Cerdanyola del Vallès i el Vallès Occidental viuen una situació de “calma tensa” davant l’evolució de la pandèmia del coronavirus. Així ho va explicar l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, al final del ple de dijous i com a resum de la reunió del Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental amb representants del govern de la Generalitat i de Salut.

“En diuen que la situació està controlada però que canvia diàriament”, va explicar Cordón, qui va afegir que des del servei de Salut Pública també s’estan controlant les dades que facilita la Generalitat. Aquest dijous 23 de juliol, els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental es van reunir amb el delegat territorial del govern a Barcelona, Juli Fernàndez i la gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran.

“Hem demanat informació, mecanismes i capacitat per poder respondre a totes les recomanacions i obligacions que s’estan duent a terme des de les administracions supramunicipals”, va dir Cordón. L’alcalde cerdanyolenc també va explicar que des del Govern i Salut es demana que els Ajuntaments segueixin incidint en el comportament de la ciutadania i evitin les situacions d’aglomeracions. En aquest sentit, va demanar que la ciutadania se socialitzi amb seguretat.

Quan a la situació de la pandèmia, Cordón va assenyalar que el fet que s’estiguin fent més proves PCR fa augmentar el nombre de positius i ha destacat que a l’Hospital Parc Taulí només s’han registrat dos ingressos per Covid-19 i cap d’ells és un cas greu. Segons les dades de Salut, a data del 24 de juliol, a Cerdanyola hi ha 683 casos confirmats i 3.154 sospitosos.

Demandes dels municipis vallesans

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO) i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, reitera el concepte de calma tensa: “Segons les dades que disposem estem en una situació que podem anomenar de calma tensa. És cert que hi ha municipis que tenen més pressió per la seva proximitat a Barcelona i la primera corona metropolitana i que hi ha un neguit entre les alcaldies a l’entorn a l’augment de casos positius de Covid i també davant les dificultats de poder determinar el confinament domiciliari per a les persones que han sigut diagnosticades o que han sigut contactes estrets”. 

Davant els darrers informes facilitats pel govern, les alcaldies del Vallès Occidental han fet tres demandes: “La clarificació dels missatges en les mesures que s’implementin; una major informació del que pugui estar passant a cada municipi i a cada barri; i la posada en marxa immediat d’un sistema de detecció a través dels gestors Covid que ha anunciat el Departament per fer el seguiment dels contactes de les persones positives”, afirma Giménez. El president del CCVO també afirma que “en termes de prevenció els ajuntaments han fet i han estat fent accions i celebrem que es puguin establir convenis amb Salut perquè des dels ajuntaments puguem administrar recursos per la gestió de la proximitat”.