessàries que no s’hi inclouen”. Helena Solà, d’ERC, ha argumentat el vot del seu grup destacant que no estan d’acord amb el model de ciutat que hi ha darrere del pressupost.   

Els casals d’estiu s’inclouen en la tarifació social

El ple del mes de juny també ha aprovat la modificació inicial de les ordenances que regulen el preu públic dels serveis d’educació, esports, cultura i joventut. La modificació fa referència als casals d’estiumunicipals, on també s’hi inclouen els de l’àmbit esportiu. Així, s’ha aprovat per unanimitat que les famílies que hagin inscrit a un o més infants al casal d’estiu municipal puguin sol·licitar la tarifació social. “D’altra banda, també es proposa modificar la temporalitat i que quan es demani la tarifació social, aquesta entri en vigor l’endemà de la sol·licitud i no al mes següent com passa en l’actualitat”, apunten des del govern.

També s’ha aprovat per unanimitat que es restableixin els contractes de gestió de les Escoles Bressol Municipals perquè puguin obrir portes i oferir servei a partir de l’1 de juliol. Per una altra banda, també s’ha aprovat el manifest elaborat per la regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Cerdanyola amb motiu del Dia per l’Alliberament LGTBIQ+. Entre altres coses, el manifest defensa els drets del col·lectiu LGTBIQ+ i fa una crida “a les persones afectades per no callar i fer servir els canals que tenen al seu abast, i convidem tota la ciutadania perquè s’impliqui en la defensa dels drets i les llibertats de les persones LGTBIQ+”.


FOTO PORTADA: Les places s’omplen de vida | Mónica GM