Protecció Civil, departament de la Generalitat encarregat de les situacions d’emergència al territori català, ha activat el PROCICAT (Pla de Protecció Civil de Catalunya) per altes temperatures. Entre aquest dijous 30 de juliol i el dissabte 1 d’agost, s’espera l’arribada d’una important onada de calor a Catalunya, amb perill moderat a la zona de Bellaterra i Cerdanyola.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, al global del territori les temperatures més altes s’assoliran divendres i s’espera que la mínima no baixi dels 20 graus, amb l’excepció de zones de muntanya. La matinada de divendres, la podria rondar localment els 25 graus al litoral central i sud, la vall de l’Ebre i Ponent.

El moment àlgid de l’onada de calor arribarà el divendres 31 de juliol, amb “temperatures extremes” a certes zones com el Pla de Lleida i la Catalunya Central.

La comarca del Vallès Occidental i Bellaterra, es veuran afectats en menys mesura, tot i que amb perill moderat de cara a divendres a la tarda. Davant l’augment de temperatura, les autoritats demanen extremar les precaucions i seguir tots els consells i recomanacions per combatre les altes temperatures:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual
  • Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recordeu mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta)
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.