El govern de l’estat espanyol, juntament amb les autonomies, va pactar prohibir fumar al carrer si no hi ha un mínim de dos metres de distància. Ho van fer per unanimitat el passat divendres 14 d’agost, segons va indicar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a través d’un acord amb fins a 11 mesures diferents adoptats a la reunió del Consell Interterritorial de Salut.

A més de la prohibició de fumar, Illa va indicar que es decretarà el tancament de discoteques, sales de ball i bars de copes, així com l’obligació de tancar els locals de restauració abans de la una de la matinada, amb la impossibilitat d’acceptar clients després de la mitjanit. També es limitaran les visites a les residències de gent gran a una persona per resident un màxim d’una hora al dia.

Més limitacions contra el coronavirus

Aquestes propostes formen part de les onze mesures repartides en set àmbits d’actuació que el Ministeri de Sanitat ha impulsat aquest divendres.

  • Tancament de tots els locals d’oci de l’Estat, així com discoteques, sales de ball, bars musicals, etc.
  • Els bars i locals de restauració hauran de garantir la distància mínima 1,5 metres entre els clients a la taula o a la barra i limitar 10 persones per taula o barra. L’horari de tancament serà fins a l’1 de la matinada.
  • Tots els nous ingressos a residències de gent gran hauran de passar test PCR amb un decalatge màxim de 72 hores i a tots els empleats que es reincorporin de permisos i vacances. A més, les visites es limitaran a una per resident amb una duració màxima d’una hora al dia i s’hauran de fer esglaonades. Queden exemptes les persones en procés terminal. A més, s’hauran de limitar al màxim les sortides dels residents.
  • A l’àmbit d’esdeveniments i activitats multitudinàries s’obliga a fer una avaluació de risc per part de l’autoritat sanitària d’acord amb un document aprovat fa uns mesos.
  • S’hauran de fer clivatges de PCR a grups específics en localitzacions amb brot de coronavirus.
  • El botellot queda prohibit a tot l’estat i qualsevol consum d’alcohol al carrer. Per evitar això, les Comunitats Autònomes hauran d’aplicar les sancions pertinents.
  • Es prohibeix fumar a la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància interpersonal mínima de 2 metres.

A banda d’aquestes prohibicions i limitacions, el Ministeri ha llançat tres recomanacions.

  • Limitar les trobades socials als grups de convivència estable.
  • Limitar les trobades socials a un màxim de 10 persones.
  • A les residències de gent gran cal fer proves PCR de clivatge de forma periòdica.