El Govern de la Generalitat vol dotar de més “musculatura” les residències davant una possible segona onada de COVID-19 a la tardor. Concretament, finançarà la contractació de 1.800 nous treballadors, com gerocultors i auxiliars, incrementant un 15% la ràtio de treballadors als centres residencials.

A banda, també es reforçarà l’atenció als residents amb prop de 450 professionals sanitaris des de l’atenció primària, 163 metges i 270 infermers. Altres mesures del pla de contingència que s’aniran implementant per preparar els centres inclouen tractar un sol positiu com un brot -caldrà fer prova PCR a tot l’entorn, tant residents com professionals-, reservar llits per aïllar casos i tenir material de protecció individual en estoc per a quatre setmanes.

Segons ha explicat en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, cal seguir actuant i preparar les residències per respondre “el millor possible” si hi ha un rebrot. Per això, s’ha intensificat “molt” el material de protecció individual i els centres hauran de dotar-se en els seus espais d’equipament necessari per com a mínim quatre setmanes. A més, Vergés ha ofert que s’adhereixin a la plataforma de compra descentralitzada de Salut, on es preveu un estocatge molt superior.

D’altra banda, ha recordat que és “clau” mantenir les intervencions pel control d’entrada als centres i com actuar quan hi hagi positius. En cas de sospita, ha dit, s’haurà de fer una prova PCR i si és un cas positiu genera que s’actuï com si fos un rebrot, fent prova a totes les persones que hi conviuen.

Més professionals geriàtrics

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat que un dels àmbits “clau” del pla de contingència passa per dotar de més “musculatura” els centres. Es contractaran 1.800 nous professionals com gerocultors i auxiliars i es reforçarà el personal d’infermeria dins de les residències amb 370 noves infermeres per garantir l’atenció 24 hores.

“A partir d’ara la infermeria de nit serà obligatòria en residències amb més de 60 places”, ha explicat, afegint que el seu rol servirà també per coordinar l’atenció amb els professionals que faran suport des de l’atenció primària. A més, es reforça també la figura del responsable higienicosanitari, que tindrà capacitat d’elaborar protocols.

A banda dels professionals nous en residències, Vergés ha anunciat també que es reforçaran els equips d’atenció primària i intermèdia amb prop de 450 sanitaris, entre metges i infermeres, per garantir el suport en l’assistència a residents.

2.800 places reservades

Un altre àmbit destacat del pla de contingència és la reserva de places. S’incrementarà la capacitat de les residències per fer front a un rebrot a partir d’una reserva d’ocupació que permeti adoptar mesures per separar i aïllar casos sospitosos o positius. En concret, es reservaran fins a 2.800 places al conjunt de Catalunya. Les residències més grans -tipus A i B- hauran de deixar un 8% de les places lliures si són públiques, un 4-5% si són privades però amb places concertades i tres places lliures si són totalment privades.

Les residències tipus C, més petites, hauran de deixar com a mínim una plaça buida. El departament d’Afers Socials assumirà el cost de les places lliures. El Homrani ha admès que la limitació d’ocupació de places farà créixer les llistes d’espera vigents per accedir a una residència.

FOTO PORTADA: Residència El Cim de Bellaterra | Google