“Totes les xifres d’anys d’esdeveniments que acaben en 0 es presten a escriure i opinar sobre el fet que les envolta i els 10 anys de l’EMD no podien ser menys.

Bellaterra ha tingut des de sempre l’esperit de poble o com a mínim d’una comunitat separada de Cerdanyola i així ho ha mostrat amb les diferents incursions cap a la independència o cap a assolir un major autogovern. Per desgràcia totes han tingut un final no desitjat.

Ara complim els 10 anys d’EMD i ens toca, cadascú des del seu punt de vista, donar l’opinió sobre allò que creiem positiu i allò que creiem millorable.

Com a aspecte positiu recalcaria que l’existència d’una EMD, que és l’entitat municipal inferior al municipi, és el que més ens dóna suport a aquell esperit històric d’independència i que al mateix temps ens dóna una certa legitimitat administrativa per dir que som de Bellaterra i que el nostre poble es Bellaterra. La llàstima és que aquest aspecte positiu de “sentiment” no es veu acompanyat pels fets estructurals i socials que tot veí espera gaudir d’aquesta figura administrativa que és l’EMD.

Sense menysprear l’esforç i dedicació dels darrers equips de govern i sense obviar les enormes dificultats que les relacions amb un ajuntament advers comporten, els resultats per la nostra comunitat són els que són i, a fi de comptes, resultats és el que el veí necessita i valora de la gestió dels governants.

La decaient situació en el que respecta a seguretat, neteja, infraestructura tercermundista, trànsit desmesurat, nul·la influencia amb les relacions amb l’ajuntament, zero inversions en millora urbanística i social…, -i així podríem anar seguint- ens porta a pensar que la Bellaterra dels últims 10 anys -és a dir dels 10 anys d’EMD- no ha progressat en cap dels aspectes que contribueixen a fer-nos gaudir d’una millor vida ciutadana privada, publica i social.

Un històric i continuat enfrontament entre institucions, EMD i Ajuntament, ens ha portat a una situació de molt difícil sortida. Malgrat la conveniència de la seva aplicació, tots tenim a la memòria la deficient gestió de, pilones, càmeres, CAP (Centre Assistència Primària), zones verdes d’aparcament i tants altres que fins a dia d’avui només han servit per crear conflictes judicials amb l’Ajuntament i una despesa mal aprofitada.

I amb tot això lamentem que, siguem “ben pensats” i diguem que per un excés d’ambició política, vam deixar escapar l’única oportunitat que teníem a l’abast de les mans, per poder fer progressar Bellaterra, tant a nivell d’infraestructura com a nivell social, amb la signatura d’un nou Conveni que ens dotava de competències i recursos suficients per assolir-ho. Una oportunitat que hem deixat passar i que tardarà molt a tornar.

No obstant i això també estic segur que si no tinguéssim l’EMD tampoc tindríem res d’allò que necessitem i trobem a faltar, i ens costaria una mica més sentir que som de Bellaterra i que el nostre poble es Bellaterra.”

Jordi Macarulla, Vocal de Convergents a l’EMD de Bellaterra