El moment de presentar les diferents paelles i fideuàs al concurs de la Unió de Veïns de Bellaterra ja és ben a prop. Tot i la suspensió de la Festa Major del poble, l’entitat veïnal ha volgut mantenir viu l’esperit del tradicional concurs del diumenge.

Si ets un veterà o veterana de la competició, d’aquells que es presenten any rere any, potser no necessites ajuda, però si dubtes sobre què posar a la teva recepta, fer la compra pot ser un veritable malson. Per això, us hem volgut ajudar preguntant als experts per saber què és essencial per a fer un bon arròs de Festa Major.

El sofregit, fonamental | Toni Alfaro

Sofregit

La mare de totes les paelles i arrossos, el sofregit ha de ser cuidat i s’ha de coure lentament i amb cura. No hi poden faltar ni l’all ni la ceba, tot i que depenent del tipus d’arròs s’hi poden incloure altres verdures i condiments gustosos. Els més habituals solen ser el pebrot vermell, el pebrot verd i el tomàquet natural. S’ha de fer a foc mig, vigilant molt que no es cremin els ingredients per no deixar mal gust.

L’arròs, a la paella, o la pasta, a la fideuà, bàsics | Toni Alfaro

Arròs o pasta

Segons si us decidiu per una paella o una fideuà, l’arròs o la pasta són tan importants com allò que acompanya. Un bon arròs, cuit al seu punt, pot elevar una paella al cel, i un de covat o de dur pot enfonsar-la. Cadascú amb la seva tècnica, ha de vigilar que la base de la paella ajudi a presentar la resta d’ingredients, i que no quedi per davant de la resta. Per això, l’arròs més comú sol ser el tipus bomba, mentre que la pasta a la fideuà sol ser en forma de fideus fins de blat.

Els moluscs són molt emprats com a cos d’arrossos o fideuàs | Toni Alfaro

El cos (carns, peixos, bolets o verdures)

La major part de la creativitat arriba amb el cos de l’arròs o la fideuà. Segons el que s’hi esculli posar, pot ser una paella tradicional, una de marisc, un arròs mar i muntanya, un arròs de bolets… Els ingredients més emprats per al cos solen ser diferents tipus de carn (habitualment pollastre, porc o conill), peix de diferents menes (habitualment peix blanc), mol·luscs (cloïsses, musclos, etc.), mariscs (cranc, gambes, escamarlans…), verdures (carxofes, pebrot, mongeta verda, o garrofons) i bolets (xampinyons, rovellons, trompetes de la mort…). Deixeu volar la imaginació!

El brou és el punt secret, ja que sol donar el toc final distintiu a cada arròs o fideuà | Toni Alfaro

Brou

Tot i que habitualment no ho sembli, a vegades el més important d’una bona paella o fideuà és el brou. En ser absorbit per l’arròs o la pasta, un bon brou pot significar la diferència entre un arròs bo i un d’insuperable. Cadascú té la seva recepta i manera de preparar el brou, però sempre és ideal que tingui tres característiques: que sigui casolà, adient al tipus de recepta (fer servir un brou de peix pels arrossos amb peix o marisc, i no de carn, per exemple) i que quedi ben reduït perquè impregni bé la base i la resta d’ingredients.

Els condiments dónen personalitat i bona part del gust a l’arròs o fideuà | Toni Alfaro

Condiments

El punt final, la pinzellada de tota bona paella o fideuà són els condiments. Encertar amb ells és guanyar molts i molts punts pel paladar, i són bona part del secret dels xefs. La sal és imprescindible, però més enllà hi ha tot un món: pebre, pebre vermell, nou moscada, curri… Si feu un arròs negre, per exemple, no us podeu oblidar la tinta de calamar. El més conegut de tots, el safrà, és tota una joia culinària i no hi ha paella original que no en porti. Trieu els vostres per a fer-vos amb un arròs o fideuà de categoria.

La presentació és la firma final de cada paella. No la descuideu! | Redacció

Un cop hagueu escollit els vostres ingredients no caldrà més que posar-se mans a l’obra. I en això, la perícia de cada xef és el que marca la diferència, per tant tingueu-ne un de ben bo al vostre equip pel concurs de diumenge.

Molt bona sort i mans a la cuina!

Podeu apuntar-vos aquí al concurs de paelles de la Unió de Veïns.

També podeu agafar idees veient les paelles d’altres anys.

Per últim, llegiu com d’important és aquesta activitat per l’associació a aquesta entrevista amb el seu secretari, Miquel Seriola.