Miquel Seriola és el nou secretari de la Unió de Veïns de Bellaterra des de fa un any. Tot i que ja porta una trajectòria de diversos anys com a vocal a l’associació, només fa dos que s’encarrega del tradicional concurs de paelles de la Festa Major de Bellaterra.

Enguany, a causa de la suspensió de la festa grossa per part de l’EMD, amb la intenció d’evitar contagis pel COVID-19, aquesta activitat tradicional es va haver de reconvertir en un concurs virtual. Una deliciosa competició que, tanmateix, vol mantenir l’esperit i la il·lusió d’altres anys.

Per a saber-ne més, parlem amb Seriola sobre el seu càrrec a la Unió i com funcionarà enguany una de les activitats cabdals de la Festa Major de Bellaterra.

Com va accedir al càrrec de Secretari de la Unió?
Bé, en marxar el secretari anterior, el president em va dir si volia ocupar aquest lloc i així ho vaig fer. Estem parlant de fa un any únicament, tot i que abans havia estat com a vocal a la Unió de Veïns durant 4 o 5 anys. Fa 35 anys que visc a Bellaterra, i tinc fills vivint a Bellaterra també, vol dir que hi estic arrelat.

“La tasca de la Unió es tracta de que puguem compartir problemes, compartir inquietuds i compartir projectes”

Què està fent la Unió dels Veïns per Bellaterra?
El que estem fent és promoure tot el que siguin actes, esdeveniments de Bellaterra, seguir una mica qualsevol cosa que pugui ajudar tots els veïns i veïnes que estem aquí. Nosaltres el que pretenem és que si qualsevol dels veïns té algun problema, té alguna necessitat o qualsevol inquietud, intentem estar al seu costat. Aquesta és la nostra forma d’ajudar als veïns i veïnes de Bellaterra, que és el que fa qualsevol associació que hi hagi avui en dia. Del que es tracta és de que puguem compartir problemes, compartir inquietuds i compartir projectes.

Creu que els veïns valoren bé la tasca de la Unió?
Sí! Realment els veïns valoren que l’associació faci coses, es preocupi una miqueta d’ells… Jo crec que el veïnat ens dóna suport molt fermament, no? Realment, aquí a Bellaterra hi ha l’EMD i l’associació de veïns. També hi ha la nova associació per la carretera BV-1414 que denuncia la part de trànsit. Però nosaltres el que intentem és millorar una mica la forma de viure. Nosaltres no som l’EMD ni l’Associació BV-1414, sinó que ens enfoquem en millorar tot l’entorn de Bellaterra en general.

Els veïns valoren realment que la Unió faci coses i es preocupi d’ells

Fins i tot ara, amb la Festa Major, l’EMD ha dit que no volia fer res, nosaltres sí que, tot i precipitar-nos potser una miconeta, hem volgut continuar d’una forma especial i fins i tot revolucionària la celebració de la festa. Hi ha molta gent que fa molts anys que vivim aquí i hi ha coses com la baixada de carros, el concurs de paelles i altres que són el número 10 de la Festa Major. I per tant hem volgut que no es perdi tot això i que l’any que ve, si Déu vol, serà un altre any. No volem que ningú ens prengui aquestes activitats tan importants.

Miquel Seriola | Cedida

Precisament vostè s’ha encarregat de dinamitzar el concurs de paelles. Com va sorgir la idea de fer-lo virtual enguany?
Fa dos anys que m’encarrego d’organitzar el concurs de paelles i fideuàs. L’any passat ja vam fer una mica de canvi. Teníem alguns problemes, ja que s’ajuntava en algun moment puntual molta gent. Vam intentar dinamitzar tot el que era la forma de decidir i jutjar cada paella, i enguany hem pensat que aquest any seria millor fer una paella virtual, entre cometes. Ja sé que és molt difícil, però és que no volem perdre això: Bellaterra no ha de perdre la possibilitat de fer el concurs de paelles del diumenge. Hi ha un munt de gent preocupada pel COVID-19 però il·lusionada per les paelles, i volem continuar fent-les de la manera que hem pogut.

Com funcionarà el concurs?
Serà, evidentment, diferent d’altres anys. Indiscutiblement, per exemple, no es podran tastar les paelles i fideuàs. Ningú podrà anar casa per casa i veure què ha fet cadascú o aquella colla de 10 persones, ni l’interès que hi han posat. A partir de les 19 h es farà un sorteig aleatori que es podrà seguir online i que decidirà els 10 guanyadors.  

No volem deixar que durant aquesta Festa Major, que ha sigut trencada pel COVID, se’ns pugui trencar també la il·lusió per la paella

En base a això atorgarem vals de descompte, però sempre amb la il·lusió que no decaigui mai l’esperit de la paella de Bellaterra a la Festa Major. Està clar que no podrem provar paelles o jutjar la seva olor però serà una manera de mantenir la tradició. És trist, però volem donar-li importància a l’esperit del concurs de paelles. No volem deixar que durant aquesta Festa Major, que ha sigut trencada pel COVID, se’ns pugui trencar també la il·lusió per la paella. És una situació que ningú s’esperava.

“Per cada grup o entitat que s’apunti al concurs donarem un quilo d’arròs, un litre d’oli i un pot de sofregit de paella al Banc d’Aliments”

Quins són els premis?
Són 10 vals de 25 euros per a emprar a tots els comerços i restaurants de Bellaterra. Donarem aquest premi que podràs gaudir a qualsevol lloc de Bellaterra. Realment, no tenim massa pressupost i depenem dels socis que tenim. Per tant, jo entenc que hi haurà gent que dirà que 25 euros són poc, i que podran dir “coi, a vegades em poso la mà a la butxaca i els puc treure”, però per nosaltres és bastant. A més, per cada persona, entitat o grup que s’apunti al concurs donarem un quilo d’arròs, un litre d’oli i un pot de sofregit de paella al Banc d’Aliments. Ho comprarem al Condis d’aquí de Bellaterra i ho donarem a la gent necessitada a través d’ells.

Si vols saber com participar, clica aquí.

Inspira’t veient les paelles d’altres anys aquí.