Mel, un nom que un jutge de Cerdanyola ha prohibit a una nena perquè és “masculí i d’origen hebreu”

by | juny 29, 2020 | Societat

La Mel | Cedida

El 17 de març de 2019 la cerdanyolenca Laia Rovira va donar a llum a la seva filla, la Mel. Després de tres dies d’inscriure-la al registre civil de Cerdanyola del Vallès, la família es va veure obligada a canviar-li el nom: “Mel és un nom masculí d’origen hebreu” i pot “causar confusió de gènere”. Així denegava la inscripció de la nena el jutge del registre civil.

“Teníem 48 hores per canviar-li el nom si no volíem que el jutge en posés un d’ofici”, explica la mare. “¿De veritat m’estàs dient que un home que no conec s’encarregarà de posar-li el nom a la meva filla? Li estàs robant la identitat“, explica incrèdula. Així doncs, la nit abans, els pares van decidir posar-li a la nena el nom provisional d’Adela. “És un nom antic, bastant minoritari i la meva besàvia es deia així”, afirma la Laia. 

A la recerca d’una solució

Els pares van recórrer la resolució mostrant que Mel era un nom apte per a una noia. Van adjuntar el DNI d’una altra nena que es diu Mel i van presentar proves de l’Idescat i l’INE, que mostren com a Catalunya hi ha 125 persones que es diuen Mel i que, d’aquestes, només són 21 els nois. Tot i això, encara estan esperant la resposta del jutjat. 

“I si un nom crea confusió de gènere, què passa?”, afirma la Laia. “No hi ha Paus, Noas o Arans? Crec que aquest és un discurs molt desfasat i que causa discriminació. Pensava que, avui en dia, tot això ja estava superat”, denuncia la mare. 

Des d’aquell dia, la lletrada que portava el cas va demanar als pares paciència durant any prerquè es resolgués la qüestió. Recentment, però, i quan ja ha passat un any, des del jutjat els segueixen dient que no tenen una solució i que han de seguir esperant un parell d’anys més.

“Em van dir que ara mateix hi havia coses més importants i que havia de seguir esperant. Per mi, evidentment, és important. No pots tenir una nena sense nom durant tres anys perquè a la nena no li farem un DNI fins que es digui Mel”, afirma la mare. “Nosaltres estàvem esperant pacientment i amb confiança abans que em responguessin d’aquesta manera. Ara, prendrem mesures”.

Una quedada de Mels davant dels jutjats 

Arran d’un grup de criança de Sabadell, la Laia Rovira va saber de l’existència d’una altra Mel qui, després de compartir la seva experiència, va decidir que l’ajudaria. “També va ser gràcies a Twitter que vaig saber que n’hi ha tantes i vaig poder organitzar una quedada davant dels jutjats de Cerdanyola per protestar pel que ens ha passat”. 

Aquesta protesta es durà a terme la primera setmana de setembre. Els pares ja compten amb 10 Mels que volen ajudar a la causa, però afirmen que, segurament, s’hi afegiran més. “És que hi ha tantes nenes que acaben de néixer i que es diuen Mel…”, diu Laia. 

“Vaig passar molta por i, encara avui, tinc por”, explica la mare. “Vaig sentir que m’estaven robant la meva filla, que jo l’havia parit però que no era meva, que era de l’estat. Vaig sentir que, igual que podien canviar-li el nom, també me la podien treure perquè manaven per sobre meu i per sobre d’una mare no hi ha d’haver ningú”.

Ara doncs, legalment, la Mel apareix com a Adela al llibre de família, mentre els pares segueixen esperant una solució. Tanmateix, però, tothom la coneix com a Mel i la nena només respon al seu vertader nom. 


FOTO PORTADA: La Mel | Cedida

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Es permet l’oci nocturn exterior i s’allarga l’horari de la restauració

Es permet l’oci nocturn exterior i s’allarga l’horari de la restauració

Els locals d’oci nocturn exteriors podran obrir a partir de la mitjanit de dimecres a dijous fins les 3 de la matinada si els casos d’infectats per covid-19 segueixen baixant com fins ara. Tot i estar obligats a tancar a les 3 de la matinada, tindran mitja hora per desallotjar els clients. El mateix passarà en el cas de a restauració, a qui s’ampliarà mitja hora els seus horaris, fins la 1 de la matinada amb la posterior mitja hora de marge pel tancament.

La ‘macrobotellada’ de 8.000 persones a la UAB desperta una forta indignació

La ‘macrobotellada’ de 8.000 persones a la UAB desperta una forta indignació

Al voltant 8.000 persones es van concentrar en una “botellada” la matinada de dissabte a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Una trobada que va sorgir a través d’una falsa convocatòria festiva a la Facultat d’Enginyeria que havia corregut per les xarxes socials. Els milers de persones que hi van acudir, en descobrir que no hi havia cap festa formalment organitzada, van decidir igualment seguir la festa en forma de “botellada”

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: