Si llegeixen la frase “Hi ha una altra manera de viure” i diem ‘Estrella Damm’, segur que dins del seu cap sona una veu dolça i commovedora. Aquesta veu és la Magalí Sare, una cantant, música i compositora bellaterrenca que aquest estiu posa veu a l‘anunci de la coneguda marca de cervesa.

Sare, de 29 anys, ha crescut vinculada a la música i des de fa anys ocupa un lloc en el panorama musical actual. Endinsada en diferents projectes i amb unes ganes explícites de seguir treballant, Magalí Sare ens explica des de Itàlia, on ha actuat recentment, com està vivint un moment excepcional com l’actual. 

La seva veu s’està sentint a tots els televisors de Catalunya amb l’anunci d’Estrella Damm. Com ho està vivint?
Tot el procés ha estat molt boig. En primer lloc, em fa molta il·lusió i, a més, l’anunci ha quedat preciós, ha tingut molt bona rebuda i el missatge és molt guai. Estic súper contenta d’haver-hi participat. Però per a mi és surrealista rebre una invitació d’Estrella Damm per cantar. A més, amb el confinament per mig hem hagut de fer-ho més o menys a distància fins que vaig poder anar a l’estudi i gravar amb les imatges. Va ser molt bonic i cada cop que gravàvem m’emocionava de nou.

L’anunci tracta la qüestió de la sostenibilitat del planeta. Se sent identificada amb aquest compromís amb el medi ambient?
Totalment. És molt guai que una empresa tan gran com Estrella Damm faci el pas d’anar canviant coses. Abans els anuncis de l’estiu eren molt festius però la realitat és que darrere de tot aquest consum hi ha molta contaminació.

A més, la música i la lletra compostes per en Joan Dausà commouen a l’espectador. Com ha estat treballar aquesta part artística?
Vam fer una sessió de treball per veure com enfocàvem el missatge i amb quin to l’havíem d’interpretar. Pensa que la lletra es canvia mil cops fins que es troba el missatge precís. I en realitat el missatge de la cançó és molt obert. La part xula és que cadascú el pot fer seu i entendre’l com cadascú vulgui.

“Cancel·lant concerts envies un missatge a l’inconscient de la gent de què és perillós i no ho és”

A banda del boom que està tenint l’anunci, està de gira amb en Sebastià Gris i el projecte A boy and a girl. Com és fer una gira en un moment com l’actual?
Després d’haver estat tant de temps sense tocar en directe, qualsevol concert és molt agraït. El públic es mostra content malgrat que hagin de ser poca gent i estar separats. També es fa estrany el fet que el públic porti mascareta perquè a mi m’agrada molt mirar la gent a la cara. Deixant de banda aquestes normatives que ho fan estrany, necessitàvem molt tornar a fer concerts. Aquesta darrera setmana ha sigut complicada perquè han cancel·lat moltes coses i jo, per sort, tinc l’agenda bastant intacta. A Itàlia han trigat més a començar a fer concerts, però sembla que segueixen endavant. Espero que a Catalunya i Espanya passi el mateix i no hi hagi por d’anar a concerts. Cancel·lant concerts envies un missatge a l’inconscient de la gent de què és perillós i no ho és. És molt més perillós anar en metro o a dinar en un restaurant.

“La cultura és un sector totalment desregularitzat i precari”

Recentment s’ha posat en marxa la campanya #culturasegura per evitar els tancaments dels espais culturals i des del sector cultural hi ha hagut una resposta gairebé unànime davant aquesta situació.
És una situació que fa ràbia perquè tothom veu que és incoherent que els teatres estiguin tancats. Sentim que ens prenen per tontos. Aquesta és la nostra feina. La cultura és un sector totalment desregularitzat i precari. Els músics vivim mes a mes o dia a dia. Ens hem de queixar perquè no poden fer i desfer amb la nostra feina. A més, la cultura és necessària, i molt més ara. Oi que ens volem socialitzar? Doncs no cal anar al bar cada dia, també es pot anar a un concert. Estic súper a favor de la campanya i em sap greu no haver pogut anar a les manifestacions. Però en els concerts que he fet he pogut parlar d’aquest tema.

