Fa més d’un any que els pares d’una nena anomenada Mel van entrar en una lluita judicial amb el jutjat de Cerdanyola del Vallès. Un jutge va al·legar que Mel era un “nom masculí d’origen hebreu” i podia “causar confusió de gènere” i va denegar la inscripció de la nena al registre civil i va obligar a la família a canviar-li el nom. 

Després de divuit mesos i d’unes quantes setmanes de recórrer la resolució, la Mel ja es diu oficialment Mel. Els pares han rebut la denegació de la sentència del jutge que prohibia inscriure la nena amb aquest nom. 

El mes de juny i, quan ja havia passat un any, des del jutjat els seguien dient que no tenien una solució i que havien de seguir esperant. “No sabem què ha passat, però ens deien que tardarien dos anys més a tenir una solució”, explica la mare, Laia Rovira. 

“No sabem ben bé què sentir. Per una part estem contents però per l’altre pensem que sembla mentida que hàgim viscut una cosa així a dia d’avui”, explica. “És molt fort que algú et digui que no li agrada el nom del teu fill i te’l faci canviar”. 

Tot això, però, ara resulta ser un “laberint de burocràcia“, com explica la mare, “no sabíem ni per on començar”. Canviar la targeta sanitària del CAP, el registre de canvi de nom al ministeri i l’alta a la seguretat social són algunes de les coses que han hagut de fer. 

El suport de la gent, vital per aconseguir-ho

Arran d’aquest esdeveniment la Laia Rovira va conèixer altres noies que es deien Mel i va rebre el total suport d’elles, que van decidir ajudar-la mitjançant una quedada davant dels jutjats de Cerdanyola per protestar. “La quedada s’havia de fer aquest mateix dissabte, però ara ens reunirem per celebrar-ho, serà com una festa”, explica. 

“Esperem que el que ens ha passat a nosaltres serveixi de precedentper a les famílies que vulguin posar un nom poc comú als seus fills”, diu Rovira. Els pares de la Mel, així, empenyen a lluitar a les famílies que es poden trobar en la mateixa situació. “Sobretot, els pares som els que decidim els noms dels nostres fills”, afirmen.

FOTO PORTADA: La Mel | Cedida