“Calma tensa”. Així definia fa uns dies el Consell Comarcal del Vallès Occidental la situació de la pandèmia del coronavirus a la comarca. El nombre de casos de coronavirus confirmats al Vallès Occidental i a Cerdanyola del Vallès segueix augmentant, però ho fa a un ritme més lent que a les zones on s’han detectat brots com l’Hospitalet de Llobregat o Lleida. 

Segons dels dades del Departament de Salut, a Cerdanyola hi ha 52 casos més que fa una setmana. Des de l’inici de la pandèmia, i a data del 29 de juliol, la ciutat acumula 733 casos confirmats de Covid-19i 3.408 casos sospitosos, que són aquelles persones amb símptomes compatibles amb la Covid-19 però als quals no se’ls ha fet una prova PCR ni un test ràpid.

Cerdanyola es manté fora de les restriccions especials que la generalitat va decretar a Barcelona i alguns municipis de l’Àrea Metropolitanacom Montcada i Reixac. Això significa que la ciutat segueix el seu dia a dia amb les normes de la ‘fase de represa’ i les noves restriccions decretades per la Generalitat del tancament obligatori dels locals d’oci nocturn i la prohibició dels ‘botellons’.

Segons les indicacions que ha donat l’administració durant les darreres setmanes, cal tenir en compte diferents factors per valorar l’evolució de la pandèmia.

Més proves PCR

Salut ha informat recentment que s’ha augmentat el nombre de proves PCR que s’estan fent a la ciutadania, assegurant que en les dues darreres setmanes s’ha passat de fer 42.000 a fer-ne 72.000 setmanals a tot Catalunya. Tal com apuntava l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, durant el ple municipal del 23 de juliol que el fet que s’estiguin fent més proves PCR fa augmentar el nombre de positius.

L’evolució de la corba de casos és ben diferent a la realitat del mes de juny. Entre el 26 de maig i el 8 de juliol – 43 dies – la Generalitat va notificar 18 casos nous a Cerdanyola. En canvi, actualment s’han registrat més de 50 casos nous en una setmana. 

Lleuger augment d’ingressos al Taulí

Un altre indicador que permet valorar l’evolució de la pandèmia és el nombre d’ingressos als hospitals. Segons indica iSabadell d’acord a les dades de l’Ajuntament de Sabadell, actualment hi ha vuit persones ingressades per Covid-19 a l’Hospital Parc Taulí, centre de referència pels cerdanyolencs. Fa una setmana, les dades oficials apuntaven que només hi havia dues persones ingressades per Covid-19 al Taulí. Aquest és el primer augment d’ingressos des del mes d’abril.

La xifra actual d’ingressos està molt allunyada dels ingressos del mes d’abril, quan al Taulí es van superar les 600 persones ingressades per Covid-19. A tot Catalunya, des de l’inici de l’epidèmia fins ara, un total de 4.281 persones han estat ingressades de gravetat; actualment són 89.

Barcelona, l’Hospitalet i Lleida: focus actuals 

El 29 de juliol, Catalunya va sumar 683 nous positius per Covid-19 confirmats per PCR o epidemiològicament respecte al dia anterior, segons les últimes dades del Departament de Salut. Això situa la xifra global en 80.655, però puja fins a 93.361 si es tenen en compte les proves serològiques (969 més).

Dels casos nous amb prova confirmada, 203 van ser a la regió sanitària metropolitana sud (138 per PCR a l’Hospitalet de Llobregat), 181 a la de Barcelona ciutat (tot i que a la capital catalana es registren 239 nous casos per PCR), i 140 a la metropolitana nord. A la regió de Lleida es van registrar 80 nous casos per PCR o epidemiològicament (61 per PCR al Segrià).

En una entrevista a Rac1, la consellera de Salut, Laura Vergés, va explicar el 29 de juliol que la situació és de “transmissió del virus” en zones com Lleida o Barcelona i que la situació assistencial de Lleida els “preocupa”. Va assegurar que aquesta és “molt diferent” a la de la resta del país i per això hi ha mesures diferents aplicades.

En la mateixa entrevista, en ser preguntada sobre si la gent podrà fer vacances, especialment si es podia descartar un confinament perimetral de Barcelona, Vergés ha respost que és “complicat” de gestionar però que la gent podrà marxar de vacances sent conscients que hi ha una pandèmia. Per això, ha demanat actuar en “bombolles més properes”, fer vacances en família, evitar aglomeracions i situacions de risc –com fer coses “amb molta gent diferent”- i complir estrictament les mesures de seguretat. “Serà un estiu diferent”, ha reconegut.

FOTO PORTADA: Dues persones amb mascareta a la plaça del Pi de Bellaterra | Toni Alfaro