Creix considerablement la preocupació sobre el món laboral segons una enquesta de la UAB

by | jul. 1, 2020 | Societat

Sectors com el de l'alimentació inclouen més treballadors afectats per males condicions de treball durant la pandèmia | Cedida

La inseguretat de la població assalariada ha augmentat considerablement durant la pandèmia. Això és el que es desprèn dels resultats d’una enquesta realitzada per la Universitat Autònoma i l’Institut Sindical de Treball Ambient i Salut (ISTAS-CCOO), fets públics en una roda de premsa aquest dimecres 1 de juliol.

L’enquesta COTS “Condicions de treball, inseguretat i salut en el context de la COVID-19” va analitzar les respostes de fins a 20.000 participants de treballadors i autònoms que tenien feina el 14 de març, just a l’inici de l’estat d’alarma per la pandèmia.

Els resultats indiquen que el 69,7% dels i les treballadores estan preocupades per la disminució dels seus salaris i tres de cada quatre (75,6%) manifesten la seva preocupació per la dificultat de trobar una nova feina en cas de quedar a l’atur. D’altra banda, un 5,7% dels i les participants han perdut la feina des del començament de la pandèmia, i aproximadament un de cada quatre participants en l’enquesta COTS (26,2%) es va veure afectat per un ERTO durant l’estat d’alarma.

La precarietat laboral facilita que es vagi a treballar amb símptomes

L’estudi desenvolupat pels investigadors del grup POWAH de la UAB, CCOO i ISTAS-CCOO també mostra que els baixos salaris faciliten que més persones vagin a treballar amb símptomes. Segons les dades de l’enquesta COTS, el percentatge de persones que van anar a treballar amb símptomes com febre, tos, dificultat respiratòria o malestar general durant l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la COVID-19 és gairebé el doble entre els que afirmen que el seu salari els permet cobrir les necessitats de la llar només “algunes vegades” (18,2%), que entre els que poden fer-ho sempre o moltes vegades (10,5%).

Vídeo de la roda de premsa sobre l’estudi de la UAB i ISTAS-CCOO

L’anàlisi destaca també que el 70% dels i les participants que manifesta haver anat a treballar a la seva empresa o organització, afirma haver treballat en algun moment sense les mesures de protecció adequades. Això és superior entre els i les treballadores de sectors considerats essencials i que van realitzar tasques d’atenció al públic. Les ocupacions més afectades per aquesta problemàtica han estat les sociosanitàries, així com el personal de botigues d’alimentació i productes bàsics, mercats i supermercats.

A més, segons les dades de l’enquesta COTS, el percentatge de persones que ha treballat en situacions d'”alta tensió” durant la pandèmia s’ha duplicat en relació als valors de 2016. A la tercera Enquesta de Riscos Psicosocials d’ISTAS-CCOO, realitzada l’any 2016 es va estimar que un 22,3% de la població assalariada resident a Espanya estava en situació d’alta tensió, mentre que en els resultats de l’enquesta COTS aquest percentatge pràcticament es duplica aconseguint el 44,3%.

L’enquesta també mostra que durant la pandèmia es va duplicar el nombre de persones que va consumir tranquil·litzants. Un 21,5% dels participants en l’enquesta ha consumit tranquil·litzants, sedants o somnífers durant l’últim mes. D’aquests, més de la meitat (12%) són nous consumidors, mentre que entre els que ja consumien abans de l’inici de la pandèmia, una de cada tres va augmentar la dosi o va canviar a un fàrmac més fort.

Finalment, un 36,7% de la població assalariada espanyola considera que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia de la COVID-19. Un empitjorament més acusat entre dones que entre homes (41,6% enfront de 31,9%).


FOTO PORTADA: Sectors com el de l’alimentació inclouen més treballadors afectats per males condicions de treball durant la pandèmia | Cedida

Entre totes i tots fem BellaterraDiari.

Gràcies per llegir aquest contingut

Vols llegir més…?

Un grup de joves recull les deixalles del Camí Verd

Un grup de joves recull les deixalles del Camí Verd

Bosses de plàstic, restes d’objectes, envasos, rajoles, llaunes o fins i tot trosssos de teulades són aglunes de les deixalles que embruten el Camí Verd i que aquest dissabte un grup de 7 joves de la zona es van encarregar de recollir de manera voluntària

Nova jornada de neteja al Camí Verd

Nova jornada de neteja al Camí Verd

Aquest diumenge 25 de juliol tindrà lloc al a Bellaterra la primera jornada de neteja del Camí Verd després de la pandèmia. Una trobada que ha organitzat un jove bellaterrenc, Albert Pantaleoni, que ha convocat als assistents a les 19 hores a la Plaça del Pi amb la intenció de recollir deixalles i netejar el camí

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: