El primer plenari telemàtic a l’EMD de Bellaterra va ser també la primera ocasió per a aprovar mesures per part de la Junta de Veïns en cinc mesos. A causa de l’epidèmia de COVID-19, la reunió dels partits no s’havia pogut fer a l’abril ni es va celebrar cap Ple extraordinari, tot i que en un primer moment s’havia plantejat. Absents a la sessió van estar Laura Batalla, d’Esquerra Republicana, i el president de l’EMD Ramon Andreu.

La trobada del dilluns 20 de juliol va estar especialment carregada de contingut, amb una Ordre del Dia amb fins a 14 punts diferents. Molts d’ells, però van tenir a veure amb decrets aprovats directament pel president de l’EMD de Bellaterra i per tant només s’havien d’exposar.

Arbres caiguts, asfaltat de carrers i funcionament de l’entitat

Entre ells, un per declarar l’emergència de les actuacions fetes per la brigada durant les pluges de finals del passat mes d’abril. Sobre ell, el president delegat Guillem Nadal va indicar que “es van enretirar fins a 84 arbres, alguns dels quals eren de proporcions bestials”, i va afegir, sobre el temps invertit per enretirar-los, que “les tempestes van ser generalitzades en aquella època, i l’empresa va tenir un pic de feina considerable”.

Un moment del plenari | Redacció

També es va informar sobre l’actuació de l’EMD en “una sèrie de carrers a on hi havia un enfonsament de l’asfalt bastant considerable”, va destacar la vocal de Gent per Bellaterra, Tensi Torrecilla. Entre ells, es troben el carrer Serafí Pitarra amb Pin i Soler, el carrer Sardanista Serra -del què “es fa càrrec íntegrament Ferrocarrils de la Generalitat” va dir la vocal- i el carrer 3 del Turó de Sant Pau.

Jordi Macarulla, de Convergents, va lamentar que “això no hauria de ser una reparació que es faci d’emergència, sinó de forma sistemàtica”, i que se n’hauria d’encarregar l’Ajuntament amb un pla anual. Torrecilla li va respondre que “fa més de 40 anys que l’Ajuntament no fa inversió a Bellaterra“, mentre que Quim Oltra, d’Esquerra Republicana, va dir que “els forats de Bellaterra són competència de l’EMD“. Alhora, va donar la raó a Torrecilla, destacant que “amb ocasió del COVID, l’Ajuntament ha retirat 150.000 euros destinats a Bellaterra”.

Al plenari es va parlar també de la liquidació del pressupost del 2019, que segons la secretària va ascendir a 137.185,45 euros, destacant un romanent de tresoreria positiu i compliment de l’estabilitat pressupostària. A més, es va exposar la baixa de paternitat de Ramon Andreu, amb la consegüent adopció del càrrec de forma delegada fins a l’11 d’agost per part de Guillem Nadal i, durant alguns dies (del 4 a l’11 de juliol) per part de Tensi Torrecilla. Alhora, es va informar sobre uns ajuts rebuts de la Diputació de Barcelona per un total de 14.206,08 euros per ajudar a l’adaptació de l’EMD al COVID-19; segons Nadal, aquesta ajuda ja s’ha destinat a canviar equipaments informàtics i adaptar el treball del personal de l’EMD al teletreball.

Un moment del plenari bellaterrenc | Redacció

Esquerra proposa solucions pels residus i demana un “cop de mà” al Club Bellaterra

La reunió dels partits a Bellaterra va aprovar, d’altra banda, la recaptació de l’administració bellaterrenca. Segons va indicar la secretària de l’EMD, es van cobrar 41.093 euros de guals i la terrassa de l’Hostal Sant Pancraç, i s’han cobrat 1.792 euros de rebuts diversos, quedant-ne 2.205 pendents de cobrament. A més, es va aprovar una pujada del 2’2% del sou del personal de l’EMD.

De forma addicional, Esquerra Republicana va presentar quatre mocions per la millora de diferents serveis de l’EMD. La primera, aprovada per unanimitat, sobre una millora de la recollida del servei de brossa porta a porta, de la que Quim Oltra va dir que funciona molt bé a Bellaterra: “Bellaterra, amb el porta a porta, permet salvar els números de la recollida selectiva a Cerdanyola”. A més, va oferir com a opció que l’EMD es fes amb un compostador per aprofitar les restes de poda de veïnat i espais públics. Macarulla va destacar que ho trobava una bona idea, tot i que “trobo a faltar uns contenidors a un lloc específic perquè poguem tirar la brossa quan no ens poguem fiar del porta a porta”. Nadal, per la seva banda, va afegir que ho podrien plantejar com a part del nou contracte de neteja que ha d’adoptar l’Ajuntament de Cerdanyola.

En segon lloc, els republicans van proposar aprofitar una línia de subvencions de l’Agència Catalana de Residus per “posar cullerada a la zona dels Pous”, ja que permet retirar i clausurar els abocaments incontrolats. Torrecilla, des del govern de Gent per Bellaterra, va dir que era una proposta “molt coherent”, i que tot i que l’EMD no ho podia demanar directament, li traslladarien a l’Ajuntament que la demanés en nom seu. Es va aprovar per unanimitat.

Quim Oltra intervé al Ple telemàtic de dilluns de l’EMD | Redacció

També es van debatre dues propostes més. La primera, sobre la possible instal·lació d’un “bicibox” per a guardar les bicicletes de forma segura a la plaça del Pi, que va ser retirada perquè el govern ja treballa en un sistema similar amb un acord amb Ferrocarrils de la Generalitat.

L’última moció dels republicans demanava major inversió en la promoció de l’esport local “més enllà de la Festa Major”. Especialment, però, es va voler centrar en millorar la relació amb el Club Bellaterra “que està en un moment delicat”, per donar-los-hi “un cop de mà”, en forma de suport públic i alguna ajuda com a “institució esportiva més antiga de Bellaterra i potser de Cerdanyola”. Des del govern de l’EMD, Nadal va insistir en què s’havien fet diversos apropaments cap al Club Bellaterra que ells havien rebutjat, com l’assistència a alguns consells de cultura, així com que no havien respost a certes convocatòries. Macarulla, per la seva banda, va destacar que el Club Bellaterra com una institució que “sempre ha sigut reacia a obrir-se a Bellaterra”. La proposta no va prosperar amb els cinc vots en contra de Gent per Bellaterra i els dos d’ERC Bellaterra i Convergents a favor.

Incertesa per la Festa Major

Tot i que a la convocatòria del plenari s’havia demanat que s’enviessin les preguntes amb un marge de 24 hores abans de la celebració de la reunió, hi va haver poca participació del veïnat durant el torn de precs i preguntes. Només un veí va preguntar sobre una tanca privada al carrer Escultor Vilanova, que l’EMD diu que retirarà en breus.

Altra cosa van ser les preguntes dels vocals de l’oposició, que van ser fins a 13. Entre elles van destacar una d’Esquerra Republicana sobre la situació dels agents cívics, a partir de la qual Guillem Nadal va explicar que ara només hi ha un agent cívic, entre les 16 i les 00 h, tots els dies de la setmana, contractat a través d’un pla d’ocupació. S’espera, però, que l’Ajuntament retiri el contenciós contra les antigues funcions dels agents, que ja es regeixen per les mateixes que la resta dels agents cívics de Cerdanyola. El consistori, a canvi, ha de proporcionar dos agents cívics més. A més, Oltra va felicitar el govern per la recollida de restes de poda puntual per resoldre l’acumulació de brossa al carrer.

Els gegants Domènech i Martina, durant la Festa Major de 2015 | Arxiu
Els gegants Domènech i Martina, durant la Festa Major de 2015 | Arxiu

Tant Oltra, que va preguntar “referent a la possibilitat que s’havia anunciat a la publicació partidista del TOT Bellaterra de contractar un expert en COVID per les accions vinculades a la Festa Major”, com Jordi Macarulla, de Convergents, van voler saber més sobre la Festa Major. Tanmateix, la vocal Mei Barceló, va indicar que “hi haurà una reunió genèrica amb tots vosaltres aquest dimecres per explicar la situació del Consell de Cultura“, sense donar més informació. Això va generar l’única situació de tensió al plenari, qualificant Barceló les preguntes d’Oltra de situació “molt lamentable” i de “fer demagògia”: “hi ha molta gent afectada o massa gent morta per frivolitzar”, va replicar.

Per últim, Jordi Macarulla va preguntar per com s’encarava donar “punt final” a la via d’establir un nou conveni entre EMD i Ajuntament: “un tema que té un recorregut de quatre anys i no té un punt final no té sentit”, va valorar. Nadal, acollint-se a la posició que ja havia indicat a un altre Ple el president Ramon Andreu, va deixar-ho clar: “aquesta via està parada i no s’està negociant un nou conveni”.

Podeu veure el vídeo de tota la sessió aquí.