La cita anual del Campus Ítaca tornarà a aplegar a estudiants de secundària de fins a 60 centres del Vallès Occidental. Una nova edició del campus d’estiu de la Universitat Autònoma que comença aquest dilluns 13 de juliol i que, enguany, haurà d’adaptar-se a les circumstàncies de la pandèmia de COVID-19.

El Campus Ítaca és un programa socioeducatiu organitzat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i la Facultat de Ciències de l’Educació amb el suport del Consell Social de la UAB i el patrocini de Banc Santander. Consisteix en una estada en la universitat dirigida a alumnes de tercer d’ESO per incentivar als alumnes de tercer d’ESO a continuar la seva formació després de la secundària. En l’edició d’enguany, participaran estudiants de 60 centres d’educació secundària del Vallès Oriental i del Vallès Occidental.

Els prop de 300 estudiants que participaran estaran repartits en dos torns. El primer es desenvoluparà entre els dies 13 i 17 de juliol, i el segon del 20 al 24 de juliol. En cada torn, es formen grups de nou o deu membres, acompanyats cadascun per un estudiant de la UAB que actua com a monitor, i realitzen durant la seva estada activitats pedagògiques i esportives, organitzades pel professorat de la UAB, que potencien tant la posada en pràctica de noves competències i metodologies com la socialització entre els participants.

Mesures excepcionals i novetats

Com a mesures de prevenció davant la pandèmia actual, l’edició d’enguany s’ha delimitat als municipis situats en la mateixa regió sanitària que el campus de Bellaterra i no es realitzaran les activitats que impliquin més concentració de persones com els actes de clausura on tradicionalment es reuneixen tots els participants i les seves famílies.

A part d’aquestes restriccions, l’estada inclourà com sempre una sèrie d’activitats lúdiques i educatives que permeten prendre contacte amb diferents disciplines acadèmiques amb l’objectiu incentivar a l’alumnat a continuar la seva formació una vegada finalitzada l’etapa obligatòria. El Campus Ítaca, a més, els fa partícips d’un espai de convivència entre joves d’entorns socials diversos amb el català com a vehicle de comunicació.

Entre altres novetats, hi haurà una activitat sobre gestió de les emocions pensada per a fer costat als joves per a les situacions que poden haver viscut durant el confinament per la pandèmia.

Incentivar la continuïtat dels estudis

Des de la primera edició, en 2004, més de 5.000 joves han passat pel Campus Ítaca. Participen alumnes que han acabat tercer d’ESO i que hauran d’optar durant el pròxim curs, l’últim de l’etapa d’educació obligatòria, entre accedir al món laboral o cursar algun mòdul professional de grau mitjà o batxillerat.

Els joves seleccionats comparteixen un perfil similar: estudiants amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica o per la falta de referents adults pròxims amb estudis superiors, es troben en una situació de desavantatge educatiu.

D’altra banda, la UAB programa les beques salari Ítaca-Banc Santander, ajudes que tenen com a objectiu que els estudiants puguin accedir a una formació superior independentment dels recursos econòmics del seu entorn familiar.