Com preveu que el sector cultural i musical haureu d’afrontar aquesta època d’incertesa?
El problema és aquesta incertesa de no saber si tens l’agenda mig plena o mig buida. La gent de la cultura ha arriscat per adaptar-se a les mesures de seguretat. Molts teatres saben que no podran omplir però han obert portes igualment. També han hagut de comprar coses per prevenir els contagis com mascaretes, gel hidroalcohòlic… Han fet un esforç i no pot ser que les lleis no siguin sòlides i no puguem tenir certa tranquil·litat. El sector de la cultura ho està afrontant de la millor manera i seguirem així. Demanem el suport del públic perquè ens ajudin venint a consumir cultura d’una forma totalment responsable.

Què es trobaran aquells que vagin als seus concerts?
En el meu cas, tinc molts projectes diferents (riu). Estic girant amb A boy and a girl, el disc que vam treure amb el Sebastià Gris al gener. És un disc experimental. Agafem música tradicional i la portem a l’electrònica. També agafem cançons de la música clàssica i les portem a un terreny molt allunyat. Aquest estiu també estic fent concerts amb en Manel Fortià, un contrabaixista amb qui també toco. És un projecte musical totalment oposat a A boy and a girl. És música crua només amb veu i contrabaix. També estic girant amb la Clara Peya i aquest estiu també em podran veure cantant amb ella. En tots els concerts intentaré gaudir i fer gaudir la gent que vingui.

“Com a música no m’agrada encasellar-me en un sol estil”

Això de tenir projectes tant diversos i tocar tants estils i instruments ho ha buscat o ho ha portat la vida?
Suposo que les dues coses. Segurament ho he buscat, però no busques explícitament sinó que vas triant què vols fer entre tot allò que t’arriba. Com a música no m’agrada encasellar-me en un sol estil, i no crec que a molts músics els hi agradi perquè et nodreixes descobrint músiques diferents. A l’hora de cantar exploro diferents terrenys. Vinc del clàssic però el pop m’agrada molt i he estudiat jazz. Així que també tinc la tradició de cantant de jazz, de cantar en molts idiomes diferents… Ja soc bastant polifacètica i això m’encanta i espero que segueixi així. Però a vegades el públic es confon i em pregunten “Però tu no cantaves amb aquest altre?” (riu). Tampoc podem pretendre viure d’un sol projecte i ens hem d’espavilar.

Com deia, amb A boy and a girl transformeu la música clàssica, però és un estil de música que molta gent no sent proper. Com fan per apropar-ho al públic més general?
En aquest sentit, hem de donar el millor exemple que puguem. És a dir, jo interpreto aquesta música però me la faig totalment meva i l’explico d’una manera que la podria haver compost ara mateix. Fent això estic demostrant que aquesta música també pot ser propera. Ho fem perquè volem i perquè podem. Aquesta és la filosofia.

Una altra de les seves facetes és la de professora al Taller de Músics. Com pugen les noves generacions de músics?
Súper bé! A l’edat que tenen les persones a qui faig classe jo no tenia ni idea de res (riu). Pugen fort i soc la primera que aprèn moltíssim d’ells. Estic super contenta en aquest sentit. Hi ha molt nivell entre la gent que ve a Barcelona. Hi ha molt moviment amb tres escoles superiors i hi ha oportunitats per tocar amb molta gent. Els joves estan endolladíssims.

“Em moro de ganes d’actuar a Cerdanyola”

En quin moment de la seva carrera diries que es troba?
Vull que això sigui una maquinària que no pari mai. Per tant, no et puc dir exactament en quin moment però això va cap endavant. És un moment súper bo. Un artista va tenint onades i va decidint si s’hi puja o si no l’hi interessa. Jo ara he decidit pujar a l’onada i estic en un moment bo. Això em fa pensar en altres coses. Ara he tret el single Cronos i estic pensant en nous singles. Amb el Manel Fortià traurem un disc al novembre. Per mi, el més important és no parar i anar sorprenent. Convido a tothom qui vulgui seguir-me a què es deixin sorprendre perquè musicalment mai se sap per on sortiré.

La veurem actuar a Cerdanyola? 
A mi em faria una il·lusió tremenda. Estic esperant que em convidin. M’encantaria cantar a l’Ateneu o a l’aire lliure en llocs com el Turonet. Em moro de ganes d’actuar a Cerdanyola perquè segurament entre el públic veuré companys d’institut, profes, amics, amigues…

La bellaterrenca seguirà treballant durant tot l’estiu oferint concerts amb els diferents projectes que té en marxa. Les seves pròximes actuacions seran el 9 d’agost (Banyoles) i el 13 d’agost (Mataró) tocarà amb A boy and a girl i el 23 d’agost estarà a Corbins actuant amb Manel Fortià.