Se’m fa difícil escriure unes poques línies sobre l’aniversari de la nostra EMD que m’ha demanat Bellaterra Diari. Difícil per què dubto si tinc prou perspectiva alhora que si la meva visió és massa esbiaixada pel fet de ser oposició. Veure’m si me’n surto…

Comencem amb la perspectiva: L’existència d’una EMD a Bellaterra és sens dubte una cosa bona. Dona resposta a una reclamació de singularitat pròpia que ha tingut Bellaterra des de molt abans de l’existència de l’EMD, la institucionalitza en base al principi de subsidiarietat.

Fins aquí bé. I en els 10 anys que portem d’EMD crec que s’ha pogut veure com s’han canalitzat i cercat solucions per problemes de Bellaterra des de Bellaterra. Aquesta realitat ha comportat descontent en alguns casos, ja que la creació d’una administració amb responsabilitats específiques va aixecar algunes ampolles i malestars en el moment en què assumí aquestes responsabilitats. També és innegable que qualsevol projecte que s’inicia de 0 implica un temps d’aprenentatge i consolidació. Com quan de petits apreníem a anar en bicicleta: Primer en tricicle, després amb rodetes, més tard sense rodetes i finalment ja podíem fer el gamarús per pujades i baixades.

Tenim una institució jove (si 20 años no son nada, 10 encara menys). I des de qui ostenta l’honor i la responsabilitat de governar-la fins a qui tenim la responsabilitat de fiscalitzar al govern, passant per la ciutadania que ens hauria de vigilar i exigir a tots… hem de trobar la manera de seguir fent créixer la nostra EMD.

Afrontem l’esbiaix: Quan ja sabies anar en bicicleta et podies plantejar el salt a una moto. Jo no n’he dut mai de moto, però la gent que conec que sí que en du diu que hi ha dos tipus de motoristes: els que ja han caigut i els que han de caure.

La nostra EMD neix no morta però comatosa, amb un conveni mal escrit i precari i un fiançament molt i molt minso. Amb un ajuntament i uns partits a Cerdanyola que no han sabut o volgut veure la potencialitat que té Bellaterra per si mateixa i en coordinació o cooperació amb Cerdanyola i amb una estructura presidencialista (com la majoria de les EMD’s, tot sigui dit) amb majoria absoluta d’una força local i que ha esdevingut cada cop més presidencialista amb el pas dels anys (a diferència d’altres EMD’s).

La legitimitat inqüestionable de la majoria a les urnes i la persecució d’uns objectius molt definits han portat al govern de la nostra EMD a prendre moltes iniciatives que han topat amb altres administracions i han acabat en litigis i enfrontaments.

I com que el conveni és pobre i mal escrit, el finançament minso, el de baix no saben o volen veure les virtuts de Bellaterra i altres han tirat massa pel dret…, en els 10 anys d’EMD ens hem gastat un any sencer de pressupost (uns 800.000 euros) en judicis i advocats. Uns 100.000 euros més en càmeres que la generalitat ens ha dit que no podíem tenir. Uns 80.000 euros més en pilones que no queda clar com acabaran. Uns 60.000, pel cap baix, en agents cívics que deambulen en un espai d’indefinició. I altres tants en adequar un espai per un CAP/consulta privada, la zona verda, o convenis.

Crec que hem d’estar contents de tenir una EMD. Crec que hem de diferenciar entre la institució i qui la governa. Crec que hi ha espai i marge de treball des de TOTES les diferents perspectives sobre la nostra Bellaterra. Crec que és la responsabilitat dels que ostentem una representació pública treballar, des de la discrepància si cal, per millorar el nostre petit i bonic tros de terra on ens ha tocat viure.

Tothom que va en moto cau. Tard o d’hora cau. Tothom. Però és d’esperar que quan caus, aprenguis per què has caigut.