Van ser 4.490 les famílies que es van atendre durant el mes de maig pels Serveis Socials de l’Àrea Bàsica del Vallès Occidental, doblant les famílies ateses al mes de gener de 2020, abans de la pandèmia per la Covid-19, que van ser 2.683. Durant aquesta crisi sanitària també s’ha doblat el nombre d’unitats familiars que han necessitat un ajut d’urgència social, sobretot per a alimentació: dels 297 del mes de gener s’han incrementat a 595 durant el mes de maig. 

La consellera de Drets Socials i vicepresidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Miriam Casaramona, ha afirmat que “l’actual crisi sanitària derivada de la COVID-19 ens deixa una crisi econòmica i social sense precedents a la que els serveis socials haurem de fer front. Caldrà que siguem capaços de donar respostes socials, d’atenció, de suport emocional i d’acompanyament,  a la nostra ciutadania. Crec sincerament que ara és el factor social el que es troba a la UCI, i cal ara més que mai unir esforços i sinèrgies per tal de poder treballar per un futur millor”.

Reforç de l’atenció social durant l’estiu

Durant el plenari de l’Àrea Bàsica es van posar de manifest algunes de les actuacions que ja s’han engegat com una compra de Reforç de la distribució de Lots de suport social als municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials, amb productes d’higiene i neteja, i incloent-hi mascaretes.

També cal destacar l’inici del projecte de reaprofitament alimentari a Mercavallès per tal d’evitar el malbaratament i fer possible la distribució de producte fresc, com és la fruita i verdura, als col·lectius més vulnerables. També s’ha engegat el suport i informació a la ciutadania en l’assessorament per a les sol·licituds de l’Ingrés Mínim Vital, des de la línia gratuïta 900 29 35 34 i des dels Serveis Socials bàsics.

De fet, durant l’estiu, es mantindrà la línia d’informació i acompanyament emocional a la ciutadania per la Covid-19 (900 29 35 34) i els Grups d’Ajuda Mútua al dol sense comiat, per poder reforçar  el suport a la ciutadania que es fa des dels equips de Serveis Socials. Així mateix s’intensificarà el seguiment a col·lectius vulnerables de l’Àrea Bàsica per part dels Serveis Socials, amb el disseny de la intervenció telemàtica.

També aquest estiu es farà una rotació del personal de l’EAIA durant els mesos de vacances per tal de garantir l’atenció a la infància i l’adolescència en el context post Covid-19, ja que s’estan fent visibles situacions amagades durant el confinament. Així mateix s’ha reorientat el suport d’intervenció dels educadors i educadores de l’EAIA per fer un acompanyament més intensiu, amb les noves tecnologies i en espais públics, mentre no es pugui accedir als domicilis.

També s’està restablint i reorganitzant el règim de visites dels 426 infants tutelats de la comarca, tenint en compte les indicacions de la DGAIA i del Departament de Salut, i adaptades a les fases del confinament.

Des del Consell Comarcal s’ha establert una partida de 3.000€ del Servei d’integració familiar en família extensa (SIFE) per sufragar casals d’estiu i colònies per als infants acollits en família extensa, especialment per tal que les persones acollidores més grans puguin descansar després del confinament i puguin continuar assumint aquests acolliments. També s’ha col·laborat amb la UAB amb una aportació de 3.000€ per a poder fer possible oferir casals d’estiu innovadors per a infants en situació de vulnerabilitat.

FOTO PORTADA: Serveis Socials | Ajuntament de Castellví de Rosanes