La majoria de la població té grans dubtes sobre com actuar al llarg dels mesos vinents. I és que, després d’un confinament de llarga durada a causa del coronavirus, hi ha ganes de sortir i marxar.

Però, fins a quin punt ho podem fer en previsió de rebrots? com hem d’actuar amb els nostres amics i familiars? Què hem de planejar? I de cara al setembre, com serà la “nova normalitat“?

Parlem amb experts del món de la salut, l’educació, la comunicació i el comerç per il·lustrar-nos.

Prendre’s l’estiu “amb cautela”

La farmacèutica i professional de la salut Marta Caus opina que “si hi hagués un altre confinament massiu estaríem molt desgastats”. Tot i això, també diu que estaríem “més entrenats” i que hi ha “nous coneixements en sanitat, protocols…”.

L’estiu afirma que cal prendre- se’l “amb cautela i sentit comú”. Si bé no cal “tancar-se a casa”, cal ser prudents i remarca que “s’ha de tenir paciència i respectar, perquè tothom ho viu de formes diferents”.

Marta Caus, propietària de la Farmàcia Bellaterra | Toni Alfaro

Les tecnologies i la col·laboració, al servei de l’educació

De cara a setembre, alguns experts indiquen que es fa difícil saber com serà la tornada a les escoles, més enllà de les previsions de la Generalitat, que va dir que afegiria entre 6.000 i 10.000 professors i es farien grups. Pel Catedràtic de Pedagogia de la UAB i veí de Bellaterra, Jaume Sarramona, s’ha d’estar preparat per l’ensenyament online, i les tecnologies han de ser les grans aliades: “ens hem adonat que tenim unes tecnologies que no només serveixen per a l’oci, sinó que es poden posar al servei de l’educació”, explica.

Jaume Sarramona, catedràtic de Pedagogia | Jaume Sarramona

Sarramona defensa que “a una educació obligatòria, la socialització és la part més positiva de l’escola, però aprendre es pot fer de moltes maneres amb els recursos actuals”, i apunta que els professors tenen temps per preparar-se fins al setembre. Tot i això, també aclareix que s’ha de buscar la complicitat de les famílies.

Com han evolucionat els hàbits comercials?

La falta de seguretat per a tota la població es tradueix també en dubtes pel comerç sobre l’evolució de la situació econòmica i les possibilitats dels mesos que han de venir. “Fins al setembre no es mourà res i esperem que no hi hagi més canvis”, augura Víctor Monferrer, de la Llibreria Paper’s. En el seu cas, apunta que han mantingut certa estabilitat, “com un 50% del volum habitual de feina”, afectant els treballadors.

Víctor Monferrer, amb Bea Duran, propietari i expropietària de la Llibreria Paper’s | Toni Alfaro

D’altra banda, les necessitats de la gent han canviat pel que fa al comerç, prioritzant l’oci a l’exterior: “abans la gent estava a casa i es podia plantejar pintar, fer plastilina, argila o llegir, però ara tot això ha baixat i la gent necessita sortir al carrer”, explica Monferrer. A més, creu que els clients “no tenen por, però sí que van amb compte per veure què passarà”, i remarca que els ERTO i l’atur fa que molts no gastin tant.

Bones fonts per informar-se i aprendre dels errors

Al llarg d’aquest camí, també és important valorar com ens informem i aprendre dels errors. Així, el professor de comunicació de la UAB i exconseller de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras diu que, en situacions com la dels passats mesos, “moltes vegades es difon informació que és soroll”.

Joan Manuel Tresserras, al seu despatx de la Facultat de Comunicació de la UAB | Toni Alfaro

Per això cal anar amb compte amb les xarxes socials “on constantment hi ha hagut informació fraudulenta”. Per estar ben informats i no sucumbir a l’allau de soroll, “el que podem fer és confiar en els mitjans de comunicació que creguem millors, on se sàpiga qui hi ha darrere la informació, qui la signa…”. Una opció que, segons apunta, sol passar per analitzar, estar atents i pagar per informació de qualitat.