Susana Herrada és vocal de Cultura a l’EMD de Valldoreix. Enguany, la seva tasca ha estat més complicada per a preparar la Festa Major, que s’ha de celebrar del 16 al 20 de setembre. Juntament amb les entitats de la nostra EMD veïna, des del govern valldoreixenc han adaptat el programa de la seva festa grossa per mantenir els dies de festa pels seus vora 8.200 veïns.

Amb un pressupost de 50.000 euros, les festivitats valldoreixenques agrupaven una gran quantitat d’actes presencials. Enguany, però, a causa de la COVID-19, no arribaran a gastar ni la meitat; aproximadament 20.000 euros que es destinaran a altres qüestions.

Per saber més sobre com ha mantingut l’EMD veïna els dies de festa, parlem amb Herrada sobre les complicacions dels dies més culturals de l’any a Valldoreix.

Qui organitza la Festa Major de Valldoreix?
Tenim una organització mixta. De fet, tenim una tècnica de Cultura, jo sóc la vocal de Cultura, i tot el que fem és sempre consensuat amb les entitats del poble, que en tenim moltes. Sempre ha estat una festa amb una identitat bastant clara, i fem sempre més o menys els mateixos actes. Aquest any, però, és diferent; una Festa Major molt més austera. Sobretot pensant en totes les mesures de seguretat, i volíem fer un homenatge pensant en el personal sanitari. Per això els pregoners són el personal sanitari de Valldoreix. És en un format molt més reduït i només en un cap de setmana a on fem els actes principals.

Que s’ha fet amb els actes que congregaven a més gent?
Els hem anul·lat. Hem anul·lat el concert de Festa Major, que teníem contractada La Salseta del Poble Sec. La festa jove, a on venien Gertrudis, també l’hem anul·lada. També s’han anul·lat les activitats esportives de gran format. L’únic que mantenim, el dia que s’inaugura la Festa Major, el dia del pregó, són les havaneres juntament amb el pregó.

Edifici de l’EMD de Valldoreix | Toni Alfaro

En aquestes activitats hi ha una limitació d’aforament?
Sí, sí. Tenim aforament limitat, amb tiquets que donem per avançat, d’unes 90 persones que hi caben a la plaça del Casalet. I ho hem fet de la mateixa manera que vam programar el cinema a la fresca i els concerts de juliol.

Les activitats que es faran, més enllà d’aquestes, tenen un format més reduït per evitar contagis pel virus?
Exacte. Hem primat les mesures de seguretat, sobretot les distàncies entre les persones, que han d’estar assegudes a la plaça. Es fa tot a la plaça del Casalet. A més de les havaneres i el pregó, el dissabte es fa un concert per gent més jove i el diumenge un espectacle infantil.

S’han convocat activitats virtuals per suplir la disminució d’activitats presencials?
No. No, perquè tampoc tenim els mitjans adients. Nosaltres som una EMD, i no ho programem tot per streaming. Sí que fem videoclips i això pel YouTube, però no tenim una programació per fer online. Hem primat fer poca cosa, molt reduïda, i farem la cloenda amb una entitat del nostre poble: la Coral Harmonia i la Coral Jove. Seran ells els que facin la cloenda: hem primat també que siguin les entitats del poble, i no pas contractar ningú de fora. Hem volgut oferir una mica de Cultura per poder engegar amb optimisme el curs. No volíem deixar de celebrar una mica de Festa Major, però som conscients del moment en què estem vivint, i sobretot sempre primar la seguretat de les persones.

A què es dedicaran els diners que no es dediquin a la Festa Major?
Aquests 30.000 euros de diferència… Nosaltres el que fem sempre és que quan a una partida no ens ho gastem, ho donem de baixa a la següent modificació pressupostària i va a parar a una altra cosa que es necessiti. No necessàriament, si són 50.000 euros de Cultura han d’anar… Vull dir, això depèn del pressupost i les necessitats que tinguem en aquell moment. Evidentment, primer són les despeses del COVID, però també ampliarem a Educació, potser per Mobilitat… Qualsevol altra cosa que veiem que sigui necessari.

FOTO PORTADA: Susana Herrada, vocal de Cultura a l’EMD de Valldoreix | Bernat Millet / TOT Sant Cugat