La inseguretat de la població assalariada ha augmentat considerablement durant la pandèmia. Això és el que es desprèn dels resultats d’una enquesta realitzada per la Universitat Autònoma i l’Institut Sindical de Treball Ambient i Salut (ISTAS-CCOO), fets públics en una roda de premsa aquest dimecres 1 de juliol.

L’enquesta COTS “Condicions de treball, inseguretat i salut en el context de la COVID-19” va analitzar les respostes de fins a 20.000 participants de treballadors i autònoms que tenien feina el 14 de març, just a l’inici de l’estat d’alarma per la pandèmia.

Els resultats indiquen que el 69,7% dels i les treballadores estan preocupades per la disminució dels seus salaris i tres de cada quatre (75,6%) manifesten la seva preocupació per la dificultat de trobar una nova feina en cas de quedar a l’atur. D’altra banda, un 5,7% dels i les participants han perdut la feina des del començament de la pandèmia, i aproximadament un de cada quatre participants en l’enquesta COTS (26,2%) es va veure afectat per un ERTO durant l’estat d’alarma.

La precarietat laboral facilita que es vagi a treballar amb símptomes

L’estudi desenvolupat pels investigadors del grup POWAH de la UAB, CCOO i ISTAS-CCOO també mostra que els baixos salaris faciliten que més persones vagin a treballar amb símptomes. Segons les dades de l’enquesta COTS, el percentatge de persones que van anar a treballar amb símptomes com febre, tos, dificultat respiratòria o malestar general durant l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la COVID-19 és gairebé el doble entre els que afirmen que el seu salari els permet cobrir les necessitats de la llar només “algunes vegades” (18,2%), que entre els que poden fer-ho sempre o moltes vegades (10,5%).

Vídeo de la roda de premsa sobre l’estudi de la UAB i ISTAS-CCOO

L’anàlisi destaca també que el 70% dels i les participants que manifesta haver anat a treballar a la seva empresa o organització, afirma haver treballat en algun moment sense les mesures de protecció adequades. Això és superior entre els i les treballadores de sectors considerats essencials i que van realitzar tasques d’atenció al públic. Les ocupacions més afectades per aquesta problemàtica han estat les sociosanitàries, així com el personal de botigues d’alimentació i productes bàsics, mercats i supermercats.

A més, segons les dades de l’enquesta COTS, el percentatge de persones que ha treballat en situacions d'”alta tensió” durant la pandèmia s’ha duplicat en relació als valors de 2016. A la tercera Enquesta de Riscos Psicosocials d’ISTAS-CCOO, realitzada l’any 2016 es va estimar que un 22,3% de la població assalariada resident a Espanya estava en situació d’alta tensió, mentre que en els resultats de l’enquesta COTS aquest percentatge pràcticament es duplica aconseguint el 44,3%.

L’enquesta també mostra que durant la pandèmia es va duplicar el nombre de persones que va consumir tranquil·litzants. Un 21,5% dels participants en l’enquesta ha consumit tranquil·litzants, sedants o somnífers durant l’últim mes. D’aquests, més de la meitat (12%) són nous consumidors, mentre que entre els que ja consumien abans de l’inici de la pandèmia, una de cada tres va augmentar la dosi o va canviar a un fàrmac més fort.

Finalment, un 36,7% de la població assalariada espanyola considera que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia de la COVID-19. Un empitjorament més acusat entre dones que entre homes (41,6% enfront de 31,9%).


FOTO PORTADA: Sectors com el de l’alimentació inclouen més treballadors afectats per males condicions de treball durant la pandèmia | Cedida