El president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, va assegurar fa uns dies que enguany la cursa de la Diada a Bellaterra, que es ve celebrant tots els anys des de fa 8 edicions, no es farà. En un any amb nombroses cancel·lacions -entre elles la de la Festa Major de Bellaterra– a causa de la COVID-19, aquesta sembla només l’última d’una llarga llista, tot i que no opina el mateix Jose Luís Blanco, organitzador de l’esdeveniment esportiu.

I és que, assegura, “una cursa com la de Bellaterra implica molts treballadors“, ja que s’ha de coordinar l’actuació entre diferents agents que permeten fer la cursa: des del mateix club esportiu La Sansi fins a les empreses que fabriquen els premis.

Segons explica Blanco, tot i que des de l’EMD de Bellaterra sí van deixar clar que la cursa no es duria a terme aquest any, encara no han respost a la demanda de si es pagarà una part de l’acord. “Li vam enviar un correu electrònic exposant el que han fet altres ajuntaments, com el de Santa Coloma de Gramenet o Miami Platja”, que sí han acordat pagar una part dels costos, ja que “les curses tenen despeses tot l’any”.

Jose Luís Blanco, organitzador de La Sansi de Bellaterra | Cedida

L’organitzador de la Sansi argumenta que “és complicat però no impossible” dur a terme actes d’aquest tipus durant la pandèmia, i posa com a exemple la cursa de les Festes de la Mercè, que també organitzen, a on participen 3.000 persones i fins el moment es manté. Per adaptar-se al coronavirus, aquesta i altres curses que sí s’han celebrat per part de La Sansi tenen diversos sistemes, com esglaonar les sortides dels corredors. Una solució que “ja teníem més o menys pensada” per una Sansi com la de Bellaterra.

Diners pressupostats, però no emprats

Per a Blanco, que l’activitat es cancel·li implica que uns diners que l’administració de Bellaterra ja havia pressupostat per l’esdeveniment es quedin en un calaix. “Encara li sortirien números positius” si es pagués una part de la cursa, argumenta.

Alhora, també es tracta d’una “manera de salvar les empreses que organitzen curses“, a on s’implica molta gent durant tot l’any. Com a exemple, Blanco diu que les samarretes es demanen a principis d’any i les de Bellaterra, per tant, quedaran sense ús tot i haver sigut pagades. Per això, espera que l’administració bellaterrenca, amb la què “sempre hi ha hagut un bon tarannà”, aboni una part de l’esdeveniment.

I és que “es important treballar pel futur de les curses populars“, apunta. Una inversió que, de no fer-se, complicarà la possibilitat que se celebri la Sansi de l’any vinent: “si no es paga cap part de la Sansi, l’any vinent es fa difícil que la cursa torni”, lamenta.

FOTO PORTADA: Sortida de la 7a Sansi de Bellaterra | Club La Sansi