L’EMD de Bellaterra ha fet 10 anys com a institució. L’administració de Bellaterra es va constituir de forma oficial el 6 de juliol de 2010, sota la presidència de Ramon Andreu amb la coalició veïnal Gent per Bellaterra, que encara avui segueix al capdavant del govern.

Aprofitant el desè aniversari de l’entitat, valorem què coneix el veïnat sobre l’EMD i i quines creu que són les seves competències cedides per part de l’Ajuntament de Cerdanyola i com s’hi ha relacionat al llarg d’aquest temps.

La majoria dels veïns no coneix què pot fer l’EMD

Entre els veïns preguntats, amb edats compreses entre els 19 i els 70 anys, la majoria no té clara quines són les tasques de l’administració bellaterrenca. L’enorme majoria dels entrevistats coneix què és l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra i que depèn de l’Ajuntament de Cerdanyola. Ara bé, quan es parla de competències, les respostes es tornen menys clares.

Tot i que les bases reguladores de les competències són públiques al portal web de l’EMD, el cert és que després de 10 anys segueix havent-hi confusió entre el veïnat. Així, el Rubén, veí de Bellaterra des de fa sis anys, indica que no coneix gaire l’administració: “sé que gestiona la urbanització, però no sé el que gestiona”. Tampoc ho sap el Carlos, que viu a Bellaterra des de fa 13, que assegura que “no sé de quina administració depenem”.

Un plenari de la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra | Redacció
Un plenari de la Junta de Veïns de l’EMD de Bellaterra | RedaccióUna opinió menys clara tenen altres veïns, que indiquen que pot fer tasques que el conveni no reflexa com a competències de l’entitat. És el cas del Carles, que diu que “el que pot fer és limitadet, però tot el que és enllumenat, escombraries, regulació del mobiliari urbà…” i lamenta que voldria que fossin més coses, “però desgraciadament no s’ha arribat a aconseguir”. També creu que l’enllumenat i les escombraries són tasca de l’EMD la Sole, que fa 16 anys que viu al poble: “no hi pot fer gaire, l’enllumenat, les escombraries i alguna cosa així” i es lamenta que “sé que no te competències de seguretat i tenim un gravíssim problema amb això”.

Altres veïns donen un caràcter més representatiu a l’EMD, com el Roger, que viu a Bellaterra des de fa 13 anys. Ell pensa que l’entitat “s’encarrega de fer funcionar Bellaterra i s’encarrega de parlar amb els municipis”, tot i que no precisa quines tasques pot fer. El mateix passa amb la Clara, veïna des de fa 23 anys, que assegura que l’entitat “ajuda molt al progrés de la zona, perquè estem molt aïllats de Cerdanyola; és com si fos la nostra veu”. No obstant això, té la idea que falta marge d’actuació de l’administració: “ens agradaria que tingués més competències, sobre l’aparcament, el trànsit, les càmeres de seguretat i les pilones”.

Poc ús entre els veïns de les oficines de l’EMD

La majoria dels entrevistats indiquen que no han anat mai o quasi mai a fer cap tràmit o gestió a través de les oficines de l’EMD. Si bé alguns veïns han fet servir almenys una vegada les oficines o el servei telefònic de l’entitat, el cert és que la majoria expressa no fer-ne ús habitualment.

El Centre Cívic  de la plaça Maragall acull les oficines de l'EMD de Bellaterra | Toni Alfaro
El Centre Cívic de la plaça Maragall acull les oficines de l’EMD de Bellaterra | Toni AlfaroEntre els que l’utilitzen trobem l’Elisa, bellaterrenca des de fa 52 anys. Ella diu que “he anat 4 vegades a l’EMD, molt poquet, però m’han respost bé, i sobretot quan alguna vegada hi havia un arbre a punt de caure i hi podia haver perill”. També indica emprar les oficines de l’entitat la Clara: “si són competències de l’EMD, vaig a l’EMD, i si cal a l’Ajuntament, a l’Ajuntament”. La Sole, per últim, diu que “he anat a fer alguns tràmits amb temes dels guals i reunions de temes de seguretat”.

Tot i això, destaca el nombre d’entrevistats que no hi han anat mai a fer cap tràmit. El Carles diu que “més que algun empadronament, que he anat a Cerdanyola, no et sabria dir”. El mateix diu el Guillem, veí des de fa 25 anys: “ni jo ni els meus pares anem a l’EMD per fer tràmits”. Pel Carlos o el Rubén, “faig totes les gestions a Cerdanyola: impostos, multes, documents…”.

Disparitat d’opinions sobre la gestió

Tot i conèixer vagament la tasca de l’EMD i no emprar-la habitualment com a administració de referència, hi ha disparitat d’opinions entre el veïnat sobre la gestió que fa al poble.

El Roger explica que “crec que sí que s’està fent una bona tasca, i he vist certa millora” amb el temps, i afegeix: “jo crec que l’EMD pot fer que deixem de dependre de Cerdanyola”. També a favor es troba la Clara, que després de remarcar que el govern no està format per polítics professionals, “he vist una evolució molt positiva de no tenir a tenir EMD, en millores de tot tipus”. D’altra banda, el Rubén té clar que el govern bellaterrenc és estimat: “el Ramon Andreu deu fer bé les tasques d’aquí perquè torna a sortir a cada elecció, i és estimat, que és bo”.

Ramon Andreu, president de l'EMD, acceptant el càrrec de forma oficial per tercera vegada, al 2019 | Laia TR
Ramon Andreu, president de l’EMD, acceptant el càrrec de forma oficial per tercera vegada, al 2019 | Laia TREl Guillem, per la seva banda, dels 10 anys amb Gent per Bellaterra al capdavant de l’entitat, remarca que “potser destaca el servei de seguretat privat que tenim”. Altres, com la Sole, remarquen que la seva vida ha anat a pitjor, ja que a causa de la inseguretat “ha sigut un canvi de vida, de viure bé a viure amb por, i l’EMD suposo que no pot fer tot el que voldria, i l’impacte que té és poc”. D’altra banda, alguns, com l’Elisa, han vist degradar-se la relació amb l’Ajuntament: “abans hi havia més bona relació entre l’Ajuntament i la Unió de Veïns de Bellaterra, ara no sé perquè ha empitjorat”.

La majoria d’ells, però, coincideixen en què els canvis no han sigut substancials després de 10 anys d’administració pròpia. Entre ells el Roger, que assegura “no recordo una diferència entre abans i després de l’EMD”, o el Carlos, que diu que “no he notat diferència entre la vida a Bellaterra abans o després de l’EMD”, així com el Guillem, que creu que el poble “està més o menys igual”.


FOTO PORTADA: El Centre Cívic de Bellaterra, a la plaça Maragall | Toni Alfaro